«Дівчата гиги–гага», ви — наше золото!

15.08.2008
«Дівчата гиги–гага», ви — наше золото!

45:44 — з таким рахунком перемогли у фіналі збірну господарок Ольга Харлан (15-й номер світового рейтингу шаблісток), Олена Хомрова (32), Галина Пундик (34) та резервістка Ольга Жовнір. (Фото Рейтер.)

Після п’ятого дня Олімпіади, який виявився «урожайним» для наших спортсменів (ще б пак — одразу три «бронзи»), від українських олімпійців очікували нових здобутків. Сподівалися, зокрема, на дзюдо та греко–римську боротьбу. Вірили у вдалий виступ жіночої команди шаблісток. Ще зовсім нещодавно ця четвірка фехтувальниць стала срібною призеркою чемпіонату Європи в Києві, тож українські вболівальники сподівалися принаймні на якусь медаль у їхньому «виконанні».

Незадовго до Ігор у Пекіні головний тренер української фехтувальної збірної Вадим Гутцайт в інтерв’ю «УМ» сказав про Оленку Хомрову, Олю Харлан, Галю Пундик та Олю Жовнір такі слова: «Вони просто дівчата «гиги—гага». Хочеться, щоб вони більше повірили в себе й підросли. Аби на Олімпіаді вийшли на доріжку й усіх порвали».

Найстаршій із них — Хомровій — 20 років. Наймолодшій — Харлан — лише 17.

Але вони підросли і порвали. Саме ці юні дівчата–шаблістки вчора поповнили скарбничку нашої збірної першою медаллю найвищого ґатунку.

 

Харлан і три золоті мушкетери

Командні змагання серед шаблісток на Олімпійських іграх проводяться вперше, і наші дівчата мали всі шанси увійти до історії як перші олімпійські чемпіонки з цієї програми. Свій шлях до нагород учора українки розпочали з перемоги у чвертьфіналі над збірною Росії — 45:34. У дев’яти сутичках росіянки змогли вирвати тільки одну перемогу.

У півфіналі Хомрова, Харлан, Пундик і Жовнір вийшли на представниць США, які в перший день Олімпіади завоювали всі три нагороди в індивідуальному змаганні серед шаблісток (наші спортсменки посіли, відповідно, восьме, тринадцяте та двадцять дев’яте місця). Поступаючись по ходу зустрічі, «дівчата гиги–гага» зуміли переломити хід поєдинку та здобути перемогу — 45:39, а разом із нею й перепустку до фіналу, де на них очікувала зустріч з господарками Ігор — китаянками.

«Китайські спортсменки дуже сильно додали за останні два роки, — казала в недавньому інтерв’ю «УМ» хмельничанка Га­лина Пундик. — Вони дуже сильні фізично, високі, до двох метрів зросту. Фехтування азіаток і європейок серйозно відрізняється. Таке відчуття, що в шаблісток Китаю — залізні нерви і неймовірна, сильна жага перемоги. Та й техніка ведення бою відмінна».

Фінал для юних українок почався невдало. Та й узагалі, протягом усієї зустрічі наші дівчата перебували в ролі наздоганяючих — то віддаляючись, то скорочуючи очковий відрив від китаянок. Після семи сутичок українська збірна відставала на вісім пунктів (27:35), а одну з дуелей Ольга Жовнір взагалі програла «всуху». В іншому випадку арбітри переглянули рішення, присудивши ще один бал на користь господарок.

Поразка? Далебі! У двох останніх поєдинках Олена Хомрова та Ольга Харлан були просто нестримні, по черзі перемагаючи своїх супротивниць з відривом у чотири–п’ять очок відповідно. Результатом фантастичного поєдинку стала перемога збірної України (45:44) та перша наша золота нагорода в Пекіні. Однозначно, за таке 17–20–річним юнкам слід дати звання Героїв України.

Третє місце в цьому виді змагань посіла збірна США, яка в боротьбі за «бронзу» була сильнішою за титулованих француженок (45:38).

Не кожен борець — Варданян

У греко–римській боротьбі нашу країну вчора представляли троє спортсменів. У ваговій категорії до 84 кг тут виступав представник Маріуполя Олександр Дараган. В 1/8 фіналу йому довелося зустрітися з іранцем Саманом Тамасебі, і протиставити супротивникові щось суттєве Олександр не зумів.

У категорії до 96 кг боровся молодий Олег Крьока із Запоріжжя. В супротивники йому потрапив турок Мехмет Озал, який оперативно відправив нашого 21–річного співвітчизника додивлятися Олімпіаду в ролі глядача. Третім невдахою став Олександр Чернецький, який виступає у категорії до 120 кг. Він припинив виступи після поразки американцеві Дрем’єлу Б’єрсу.

Невдача очікувала й на українську дзюдоїстку Марину Прищепу (категорія до 78 кг). В 1/8 фіналу вона зустрілася з німкенею Хайде Воллерт і змушена була поступитися.

А постріли — «в молоко»

Не було вчора в України здобутків і в змаганнях із кульової стрільби. Найвище серед українок із гвинтівкою місце — 20–те — посіла Дарія Шитько (577 балів). На одинадцять сходинок позаду неї — досвідчена Наталя Кальниш (571). Тріумфувала тут китаянка Лі Ду.

Золотий дельфін

У плаванні продовжує вражати своїми результатами американський спортсмен Майкл Фелпс. Після середи він став першим в історії одинадцятиразовим олімпійським чемпіоном. На пекінській Олімпіаді плавець уже здобув п’ять золотих медалей (в Афінах у нього було шість штук «золота») і стільки ж світових рекордів. Просто феноменальна результативність. А хлопцеві ж лише 23 роки, й попереду, можливо, навіть ще не одна Олімпіада…

Дощовий нокаут

Поки китайці посилено охороняли безпеку спортсменів у Пекіні, по Олімпіаді завдав удару зовсім інший, не людський фактор. Через сильні зливи не вдалося провести змагання з цілої низки дисциплін. Постраждали бейсбол, теніс, софтбол, веслування на каное, академічне веслування, змагання вітрильників. У тенісі, зокрема, мали відбутися матчі за вихід до чвертьфіналу в жіночому парному розряді, куди напередодні потрапив дует сестер Бондаренко. Тепер українки вже завтра мають зустрітися на цій стадії з італійською парою Пенетта/Ск’явоне.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Баскетбол

Жінки. Група В. Матч третього туру. Малі — США — 41:97.

Чоловіки. Матчі третього туру. Група А. Австралія — Іран — 106:68, Литва — Росія — 86:79, Аргентина — Хорватія — гра завершилася після здачі цього номера «УМ» до друку. Група В. Німеччина — Іспанія — 59:72,Ангола — Китай — 68:85, США — Греція — гра завершилася після здачі цього номера «УМ» до друку.