Одиниці для грандів

05.08.2008
Одиниці для грандів

Юрій Сьомін програв перший матч у чемпіонаті України. (Фото з сайту ФК «Динамо».)

Футбольні події в Україні минулого тижня порушили відносний спокій перших двох ігрових тижнів. Спочатку невеличкий скандал здійняв президент «Карпат» Петро Димінський. Він звинуватив виконувача обов’язків прем’єр–ліги Віталія Данилова у фінансових махінаціях. Зокрема, у роздуванні штату співробітників, збільшенні виплат арбітрам (хоча офіційно це ще не відбулося), оренді зайвих приміщень (при тому, що ПЛ має право «жити» в «Домі футболу») тощо.

Не думається, що успішний бізнесмен Данилов вирішив нажитися на чужих грошах, обікравши своїх колег–власників клубів. Скоріше, справа в тому, що президент «Харкова» не звик економити, тоді як пан Димінський — ощадливий господар. Зарплати гравців його клубу поступаються виплатам у більшості інших команд.

Тим часом Віталій Данилов, крім негативу з боку Димінського, отримав і привід для радості. Харків’янин доволі швидко знайшов чемпіонату ПЛ титульного спонсора — мережу будівельних супермаркетів.

 

Усе в житті колись трапляється вперше

Минулої п’ятниці — для «затравки» туру — першою перемогою нарешті порадував своїх прихильників «Чорноморець». Одесити впевнено розібралися з «Карпатами», перервавши свою восьмиматчеву безвиграшну серію. Одразу дублем вистрілив білорус Володимир Коритько. Дамоклів меч відставки принаймні на певний час відсунувся від головного тренера «моряків» Віталія Шевченка. А от білорус Олег Кононов ризикує недовго протриматися на чолі «зеленобілих», якщо справи в його підопічних і надалі підуть так невтішно.

До речі, на матчі в Одесі, як і в Києві, побував головний тренер національної збірної Олексій Михайличенко. А починалися всі зустрічі хвилиною мовчання в пам’ять жертв стихії на заході України.

Допомога Протасову

У суботу програв і другий галицький клуб. «Львів» на стадіоні «Україна» мінімально поступився «Дніпру». Команді Олега Протасова допоміг рикошет. Дмитро Льопа виконав штрафний — та так, що влучив у свого партнера, білоруса Сергія Корніленка, від якого м’яч і залетів у ворота Андрія Радя. Молодий голкіпер доволі непогано підміняв травмованого Мар’яна Марущака (в основного — струс мозку), але проти рикошету нічого вдіяти не зумів.

Для дніпрян цей натужний успіх став першим у сезоні, а колектив Степана Юрчишина почав опускатися щаблями турнірної таблиці. Сам тренер поскаржився на брак класних нападників, через що його команді не вдається грати в більш атакувальний футбол. Протасову ж через погане самопочуття після матчу довелося надавати медичну допомогу.

Сьомін говорить про невезіння

Центральний поєдинок туру відбувся в столиці. Схоже, харківський «Металіст» під проводом Мирона Маркевича став спеціалістом з гри проти «Динамо». За останній рік слобожанці двічі обіграли «білосиніх» на їх­ньому стадіоні, а в Харкові звели матч до нічиєї.

Ігровою й територіальною перевагою володіли господарі, але розпорядитися нею як слід не зуміли. Алієв із десяти пробитих штрафних лише одного разу серйозно потурбував Горяїнова. Нападники Шацьких і Мілевський знову займалися марнотратством. Гості ж до своїх шансів підійшли відповідальніше. У першому таймі Сергій Валяєв головою вколотив м’яч у «дев’ятку» воріт Шовковського після високого паса з флангу Жажі Коельйо. А по перерві бразилець уже сам видав гол­шедевр, пославши снаряд крученим ударом у нижній кут.

Між успіхами гостей потужний постріл із­за меж штрафного майданчика вдався київському сербу Нінковичу. У другому таймі господарі забили ще один м’яч, але арбітр зафіксував положення «поза грою» у Бангура. А от якби гвінеєць не чіпав шкіряну кулю, вона б усе одно влетіла в ворота «Металіста», й гол зарахували б.

