Ющенко — «третій зайвий»?

06.08.2008
Ющенко — «третій зайвий»?

Малюнок Андрія ПОТОПАЛЬСЬКОГО.

Найбільш реальними кандидатами у президенти на виборах наступного року будуть Юлія Тимошенко і Віктор Янукович. Тому в новому політичному сезоні український політикум поступово поляризуватиметься саме навколо цих двох центрів впливу. Такий висновок зробив голова правління Центру соціологічних та політичних досліджень «Соціовимір» Сергій Таран, представляючи результати опитування 25 провідних українських політологів та експертів. Дослідження проводилося 28 липня — 3 серпня, респонденти висловлювали свої думки на тему: «Ресурси, стратегії та перспективи ймовірних кандидатів у президенти за рік до початку президентської виборчої кампанії».

За словами Тарана, опитані експерти прогнозують «цікаву і яскраву» боротьбу між нинішнім Прем’єр–міністром та лідером Партії регіонів. Оскільки ці двоє орієнтуються на різний електорат, то надалі дедалі активніше розігруватимуть карту протистояння, фактично підігріваючи розкол у суспільстві.

Що ж до чинного Президента, то, на думку політологів, у запалі боротьби і Тимошенко, і Янукович менше звертатимуть на нього увагу, оскільки Віктор Ющенко в цьому протистоянні буде «третім зайвим». Хоча шанс залишитися главою держави у нього є: 44% опитаних експертів вважають, що для цього Ющенко повинен домовитися з політичними опонентами про конституційну реформу, яка перед­бачає обмеження повноважень та обрання Президента у Верховній Раді. Тому, як припустив Сергій Таран, не виключено, що команда Ющенка намагатиметься забезпечити йому другий термін «шляхом інституційних змін або іншими несподіваними кроками, які ламають усталені правила гри» (розпуск парламенту, несподівані політичні союзи тощо).

Водночас 28% учасників опитування дотримуються думки, що для Ющенка найкраще буде взагалі не брати участі у президентських виборах і не підтримувати жодного з кандидатів.

Хоча дехто з політологів дотримується іншої позиції. Зокрема, по одному з опитаних порадили чинному главі держави «ухвалити рішення про розпуск нинішнього складу парламенту і проведення одночасних парламентських та президентських виборів, взявши в них активну участь», «підтримати на виборах Юлію Тимошенко з перспективою стати Прем’єр–міністром» або з такою самою перспективою підтримати Віктора Януковича.