Жванія поки з громадянством,

05.08.2008

Давид Жванія залишається громадянином України. Як повідомив журналістам представник Жванії у судах і його соратник по «Народній самообороні», переконаний народний депутат від блоку «НУНС» Геннадій Москаль, 1 серпня Верховний Суд заборонив переглядати рішення Радянського суду Києва від 30 вересня 1999 року, яким було визнано факт проживання в Україні з січня 1991–го народного депутата Давида Жванії. Таким чином, ВСУ зупинив виконання ухвали Апеляційного суду Києва від 2 липня цього року, згідно з якою рішення дев’ятирічної давності мав переглянути Святошинський райсуд.

Як випливає із зацитованого Москалем вердикту Верховного Суду, це було зроблено з урахуванням того, що «рішення Апеляційного суду Києва від 2 липня 2008 року може призвести до порушення конституційних прав Давида Жванії, у тому числі й права на громадянство України. За словами Москаля, ВСУ зупинив виконання ухвали Апеляційного суду до розгляду касаційної скарги і винесення по ній відповідного рішення.

Нагадаємо, що давнє рішення суду, яке дозволило нинішньому народному депутату Жванії одержати українське громадянство, оскаржує прокуратура. Там підозрюють, що Жванія неправильно вказав строки свого перебування в Україні (стати громадянином нашої держави може тільки людина, яка безперервно прожила тут протягом п’яти років). 2 липня Апеляційний суд постановив частково задовольнити апеляційну скаргу заступника Генерального прокурора у справі про громадянство Жванії. Згідно з постановою, рішення Радянського суду від 1999 року було скасоване і справу направлено до Святошинського райсуду.

Та хоча «верховна» вітчизняна Феміда й стала на його бік, Давид Жванія навряд чи почувається у повній безпеці. По–перше, його підозрює у причетності до свого отруєння Віктор Ющенко. Глава дер­жави пояснив, що причиною такого ставлення до кума є та наполегливість, з якою Давид Важайович кликав тоді ще кандидата у президенти на вечерю до заступника голови СБУ Володимира Сацюка (де, як припускає Ющенко, його й отруїли). По–друге, Жванія в будь–якому разі проходить по цій справі — поки що як свідок, але методи, якими народного депутата «залучають» на допити у прокуратуру, йому дуже не до вподоби.

Тому, за словами Геннадія Москаля, Давид Жванія звернувся з листами до парламентів низки країн Європи, зокрема Франції, Італії та Бельгії, з проханням надати можливість виступити й розповісти про політичне переслідування його в Україні. Окрім того, опальний «самооборонівець» звернувся з проханням дати згоду на його захист до провідних адвокатів європейських країн. Як розповів Москаль, на заклик уже відгукнулися кілька відомих французьких юристів, які найближчими днями планують приїхати в Україну.