Рецепт успіху — «Метадон»

12.08.2008
Рецепт успіху — «Метадон»

Один із навісів у володіння «Зорі» завершився голом «каноніра» Володимира Лисенка. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Рокіровка по–донецьки

У центральному матчі туру в Дніпропетровську «Дніпро» приймав чемпіона країни — «Шахтар». Стосунки між ними останнім часом носять складний характер. Цього разу яблуком розбрату став час початку зустрічі. Господарі хотіли вийти на поле о 20.45, донеччани — о 19.00. «Гірники» кажуть, що вже о п’ятій годині виходили з готелю, аби їхати на гру з прицілом на «свій» час. Зрештою матч почався о 20.30.

Дебют чемпіонату для обох команд виявився невдалим, тому ніхто не хотів продовжувати невтішну серію. Опоненти надали перевагу захисній моделі, зосередивши великі сили в середині поля. Тож справа до небезпечних моментів доходила рідко. Гостям у завершальній фазі бракувало нестандартних дій дис­кваліфікованого Фернандіньйо. До перерви небезпека біля воріт В’ячеслава Кернозенка виникла лише одного разу, коли після флангового прострілу Брандао м’яч зрізався з ноги голкіпера та влучив у стійку воріт.

Підопічні Олега Протасова покладали велику надію в контр­атаках на Назаренка, Ротаня й новобранця Калиниченка. Що стосується екс–спартаківця, який останнім часом не мав ігрової практики, то, вийшовши в дебютному матчі в стартовому складі, вихованець дніпропетровського футболу каші не зіпсував, але й нічого надзвичайного не продемонстрував. Протасов сподівається, що Калиниченко покращить свої ігрові кондиції вже найближчим часом.

Після перерви почалася відносно відкрита гра на зустрічних курсах. Щоправда, більшості ударів бракувало влучності, а з поодинокими точними пострілами вправно впоралися голкіпери. Двічі м’яч таки побував у воротах, але суддя Шандор зафіксував досить спірні офсайди, відповідно, у Брандао й Ротаня.

На думку наставника «Дніпра», нулі на табло стали закономірним результатом. А от Мірча Луческу звинуватив у невиразній грі своїх новачків, які мають проблеми з інтеграцією в командні дії (у донеччан, зокрема, екс–полтавець Чижов). «Є деякі гравці, яким слід навчитись боротись за чемпіонство, за очки», — заявив після матчу румунський фахівець.

Поки чемпіон країни звикає до незвичного місця в середині таблиці, інший донецький клуб міцно окупував першу сходинку. Підопічні Ніколи Костова в невимушеній манері здобули домашню перемогу над «Харковом». «Металург» не лише обіграв другу команду столиці Слобожанщини, а й установив клубний рекорд — чотири виграші поспіль на старті сезону.

Полтавська сила й динамівські «розборки»

Після поразки «Металісту» й валідольної нічиєї з «Дрогедою» фани «Динамо» чекали від віце–чемпіонів гідної сатисфакції. Але суперник для реабілітації «біло–синім» дістався не простий. Та ще й президент «Ворскли» Олег Бабаєв перед матчем заявив, що відтепер із його командою будуть рахуватися всі суперники.

Як виявилося, полтавці не поступалися титулованому «Динамо» ані в майстерності, ані в бажанні перемогти, а в силі духу навіть значно переважали. «Я вам одне скажу — у нас на полі сьогодні була команда», — заявив після матчу наставник «Ворскли» Микола Павлов, який у середині 1990–х тренував киян.

Київський колектив знову був не схожий сам на себе. Щоправда, динамівці двічі вели перед. Артем Мілевський продовжив штампувати голи й передачі. Цього разу він після дриблінгу завдав невідпорного удару з меж штрафного майданчика, а потім елегантним пасом п’ятою вивів на побачення з Долганським Бангуру — гвінеєць нарешті відкрив лік своїм голам у сезоні.

За словами Юрія Сьоміна, його команду підвели помилки в обороні. Першого разу зрівняти рахунок полтавчанам допоміг... Гіоане, помилившись при передачі у власному штрафному. А потім невпевнена гра молодого Допілки, який діяв на позиції останнього захисника, дозволила албанцеві Дебатіку Цуррі зблизька розстріляти ворота «Динамо» — 2:2.

Російський наставник «біло–синіх» вважає, що в його підопічних було багато хороших моментів, комбінацій та голів. Мовляв, не пощастило. Але це вже тенденція. Тренерському штабу слід обов’язково звернути увагу на психологічні негаразди у колективі, бо чергове привселюдне з’ясування стосунків — цього разу між Алієвим і Бангурою — нагадує підлітків у підворітті і взагалі неприпустиме в клубі такого рангу.

За тренера — горою

Незважаючи на бажання Михайла Фоменка залишити «Таврію», почесний президент клубу Сергій Куніцин не прийняв відставку знаного спеціаліста, висловивши йому повну довіру. Також бажання працювати під керівництвом Фоменка засвідчили й гравці команди. «Постараємося довести це своєю грою вже в найближчих матчах чемпіонату», — сказав капітан кримчан Володимир Гоменюк.

