Скидаймося на залік

09.08.2008
Скидаймося на залік

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

Такого висновку дійшли у Департаменті Державної служби боротьби з економічними злочинами МВС, проаналізувавши результати боротьби з корупцією та хабарництвом у сфері освіти протягом цього року. Нечистих на руку освітян підрозділи ДСБЕЗ виявляли не самотужки, а спільно з Генпрокуратурою, СБУ, ДПА та Міністерством освіти і науки. Результат: лише цього року викрито 485 злочинів у системі освіти (більшість із яких підпадають під категорію службових). А це й двісті фактів хабарництва, й майже сотня фактів розкрадання майна. Нині до кримінальної відповідальності притягається 121 освітянин, кожен четвертий із них є керівником навчального закладу — інституту, ПТУ, школи чи дитячого садка. Загальна сума збитків від їхньої діяльності — майже три мільйони гривень.

 

Як повідомили «УМ» у Департаменті зв’язків із громадськістю МВС, найбільше «освітянських» злочинів викрито в Луганській (59), Донецькій (57), Одеській (51), Дніпропетровській (33), Миколаївській (33) та Полтавській (27) областях. «Улюбленим» злочином у сфері освіти продовжує залишатися хабарництво викладачів під час здачі студентами іспитів та заліків. Так, тріо викладачів Одеської національної морської академії під час літньої сесії «погоріли» на хабарах, які здирали зі студентів–заочників. Загальна сума, зібрана корупціонерами зі студентства, — 143 тисячі гривень. Нині вони перебувають під арештом. «Доїти» заочників полюбляла й викладачка Білгород–Дністровського кооперативного технікуму, яку затримали, щойно вона взяла від двох студентів 850 гривень за іспит. Міліції вдалося задокументувати ще 22 додаткові факти вимагання та отримання хабарів від студентів цього технікуму на загальну суму 10,5 тис. гривень.

Більші розцінки у столичних хабарників. Двоє посадовців Інституту міжнародних відносин Національного авіаційного університету вимагали у студента п’ять тисяч гривень за гарну оцінку при складанні академічної заборгованості. Студент заплатив, екзаменаторів затримано.

А от викладач Дніпро­петровського хіміко–технологічного університету «погорів» під час отримання хабара з потоку, коли чотири тисячі гривень від дев’ятнадцяти студентів йому передав староста групи за успішну здачу заліку. Так само на сумі у сім тисяч доларів із «копійками» попався викладач Херсонського державного морського інституту — кілька студентів зібрали ці гроші на його вимогу, щоб достроково скласти екзаменаційну сесію.

І таких прикладів — безліч. Правоохоронці наводять довгий перелік «вишів» Вінниці, Донецька, Кривого Ро­гу, Кременчука, Дніпропетровська, Луганська, Одеси, Харкова, Умані та Чернівців, де нещодавно було викрито хабарників.

Посадовці навчальних закладів «грішать» і з нецільовим використанням бюджетних коштів. Так, керівники одного з університетів столиці під час літнього ремонту перевитратили більше десяти мільйонів гривень. Натомість у Львові слідчі вивчають махінації службовців з управління капітального будівництва мерії, які використали не за цільовим призначенням чверть мільйона гривень, виділених на реставрацію Львівської академічної гімназії.

Завершується вступна кампанія, яка завжди вважалася «хлібною» для хабарників з вищої школи, тож на початку верес­ня МВС обіцяє повідомити громадськість про нинішні їхні апетити. Чи вплинуло незалежне тестування абітурієнтів на зниження корумпованості приймальних комісій, дізнаємось незабаром.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>