Бронзовий Роман у білому кімоно

13.08.2008
Бронзовий Роман у білому кімоно

Довгоочікуваний і прогнозований

Учора о 14.45 за київським часом Україна нарешті отримала свою першу медаль на ХХІХ літній Олімпіаді — у дзюдо. Слід зазначити, що від срібного призера Афін–2004, володаря «срібла» чемпіонату світу Романа Гонтюка чекали успіху і в Пекіні. Але здобути «бронзу» 24–річному спортсмену з Надвірної, що на Івано–Франківщині (офіційно він представляє столицю), було дуже непросто — за шість годин змагань у ваговій категорії до 81 кг Роман провів п’ять сутичок.

Спершу Гонтюк легко перевів у ранг глядачів представника Того — Денаньйоха, а незабаром розправився і з колумбійцем Валлесом. У чвертьфіналі Романові довелося вже серйозно попітніти, аби здолати британця Бартона, проте дві юки й один ваза–арі забезпечили перемогу — 121:10.

У півфіналі українець програв свій єдиний двобій — майбутньому чемпіонові. Тривалий час у сутичці з німцем Оле Бішофом наш співвітчизник вів перед, але, схоже, сил на останню частину двобою забракло, й Гонтюк пропустив юку — програш 1:11.

У виснажливій сутичці за бронзову медаль Роман утримав перевагу над монголом Дамдінсуреном (110:100) і став дворазовим призером Олімпійських ігор.

Підтюпцем — хто до п’єдесталу, хто на виліт

Тим часом деякі україн­ці потихеньку підбираються до медалей у тих видах програми, де змагання роз­тягнуті на кілька днів. Сергій Дерев’янченко з Мико­лаївщини став тре­тім нашим боксером, що подолав стартове коло. У вазі до 75 кг він впевнено подолав опір китайця Ванга (15:6 за очками). А от другий миколаївець, Олександр Ключко, в категорії до 60 кг не зміг упоратися з іншим господарем Ігор — Ху Кінгом, якого фахівці відносять до претендентів на «золото». У доволі рівному бою судді явно симпатизували боксеру з КНР і віддали йому перевагу з різницею в два удари — 10:8.

Учора вдень оформила вихід до фінального заїзду веслувальників наша жіноча четвірка парна. У неділю миколаївки Тетяна Колесникова й Світлана Спірюхова, Наталія Ляльчук із Дніпропетровська та Олена Олефіренко з Херсона в попередньому заїзді фінішували другими, слідом за китаянками. Учора ж наші дівчата показали четвертий час у кваліфікаційному заїзді, що дозволило їм пробитися до фіналу А, в якому 17 серпня шість екіпажів і розіграють медалі.

Українська чоловіча четвірка у складі Сергія Гриня з Київщини, Володимира Павловського й Олега Ликова з Дніпропетровщини, а також миколаївця Сергія Білоущенка у своєму стартовому заїзді прийшла першою з п’ятим часом серед усіх учасників. Завтра на хлопців очікує півфінальний рейс.

На ранніх стадіях вибули з боротьби обидві наші представниці у стрільбі з лука. Уже в 1/32 фіналу зійшла з дистанції, поступившись китаянці Чжан (97:109), досвідчена харків’янка Тетяна Бережна. Її молодша землячка Вікторія Коваль спершу «перестріляла» чешку Горачкову (109:107), а в 1/16 склала зброю перед мексиканкою Роман (105:111).

Невдало почався для українок тенісний турнір. У першому колі Катерина Бондаренко позавчора програла росіянці Олені Дементьєвій (5–й номер посіву) — 1:6, 4:6, а Тетяна Перебийніс — білорусці Вікторії Азаренко (12) — 4:6, 7:5, 4:6.

Олені Бондаренко того дня пощастило, що венесуелка Секера за рахунку 6:3, 1:0 на її користь знялася зі змагань через травму. Проте вчора щастя обійшло стороною найкращу нашу тенісистку, й вона програла новоспеченій першій ракетці планети сербці Єлені Янкович (другий номер олімпійського посіву) — 5:7, 1:6.

Також через травму не вийшла на корт проти киянки Марії Коритцевої інша сербка — Ана Іванович (1). Учора ж українка в напруженому двобої другого кола здолала представницю Ізраїлю Ципору Обцилер — 5:7, 7:5, 6:4. Відтак Коритцева — єдина з наших тенісисток, хто пройшов до третього раунду одиночного розряду.

Учора американський плавець Майкл Фелпс завоював у Пекіні вже третю золоту медаль (загалом у своїй кар’єрі — дев’яту), і знову зі світовим рекордом.

А от український призер Сіднея–2000 Денис Силантьєв обмежився скромним сьомим місцем (загалом — 21–м) у попередньому запливі на 200 м батерфляєм (1.57,02) і не пробився навіть до півфіналу.

Нарешті перші медалі найвищого ґатунку вибороли росіяни — одразу дві в класичній боротьбі. А от українець Юрій Коваль у категорії до 55 кг завершив турнір початковою сутичкою, програвши сербу Фрісу за очками.

 

ГУЛЯЄМО!

Попри те, що в перші дні Ігор «синьо–жовтим» ніяк не вдавалося дістатися до призових місць, привід для приємних емоцій у наших співвітчизників у Пекіні знайшовся. Позавчора в «Українському домі» провели так званий День України.

Народною музикою на території нашого посольства зустрічали майже 300 іноземних гостей, найпочеснішими з яких були діючий президент МОК Жак Рогге й почесний президент МОК Хуан Антоніо Самаранч. Як сказав президент НОК Сергій Бубка, у бельгійця Рогге за весь час Олімпіади заплановано лише два подібні візити. І те, що для одного з них він обрав саме домівку українців, свідчить про високий авторитет нашої делегації.

Частували гостей українськими стравами — салом, варениками й борщем із пампушками. Із наших спортсменів в «Українському домі» побували зіркові Яна Клочкова й Олег Лісогор, які на цій Олімпіаді, схоже, залишаться без медалей. До речі, вони разом з іншими нашими атлетами не залишились осторонь біди на Батьківщині. Аби підтримати постраждалих від повені, українська делегація в повному складі вирішила перерахувати до фонду допомоги свій одноденний заробіток.