0,5 відсотка надії

07.08.2008

Інфляція нарешті позадкувала. Як повідомила вчора на засіданні Кабміну Прем’єр–міністр, у липні в Україні вперше зафіксовано дефляцію на рівні 0,5%. Потішившись із того, що антиінфляційні заходи її уряду дали такий чудовий результат, Юлія Тимошенко задоволено нагадала, що рік тому «у Януковича інфляція в липні складала 1,4%».

Але, незважаючи на цю радісну новину, очі жінки з косою сипали іскрами. Адже райдужну картину загальнодержавної дефляції ледве не зіпсували: у липні одразу у восьми областях була зафіксована інфляція. Найгірша — 0,5% — у Хмельницькій області. «Вони зіпсували показник для всієї України», — обурилася Тимошенко. Зазнала критики від Прем’єра і Київська область, яка на тлі 0,5–відсоткової дефляції у самій столиці (де, до речі, панує ненависний леді Ю Черновецький) продовжує «наполегливо нарощувати інфляцію, що склала 0,2%. Ніяка робота там не ведеться».

Є й регіон, який заслужив від Юлії Володимирівни комплімент: «Якби всі області спрацювали так, як Севастополь, то по всій Україні дефляція стала б 2,2%».

Однак поки що більше ніхто похвалитися таким показником не може, і якщо так триватиме й надалі, то «губернаторам» буде непереливки. «Якщо якийсь із регіонів, не доведи Боже, матиме інфляцію на нинішньому тлі загальної дефляції, то я подам Президенту документи на відставку керівників цих регіонів. Це я обіцяю у присутності міністрів і працівників ЗМІ. Я не дозволю, аби до України свої ж громадяни ставилися зверхньо», — сердито заявила Прем’єр–міністр, запевнивши, що на загальнонаціональному рівні зроблено все, щоб Україна йшла шляхом зниження інфляційних показників. «Якщо окремі регіони демонструють непрофесійну роботу в цьому напрямі, то я дала цілих сім місяців, аби виправити цю ситуацію. Хто з цим не впорався — відповідатиме посадами», — попередила Тимошенко.

І знову відтанула: на черзі була ще одна приємна новина. З великим задоволенням очільниця уряду повідомила про збір урожаю, назвавши отримані на даний момент результати «дуже прекрасними». За її словами, після збирання врожаю на 78 % засіяних площ показник збіжжя становить 33,5 млн. тонн, а урожайність — 36,7 центнера з гектара. «Це є рекордом не лише в новітній історії України», — констатувала Прем’єр–міністр.

 

ЦИФРИ

Як повідомляє Державний комітет статистики, в Україні в липні до червня 2008 року зафіксована дефляція на рівні 0,5%. Водночас у липні 2008–го до липня 2007–го інфляція склала 26,8%.

За даними Держкомстату, з початку поточного року (за січень–липень) зростання споживчих цін становить 14,9%. Індекс споживчих цін за січень–липень 2008 року, порівняно з відповідним періодом 2007 року, збільшився на 26,4%.

Найбільше подорожчали харчові продукти і безалкогольні напої та транспортні послуги, дещо менше — предмети домашнього вжитку.