«Кругова порука» від Мороза

06.08.2008

Екс–Президент Леонід Кучма не причетний до вбивства редактора інтернет–видання «Українська правда» Георгія Гонгадзе. Таку думку в інтерв’ю газеті «Дєло» висловив лідер СПУ Олександр Мороз.

«У долі Гонгадзе були використані комплекси Кучми — запальність, нестриманість. Тому його (Кучми) висловлювання перекрутили й уміло використали. Але я думаю, що він не має відношення до убивства журналіста, — каже Мороз. — Причетні ті, хто бував у нього в кабінеті і давав йому поради».

Нагадаємо, що опозиційного журналіста Гонгадзе восени 2000 року вбили працівники групи стеження МВС на чолі з генералом Олексієм Пукачем. Перед тим у кабінеті Президента Кучми говорили про можливу розправу над Георгієм сам глава держави, керівник його адміністрації Володимир Литвин, міністр внутрішніх справ Юрій Кравченко, деякі інші керівники, що зафіксовано на т. зв. «плівках майора Мельниченка». Сам Мороз використовував ці підпільні записи у боротьбі з Кучмою.

Чому ж тоді лідер Соцпартії очолював акції на кшталт «Україна без Кучми», вимагав покарання для Леоніда Кучми, а тепер фактично вибілює екс–Президента? Відповідаючи на це запитання, Олександр Мороз зазначив: «Обвинувачення має бути відповідним чином обставлене: пред’явлення обвинувачення, слідство, суд. Цього не зроблено. Обсяг порушень має визначати слідство. Однак воно блокується. Ким? Владою. Чому? Тому що всі пов’язані круговою порукою».

Щодо розслідування, то, констатує Мороз, «багато кінців уже підрублені — починаючи з покійного Кравченка і закінчуючи генералом Пукачем, який, за деякими даними, зараз у Штатах». «Це приклад кругової поруки, коли всі залежать один від одного», — каже політик, який позаминулого року сам долучився до більшості на чолі з Партією регіонів.

«Як видно, Ющенко під час Помаранчевої революції дав деякі гарантії Кучмі, аби той підписав закони, що стосуються зміни процедури виборів», — висловлює свою думку Олександр Мороз.