Згадати все за 19 днів

08.08.2008
Згадати все за 19 днів

П’ятірка талісманів Олімпіади–2008.

Хоча офіційне відкриття Олімпіади в Китаї відбудеться лише сьогодні, футбольний турнір Ігор стартував ще позавчора. Виходить, що змагання триватимуть із 6 по 24 серпня з перервою на улюблене китайцями восьме число. Як відомо, саме 8.08.08 о 20:08:08 за місцевим часом у Пекіні відкриється найбільший спортивний турнір чотириріччя. Участь у ньому беруть більш як 6500 атлетів із 205 країн світу.

Ця спортивна подія виходить далеко за межі суто спортивних змагань. Підтверджує це хоча б те, що на церемонію відкриття прибули глави 95 держав. ХХІХ Олімпіада отримала красномовний девіз: «Один світ — одна мрія». За офіційною версією, Ігри мають об’єднати людей навколо олімпійських ідеалів дружби, миру, прогресу й гармонії. Тим часом провідні спортивні держави прагнутимуть довести свої лідерські позиції у сфері спорту.

Очікується, що в неофіційному командному заліку вперше переможе команда азійської країни. Судячи з того, з яким завзяттям організатори підійшли до Олімпіади, це їм вдасться. Навіть популярний американський журнал «Спорт іллюстрейтед» погодився з прогнозом щодо перемоги китайців за кількістю золотих медалей. А от за сумою нагород усіх ґатунків видання віддає пальму першості своїм співвітчизникам — спортсменам США, котрі тріумфували на трьох останніх олімпіадах поспіль.

Талісманами Ігор обрано п’ятьох «ф’юва» — дітей, що приносять удачу. Бей–Бей, на голові якого красується риба у воді, сприяє водним видам спорту й символізує блакитне кільце на олімпійській емблемі, відомій із 1920 року. Панда Джинг–Джинг приносить благословення й щастя та відповідає чорному кільцю. Червоне колечко представляє старший брат Хуан–Хуан — він втілює олімпійський дух, символізує олімпійське полум’я і пристрасть у спорті. Тибетська антилопа Їнг–Їнг узяла під свою опіку жовте кільце. Вона втілює ідею спорту на відкритому повітрі, символізує простір і несе добре здоров’я. Ні–Ні — ластівка з золотими крильми — це стилізована форма повітряного змія, запускати їх дуже полюбляють китайці. Ні–Ні приносить удачу й символізує зелене олімпійське кільце.

 

ДЛЯ ОРІЄНТИРУ

На Олімпійських іграх у Афінах 2004 року було встановлено 27 світових рекордів і 42 олімпійських у восьми видах спорту. Найбільше постаралися важкоатлети — на їхньому рахунку сім світових і 13 вищих досягнень олімпіад. Серед українців олімпійським рекордом відзначилася переможниця змагань у важкій атлетиці у вазі до 63 кг Наталія Скакун.

 

СТОЛИЦЯ ІГОР

Слово «Пекін» у перекладі з китайської означає «Столиця півночі». Столицею країни місто стало в 1264 році, нині тут мешкає 16 мільйонів жителів.

Загалом населення Китаю становить 1,3 мільярда мешканців (1/5 населення планети).

Змагання відбуватимуться на 31 спортивному об’єкті, з яких 12 — новобудови, 11 — оновлені, 8 — тимчасові. Деякі турніри відбудуться за межами Пекіна: у Гонконзі — з кінного спорту, у Тяньцзіні, Шанхаї, Шеньяні — з футболу, у Ціньдао —
з вітрильного спорту.