Утім у Запоріжжі футболісти виконати обіцянку не змогли. Вдало проведені керманичем господарів Анатолієм Чанцевим заміни принесли мінімальну вікторію «Металургу». «Переміг той, хто цього більше прагнув», — сказав після матчу наставник сімферопольців.

Справжньою «грозою авторитетів» стає дебютант «вишки» — «Львів». Цього разу молодий амбіційний колектив виявився нездоланним муром для «Металіста». Більше 18 тисяч харківських уболівальників так і не дочекалися бодай одного голу у ворота блискучого й самовідданого Андрія Радя. За слова тренера «металістів» Мирона Маркевича, щоб долати масовану оборону, потрібен класний нападник, а такого у його розпорядженні немає.

«Арсенал» у новому чемпіонаті перебуває не лише в пошуку своєї гри, а й місця постійного дислокації. Нічийним результатом із «Зорею» на стадіоні «Оболонь», який вперше приймав матч такого високого рівня, наставник «орендарів» Олександр Заваров залишився задоволений: «Одне очко краще, ніж нічого».

У двобої з «Іллічівцем» першу перемогу в прем’єр–лізі здобули «Карпати». Для наставника маріупольців Олександра Іщенка гра була дуже принциповою, оскільки він ще недавно очолював галицьку команду. Однак, за його словами, перемагає той, хто забиває. А зробив це нападник львів’ян Максим Фещук з 11–метрового, призначеного за гру захисника рукою.

Вилучення голкіпера «Кривбасу» за гру руками начебто за межами штрафного майданчика стало переломним у грі з «Чорноморцем». Отримавши чисельну більшість, одесити змогли оформити другу перемогу поспіль.

 

ТАБЛО

Чемпіонат України.

Прем’єр–ліга. 4–й тур

«Дніпро» — «Шахтар» — 0:0

11 000 глядачів

«Металург» (Д) — «Харків» — 3:0

Голи: Дімітров, 18; Фернандеш, 23; Кінгслі, 64

2 500 глядачів

«Карпати» — «Іллічівець» — 1:0

Гол: Фещук, 40 (пен.)

10 900 глядачів

«Ворскла» — «Динамо» — 2:2

Голи: Єсін, 34; Цуррі, 81 — Мілевський, 29; Бангура, 60

12 500 глядачів

«Чорноморець» — «Кривбас» — 2:0

Голи: Васкес, 54; Косирін, 84

Вилучення: Боровик, 48 («К»)

8 500 глядачів

«Арсенал» — «Зоря» — 1:1

Голи: Лисенко, 27 — Джихані, 77

1 500 глядачів

«Металіст» — «Львів» — 0:0

18 200 глядачів

«Металург» (З) — «Таврія» — 1:0

Гол: Сілюк, 81

5 500 глядачів

Турнірна таблиця:

I В Н П М О

1. «Металург» (Д) 4 4 0 0 7–1 12

2. «Металіст» 4 2 2 0 6–2 8

3. «Динамо» 4 2 1 1 8–5 7

4. «Ворскла» 4 2 1 1 6–4 7

5. «Чорноморець» 4 2 0 2 5–2 6

6. «Арсенал» 4 1 3 0 4–3 6

7. «Зоря» 4 1 3 0 3–2 6

8. «Шахтар» 4 1 2 1 4–3 5

9. «Металург» (З) 4 1 2 1 1–1 5

10. «Дніпро» 4 1 2 1 2–3 5

11. «Львів» 4 1 1 2 2–3 4

12. «Кривбас» 4 1 1 2 3–5 4

13. «Карпати» 4 1 1 2 2–5 4

14. «Іллічівець» 4 1 0 3 2–6 3

15. «Харків» 4 0 2 2 1–5 2

16. «Таврія» 4 0 1 3 1–7 1

Бомбардир: Мілевський («Динамо») — 4.

* * *

Перша ліга. 4–й тур. «Закарпаття» — «Оболонь» — 3:2 (Браїла, 22; Бабич, 33; Невуче, 68 — Свінцицький, 54; Куценко, 58), «Нафтовик» — «Десна» — 1:0 (Бідненко, 45), «Енергетик» — «Кримтеплиця» — 0:1 (Мельник, 30), «Геліос» — «Волинь» — 1:0 (Вітер, 2; вилучення: Ковалюк, 41 («В»)), «Фенікс» — «Сталь» (А) — 2:2 (Саванчук 44; Данченко 90 — Акименко, 7; Трухін, 32), «Прикарпаття» — «Ігросервіс» — 2:0 (Копча, 50; Худоб’як, 57; вилучення: Лазарчук, 56 («І»)), «Княжа» — «Динамо–2» — 2:2 (Мандзюк, 32, 65 — Аладашвілі, 65; Суарес, 84), «Комунальник» — «Дністер» — 2:4 (Візьонок, 22; Кудинов, 33 — Полтавець, 39; Негара, 39; Штурко, 41; Батальський, 66), «Севастополь» — «Олександрія» — грали вчора ввечері.

Лідери: «Кримтеплиця» — 12, «Севастополь», «Нафтовик», «Закарпаття» — 9, «Прикарпаття» — 7, «Олександрія», «Оболонь», «Волинь», «Ігросервіс», «Геліос», «Дністер» — 6...