ОЛІМПІАДА-2008

06.08.2008

Дерюгіна їде у Пекін як тренер

Спортивний арбітражний суд у Лозанні частково задовольнив апеляційний позов українського тренера з художньої гімнастики Ірини Дерюгіної. Нагадаємо, Міжнародна федерація гімнастики (ФІЖ) наклала на неї низку санкцій за порушення дисциплінарного кодексу, тож наставниця Ганни Безсонової й Наталії Годунко не мала права їхати до Пекіна як офіційна особа. Проте швейцарський суд скасував заборону Дерюгіній брати участь у заходах під егідою ФІЖ, до яких відносяться й Олімпійські ігри. Тепер пані Ірина зможе бути присутня в Пекіні як тренер, але до суддівства її не допустять.

Квитки на Олімпіаду видає суд у Лозанні

Німецький тенісист Райнер Шуттлер виграв позов проти Міжнародної тенісної федерації (ITF), за правилами якої він не мав права виступати в Пекіні. 32річний спортсмен на момент складання переліку учасників Олімпіади (9 квітня) посідав 89ту сходинку рейтингу АТР, але після виходу в півфінал Уїмблдону підскочив на 34-ту.

При підтримці німецького НОКу Шуттлер виборов у суді право виступати на пекінських кортах. Реакція ITF не забарилася: Міжнародна тенісна федерація заявила, що своїм рішенням Спортивний арбітражний суд поставив під загрозу всю систему відбору тенісистів на Ігри, а МОК був звинувачений у бездіяльності.

Найдорожчі Ігри в історії

Уже понад 40 мільярдів доларів коштував розвиток Пекіна в підготовці до Олімпійських ігор. Представники влади китайської столиці прогнозують загальну суму витрат на рівні близько 44 мільярдів. Окрім розвитку міста, до бюджету додано витрати організаційного комітету (понад два мільярди). Відтак Олімпіада в Китаї обіцяє стати найдорожчою в історії.

Китайці беруть кількістю сувенірів

Прибутки від продажу сувенірної продукції є ласим шматком для організаторів кожної Олімпіади. Ігри в Пекіні не стануть винятком. Магазини олімпійського селища переповнені різноманітною сувенірною продукцією.

Основна відмінність від Олім­пійських ігор в Афінах полягає в тому, що в Китаї товари значно дешевші. Наприклад, маленький талісман коштує п’ять доларів, тоді як у Греції за нього треба було викласти вдвічі більше. Асортимент та кількість сувенірної продукції значно перевищує пропозицію на попередній Олімпіаді. Китайці надали сувенірам національного колориту й продають із символікою Ігор багато речей, що притаманні азіатській культурі, — палички для їжі, шарфи та краватки з китайських тканин, чайні сервізи, халати тощо.