ОЛІМПІАДА–2008

05.08.2008

Преміальні для українців збільшили

Кабінет Міністрів України на своєму позачерговому засіданні в суботу вирішив підвищити одноразові виплати нашим спортсменам за здобуті олімпійські медалі на Іграх у Пекіні. Відтепер чемпіон Олімпіади отримає 700 тисяч гривень замість попередньо обіцяних 500, срібний призер — 500 замість 350, бронзовий — 350 замість 250. Цілком можливо, до подібних дій уряд спонукала критика в пресі, адже за чотири роки з часу минулих літніх Олімпійських ігор гривні та долари значно знецінилися.

Крім того, нагадаємо, призери Олімпіади впродовж року отримуватимуть стипендії Президента — 15, 12 і 10 тисяч гривень щомісяця відповідно.

Остання відзнака перед Пекіном

Експертна комісія Національного олімпійського комітету визнала кращою спортсменкою країни в липні чемпіонку Європи з сучасного п’ятиборства Вікторію Терещук. Такий титул луганчанка здобула вперше в кар’єрі. Наставника Терещук, Сергія Туробова, назвали кращим тренером місяця.

Українським спортсменам допомагають «свої» китайці

За традицією, організатори Олімпійських ігор надають делегаціям кожної країни волонтерів для вирішення повсякденних організаційних питань. Збірній України в Пекіні допомагатимуть дев’ятеро добровольців — восьмеро корінних китайців та одна дівчина з російським корінням. Семеро з них володіють російською мовою, двоє — українською. Свої знання волонтери здобули в навчальних закладах у себе на батьківщині.

Помічники наших спортсменів присвоїли собі українські імена. Атлетам не доведеться ламати язик, аби покликати китайців на ім’я Пилип, Юлія, Світлана чи Зоя.

Цензура буде, але для своїх

Конфліктне питання про надання журналістам вільного доступу до інтернету під час Олімпіади в Пекіні вирішилося частково. Представники МОК досягли з китайською владою компромісу, згідно з яким працівники ЗМІ з–за кордону матимуть можливість мандрувати «всесвітньою павутиною» без обмежень. При цьому китайські журналісти мусять дотримуватися тих частин законодавства своєї держави, які забороняють доступ на певні інтернет–сторінки, передусім політичного змісту.