Рівняння на Клочкову!

09.08.2008
Рівняння на Клочкову!

На чолі української команди під час церемонії відкриття прапор несла четвергова іменинниця Яна Клочкова.

Попри очікування, церемонія відкриття Олімпіади на стадіоні «Пташине гніздо» почалася не о 8–й годині 8–й хвилині вечора за китайським часом, а рівно о 20.00. Останню хвилину до початку відкриття 2008 перкусіоністів яскравими вогниками вели відлік по 10 секунд у центрі арени. Далі маленька дівчинка виконала олімпійську пісню, й 91 тисяча глядачів на трибунах та приблизно 4 мільярди біля телеекранів стали свідками перших подій на Іграх.

Сплановану кінорежисером Чжаном Імоу програму китайці репетирували впродовж року. Її учасники підписали угоди про нерозголошення таємниці сценарію. Навіть на останній репетиції показали далеко не все; найцікавіші моменти перебували під грифом «цілком таємно» й прирівнювалися до державної таємниці.

У яскравому шоу учасники вражали зла­годженістю дій. Організатори продемонстрували головні досягнення китайської культури, як водиться, згадали й історію. Фантастичні феєрверки вибухали як на стадіоні, так і по всьому Пекіну. Кажуть, навіть на Великій китайській стіні. Ідеї гармонії, дружби, благополуччя намагалися відобразити представники 56 етнічних груп, що мешкають на території сучасного Китаю.

Після годинного дійства почався парад команд. За традицією, починали його греки — засновники олімпіад, а завершували гос­подарі. Було видно, що цього року більшість збірних віддають перевагу білому кольору костюмів. Українська збірна вийшла на стадіон 33–ю. Напередодні прапороносець «яскраво–блакитно–жовтих» (за кольором піджаків) Яна Клочкова висловлювала побоювання, чи вдасться витримати тривале перебування на стадіоні за китайської спеки. Але, здається, обійшлося без жертв. Хоча прапор у Яни, здається, занадто хилився до землі.

За кілька годин до початку церемонії відкриття Олімпіади завершилася естафета олімпійського вогню. Подолавши за 130 днів 137 тисяч км та пройшовши 130 міст, полум’я завершило ходу в середній школі №101 на території пекінського університету. Далі вогнище мали перенести до «Пташиного гнізда» вже менш публічно.

А там, на головній арені змагань, олімпійський вогонь запалав приблизно о 18.00 за київським часом. Сталося це вже після здачі цього номера «УМ» до друку.

За попередньою інформацією, що з’явилася в західних ЗМІ, запалити його мав легендарний китайський гімнаст Лі Нін. У 1984 році він став триразовим олімпійським чемпіоном у Лос–Анджелесі, здобувши при цьому дві срібні й одну бронзову нагороду. Двома роками раніше Лі Нін виборов шість медалей найвищої проби на чемпіонаті світу.