Страждання як воно є

08.08.2008
Страждання як воно є

«Динамо» ледь відбилося від скромної «Дрогеди». (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Матч–відповідь другого раунду кваліфікації Суперліги між «Динамо» й «Дрогедою» — після перемоги з мінімальним рахунком на виїзді — обіцяв стати для київських уболівальників гарною вечірньою розвагою. А насправді ті, хто вирішив відкласти свій похід на стадіон до поєдинку зі «Спартаком», могли вже взагалі не побачити «Динамо» в цьогорічному розіграші Ліги чемпіонів.

Із перших хвилин гри стало зрозуміло, що зневажливо ставляться до «Дрогеди» не тільки столичні фани, а й тренерський штаб «біло–синіх». У запасі залишилися Шовковський і Мілевський. Майже всі атакувальні дії зводилися до індивідуальної майстерності одного–двох гравців, які намагалися показово «розірвати» ірландський захист. Ніяких спроб швидко переходити центр поля в «Динамо» не спостерігалося. Однак і така спокійна гра попервах принесла успіх — після пасу Бангура потужно і влучно з 17 метрів пробив Алієв.

Після досить швидкого голу всі чекали розгрому ірландців. Ще б пак, керівництво клубу напередодні вимагало нарешті втілити перевагу в забиті голи й забезпечити перемогу з великим рахунком. Кияни справді мали ще декілька гольових моментів, але в грі почало проявлятися небажання розвивати свій успіх — команда грала за інерцією, атаки ставали все менш гострими. А наприкінці першого тайму Каддурі порушив правила у своєму штрафному майданчику, і турецький суддя поставив пенальті. Робінсон із позначки не схибив, тож на перерву команди пішли за нічийного рахунку.

До речі, це був не єдиний шанс підопічних Пола Дуліна забити. Ще до голу Алієва той же Робінсон виходив сам на сам із Луценком, але переграти другого динамівського голкіпера не зміг.

По перерві гра докорінно не змінилася — кияни володіли ініціативою, мали непогані нагоди, але забити не вдавалося. Відсутність гольових моментів і осмислених атак у «Дрогеди» приспала київську команду. От лише Бетао прорвався до штрафного майданчика, де його збили, й арбітр вдруге в матчі призначив 11–метровий. Мілевський із позначки потужно пробив під поперечину — 2:1. А після другого голу «Динамо», що називається, взагалі припинило грати.

«Вбивання часу» за мінімальної переваги — справа невдячна, про це знає весь футбольний світ. Ні футболістам «Динамо», ні вболівальникам не вірилося, що ірландці спроможні бодай зрівняти рахунок. Але типова британська навішена подача — Луценко помиляється на виході, а Гартленд переправляє м’яч у сітку воріт — 2:2.

Запахло смаленим: ще один пропущений гол — і далі йде «Дрогеда». У ці хвилини величезний плакат із написом «На Мяскву!» у динамівському фан–секторі виглядав зов­сім недоречним.

За лічені хвилини, що залишалися до кінця зустрічі, гості могли ще двічі забити. Спочатку Луценко знову помилився на виході, а Кехіл з убивчої позиції не влучив у ворота, де стояв лише Гіоане. Наступна атака — і простріл майже під нульовим кутом ледь не став гольовим пасом на голкіпера киян, який переправив м’яч у стійку власних воріт! Шкіряна куля прокотилася по лінії воріт... Півзахисник «Динамо» Мілош Нінкович потім казав, що не знає, яким чином футболісти «Дрогеди» не влучали в ворота, певно, просто фортуна була на боці господарів. Декілька хвилин передінфарктного стану — і «Динамо» виходить у наступне коло змагань.

Важко сказати, як воно буде з таким самим недолугим «Спартаком», але в позавчорашньому матчі серед гравців української команди виникали двозначні ситуації, коли хлопці нервували і не знаходили спільної мови. Під час виконання штрафного біля воріт «Дрогеди» Алієв із капітаном Гіоане ледь не посварилися за право завдати удару. Олександр після матчу зауважив: «Футбол — це все–таки нерви. Ніхто нічого не говорив про штрафний, просто я хотів, щоб Тібі віддав м’яч і ми швидко розіграли награне на тренуваннях. Але він, мабуть, забув».

Юрій Сьомін, виправдовуючись, згадував... гру в Ірландії, де кияни, на його думку, мали забивати п’ять голів. А про домашню гру говорив стримано: «Здавалося, ми контролювали матч, але зіграли погано. Ми не зуміли зреагувати на дві заміни суперника, і їхні високорослі гравці могли забити. Як і раніше, у нас проблеми з реалізацією. Що ж до позиції голкіпера, то всі найкращі воротарі України, на жаль, зібрані в «Шахтарі».

Тренер гостей Пол Дулін констатував: «Перед матчем я відчував деяку зневагу з боку господарів. Усі говорили лише про «Спартак», але саме «Динамо» повинно було сьогодні програти».

Перший двобій зі «Спар­таком» кияни проведуть 13 серпня у столиці Росії, матч–відповідь — на своєму стадіоні 27–го числа.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів.

2–й кваліфікаційний раунд

(повторні матчі, результати середи)

«Динамо» (Україна) — «Дрогеда» (Ірландія) — 2:2 (перша гра — 2:1)

Голи: Алієв, 13; Мілевський, 73 (пен.) — Робінсон, 41 (пен.); Гартленд, 88

«Динамо»: Луценко, Бетао, Діакате, Михалик, Каддурі, Гіоане, Вукоєвич, Алієв, Нінкович (Морозюк, 83), Бангура (Мілевський, 46), Кравець (Шацьких, 79)

«Дрогеда»: Юїнгс, Кендрік, Гартленд, Х’юз, Бейкер (Кудузовіч, 77), Бірн, Шеллі, Зайєд (Яне Тіам), Кіган (Шеллі, 71), Кехілл, Робінсон

Суддя — Сакір (Туреччина)

Київ, стадіон «Динамо»,

12 000 глядачів

* * *

«Динамо» (Зг, Хорватія) — «Домжале» (Словенія) — 3:2 (Бішчан, 17; Хргович, 50; Дрпич, 84 — Брежич, 29; Зец, 81; 3:0)

БАТЕ (Білорусь) — «Андерлехт» (Бельгія) — 2:2 (Близнюк, 18; Родіонов, 83 — Білья, 23 (пен.); Полак, 85; вилучення: Рнич, 71 («А»); 2:1)

«Партизан» (Сербія) — «Інтер» (Б, Азербайджан) — 2:0 (1:1)

«Базель» (Швейцарія) — «Гетеборг» (Швеція) — 4:2 (1:1)

«Динамо» (Тб, Грузія) — «Панатинаїкос» (Греція) — 0:0 (0:3)

«Рапід» (В, Австрія) — «Анортосіс» (Кіпр) — 3:1 (0:3)

«Модріца» (Боснія і Герцоговина) — «Ольборг» (Данія) — 1:2 (0:5)

«Артмедіа Петржалка» (Словаччина) — «Тампере» (Фінляндія) — 4:2 (3:1)

«Спарта» (Чехія) — «Шериф» (Молдова) — 2:0 (1:0)

«Вісла» (Кр, Польща) — «Бейтар» (Ізраїль) — 5:0 (1:2)

МТК (Угорщина) — «Фенербахче» (Туреччина) — 0:5 (0:2)