НОВИНИ ПЛЮС

05.08.2008

В Україні знову планують адміністративно–територіальну реформу?

На найближчих засіданнях Кабінету Міністрів можуть бути затверджені концепції реформи адміністративно–територіального устрою України та місцевого самоврядування, розроблені Міністерством регіонального розвитку і будівництва. Про це пише газета «Коммєнтаріі». Автори документів, за даними видання, пропонують збільшити адміністративно–територіальні одиниці: приєднати невеликі населені пункти до навколишніх великих та об’єднати дрібні райони, які не володіють достатнім кадровим і фінансовим потенціалом для здійснення своїх функцій. За даними тижневика, якщо зараз рішення про ліквідацію сіл і міст ухвалює парламент, то в майбутньому ці функції може перебрати на себе уряд. У результаті значна частина сіл може перетворитися на «територіальні об’єднання», а їхнє керівництво одержить статус «органів самоорганізації» (зараз — органи місцевого самоврядування). Одночасно розробники концепції пропонують частину повноважень місцевих рад (зокрема, із землекористування) передати на обласний або центральний рівень. Окрім іншого, планується встановити «прямі комунікації» центральних органів влади з керівниками сіл і міст, обходячи керівництво обласних рад і адміністрацій.

Як вважають «Коммєнтаріі», реалізація озвучених у документах завдань призведе до посилення контролю з центру над адміністративно–територіальними одиницями і дозволить перекласти левову частку нинішніх витрат держбюджету на регіони.

Нагадаємо, проект адмінтерреформи активно обговорювався за часів першого прем’єрства Юлії Тимошенко – тоді цей напрям очолював віце–прем’єр Роман Безсмертний.

Шустер перейшов на бік Ахметова

Телеканал «Україна» уклав договір із компанією «Савік Шустер студіос» терміном на три роки. Про це повідомляє сайт «Телекритика» із посиланням на прес–службу каналу. Контракт передбачає вихід в ефірі каналу з понеділка по п’ятницю суспільно–політичної програми, ведучим якої буде Савік Шустер. Проект з’явиться в ефірі у вересні. Також у повідомленні зазначено, що контракт гарантує невтручання телеканалу в роботу продакшн–компанії.

Раніше Шустер працював на каналі «Інтер», найбільшим власником якого є Валерій Хорошковський. Головним акціонером ТРК «Україна» є компанія «Систем кепітал менеджмент», 90% акцій якої належать члену Партії регіонів Рінату Ахметову.

За обов’язкової участі МВС рейдерство буде неможливим?

За дорученням першого віце–прем’єр–міністра Олександра Турчинова відтепер зміна виконавчою службою власників підприємств буде відбуватися за обов’язковою участю представників Міністерства внутрішніх справ. Таке рішення було ухвалено під час засідання міжвідомчої комісії з питань протиправного поглинання та захоплення підприємств під головуванням Турчинова.

Перший заступник Тимошенко констатував: захоплення підприємств є свідченням «вищої ознаки того, що держава не здатна захистити як свої інтереси, так і права своїх громадян», а стратегічним завданням його комісії є доведення панування верховенства права та закону в Україні.