Посидьмо під липою та біля криниці

09.08.2008
Посидьмо під липою та біля криниці

На території посольства України в Китаї все виглядає, як удома. (Фото прес–служби Міністерства в справах молоді, сім’ї та спорту.)

Передстартовий церемоніал

Позавчора на території посольства нашої держави в КНР відкрився Український олімпійський дім. В урочистій церемонії взяли участь президент НОК Сергій Бубка, віце–прем’єр–міністр Іван Васюник, «спортивний» міністр Юрій Павленко, посол України в Китаї Сергій Камишов, українські спортсмени–олімпійці. Український дім нагадує справжній куточок України — є тут хатинка, тин, віз, криниця, глечики, соняшники, снопи жита. Гостей вітають музики народними піснями й танцями.

Того дня — 7 серпня — чотириразова олімпійська чемпіонка з плавання Яна Клочкова, яка вчора несла синьо–жовтий прапор на церемонії відкриття Ігор, отримала привітання з 26–м днем народження. Учора ж наша команда привітала з днем народження ще одну відому спортсменку — тенісистку Катерину Бондаренко.

Позавчора ввечері в Олімпійському селищі відбулася церемонія підняття прапора України, що означає повну готовність збірної до змагань.

Бубка — двічі член МОК

На 120–й сесії Міжна­родного олімпійського комітету в Пекіні президент НОК України Сергій Бубка був переобраний членом МОК за квотою національних олімпійських комітетів. Крім уславленого в минулому атлета, до складу МОК із українців входить також президент національної Федерації легкої атлетики Валерій Борзов.

Українців уже 251

Попередньо оголошена олімпійська заявка нашої команди вже двічі зазнала змін. Спочатку кількість українських спортсменів скоротилася з 254 до 250 — після того як четверо запасних легкоатлетів не виконали необхідний норматив. Учора ж прес–служба НОК повідомила, що до збірної приєднався триатлоніст Андрій Глущенко. Стати олімпійцем представникові Кіровоградської області допомогла відмова від участі в Олімпіаді кількох іноземних спортсменів, що перебували в рейтингу вище за українця. Тож остаточна цифра українських учасників Олімпіади — 251.

Гроші призерам Олімпіади вже виділили

Для забезпечення участі збірної України в пекінській Олімпіаді Міністерство у справах сім’ї, молоді та спорту виділило 4 млн. 615 тис. гривень. Глава відом­ства Юрій Павленко наголосив, що державні кошти підуть на спортсменів основного складу команди, спаринг–партнерів і запасних (16 осіб), тренерів, лікарів та масажистів (160 осіб). Переліт і перебування 25 офіційних осіб та членів штабу олімпійської делегації оплачується організаціями, що відряджають цих осіб. Щоправда, серед цих 25 візитерів 13 працюють у державній установі — міністерстві.

Загалом видатки на останній етап підготовки та власне участь команди в Олімпіаді становлять 40,5 млн. грн. згідно із Законом «Про Державний бюджет України на 2008 рік». На навчально–тренувальні збори на території України міністерство виділило 5,422 млн. грн., на збори за кордоном — 9,929 млн.

На виплати переможцям і призерам Ігор та їхнім тренерам передбачено 19,125 млн. грн.

Паралімпійців не образять

Кабінет Міністрів Ук­раїни ухвалив рішення про збільшення розмірів винагород спортсменам–інвалідам та їхнім тренерам до сум, які отримуватимуть здорові атлети — 700, 500 і 350 тисяч гривень за різні медалі відповідно. На ХІІІ Паралімпійських іграх, що відбудуться в Пекіні 6—17 вересня, 126 українців виступлять в 11 видах спорту.

Із жеребом не щастить

У четвер відбулося жеребкування тенісного турніру Олімпіади. В 1/32 фіналу одиночного розряду киянка Марія Коритцева зустрінеться з першим номером світового рейтингу — сербкою Іванович, Тетяна Перебийніс — із білорускою Азаренко, Катерина Бондаренко — з росіянкою Дементьєвою (6–й номер посіву), Олена Бондаренко — з венесуелкою Секерою. Водночас учора зранку з’явилася інформація, що Коритцева може пройти до другого раунду без боротьби, оскільки Іванович відчуває біль у пальці ноги.

У стартових матчах парних змагань (1/16 фіналу) сестри Бондаренко зустрінуться з польським дуетом Радванська/Домаховська, а Перебийніс і Коритцева — з іспанками Медіна–Гаррігес і Руано–Паскуаль.

* * *

Не доводиться говорити про прихильність фортуни й до наших боксерів. У перших боях троє з них (Ключко, Усик, Дерев’янченко) битимуться проти господарів, двоє (Чигаєв, Ломаченко) — проти росіян, один (Глазков) — із кубинцем, ще один (Стрецький) — із представником Домініканської Республіки. Найменше пощастило Василю Ломаченку: в категорії до 57 кг він вийде на ринг проти Альберта Селімова, якому програв у фіналі минулорічного чемпіонату світу.

Допінг: очікування найгіршого

Президент МОК Жак Рогге розповів, що за попередніми прогнозами фахівців на Олімпіаді–2008 буде спіймано на вживанні заборонених препаратів 30–40 спортсменів. При цьому поважний бельгієць наголосив, що радітиме, якщо ці очікування справдяться в меншій мірі. Сподіватися ж на цілковиту відсутність позитивних результатів допінг–тестів, за словами Рогге, неможливо через реальний стан речей у спортивній фармакології.

На попередній Олімпіади 26 проб атлетів показали наявність в організмі заборонених Всесвітнім антидопінговим агентством (ВАДА) речовин. Цього разу загальна кількість допінг–тестів у порівнянні з Афінами–2004 збільшиться з 3500 до 4500.

* * *

Ще до відкриття Олім­піади виникають скандали. Американське антидопінгове агентство виявило заборонений ВАДА триамцінолон в аналізах гімнастів Моргана Хемма й Тіма Макнейла. Проте американці своїх атлетів не дис­кваліфікували, а лише попередили. Комісія за участю представників Міжнародної федерації гімнастики й ВАДА вирішила не застосовувати жорсткіших покарань. Це викликало обурення росіян, адже тиждень тому МОК не допустив до змагань сімох російських легкоатлеток, яких лише запідозрили у вживанні допінгу.

 

ФУТБОЛ

Футболісти зіграли ще до офіційного відкриття

Перший вихід на поле стадіону в Шеньяні головного фаворита чоловічого турніру Олімпіади — збірної Бразилії — зібрав на трибунах 40 тисяч глядачів. Із капітанською пов’язкою в складі південноамериканців грав Роналдіньйо, а в нападі діяв ще один футболіст «Мілана» — Алешандре Пато.

Олімпійський турнір. 1–й тур. Жінки. Група Е. Китай — Швеція — 2:1. Група F. Північна Корея — Нігерія — 1:0. Група G. Норвегія — США — 2:0.

Чоловіки. Група А. Австралія — Сербія — 1:1, Кот–д’Івуар — Аргентина — 1:2. Група В. Японія — США — 0:1, Голландія — Нігерія — 0:0. Група С. Бразилія — Бельгія — 1:0 (Ернаньєш, 79), Китай — Нова Зеландія — 1:1. Група D. Італія — Гондурас — 3:0, Південна Корея — Камерун — 1:1.