Наставник господарів Юрій Сьомін залишився незадоволений цим рішенням арбітрів і суддівством загалом. Емоційний росіянин у першій половині зустрічі раз по раз звертався до бокового судді, який пересувався по лінії в кількох метрах від динамівської лави. Цим самим Сьомін підтвердив версію про причину зміни дислокації тренерів і запасних «Динамо» на стадіоні ім. Лобановського — скоріше за все, лаву поміняли для того, аби тиснути на асистента головного рефері. Та, думається, київським фахівцям краще замислитися над майбутніми баталіями з «Дрогедою» й «Спартаком», а не вдаватися до подібних «маленьких футбольних хитрощів».

Наразі «Динамо» програло в чемпіонаті вперше з Сьоміним на чолі. До цього були дві невдачі в протистояннях із «Шахтарем» у Кубку й Суперкубку країни.

Донецькі наступають

Хоч як це дивно, але краща команда країни здобула першу перемогу лише в третьому турі, та й то не без ускладнень. Набравши у «спареному» виїзді до Львова тільки очко, в дебютному матчі в Донецьку «Шахтар» просто не мав права не здолати земляків з «Іллічівця». До всього, Мірча Луческу якраз відзначав 63й день народження.

«Помаранчевочорні» відчули в грі проти маріупольців серйозні проблеми, а найкращі свої якості проявили лише тоді, коли залишилися в меншості. Бразилець Фернандіньйо вже не вперше отримує червону картку за широкий розмах рук. Натомість уперше в сезоні — після численних «холостих» спроб — відзначилися голами форварди Селезньов і Брандао, котрі вийшли на заміну замість Гладкого й Морено. Це дозволило «гірникам» оформити нелогічний виграш із великим рахунком.

А одноосібним лідером першості став інший донецький клуб — «Металург». Третю перемогу, знову з мінімальним відривом, підопічні Ніколи Костова оформили в Кривому Розі. Востаннє так успішно клуб Сергія Тарути стартував вісім років тому.

На третю позицію могла вийти «Зоря», але не зуміла пробити голкіпера запоріжців Богуша. Щоправда, наставник луганчан Анатолій Волобуєв вважає, що київський суддя Орєхов несправедливо не зарахував гол його підопічних — в одному з епізодів, на думку тренера, м’яч перетнув лінію воріт. Крім того, фахівець поставив риторичне питання: «Що краще: мати один момент і, реалізувавши його, виграти, чи зіграти внічию при великій кількості гольових шансів?» На такі роздуми Волобуєва надихнули висловлювання журналістів після зустрічі попереднього туру, коли «Зоря» перемогла в Полтаві, втіливши в гол чи не єдиний контрвипад.

Дві поразки «Таврії» минулого тижня вкотре підтвердили, наскільки важко нашим клубам поєднувати виступи на вітчизняній і європейській арені. Програвши в останньому колі Кубка Інтертото, сімферопольці двічі поступилися і в прем’єр­лізі. Після позавчорашньої домаш­ньої поразки «Ворсклі» наставник кримчан Михайло Фоменко на пресконференції лаконічно оголосив про свою відставку, подякувавши журналістам і вболівальникам. Із «Таврією» фахівець пропрацював три роки й підняв її з низів таблиці на п’яте місце.

Перше «домашнє» очко набрав «Харків», не втримавши в Сумах перевагу над «Арсеналом». «Каноніри» відігралися після пострілу зі штрафного у виконанні «гармати» Симоненка.

 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Прем’єр­ліга. 3й тур

«Чорноморець» — «Карпати» — 3:0

Голи: Васкес, 27; Коритько, 47, 66

7 500 глядачів

«Динамо» — «Металіст» — 1:2

Голи: Нінкович, 45+1 — Валяєв, 38; Коельйо, 67

12 500 глядачів

«Львів» — «Дніпро» — 0:1

Гол: Корніленко, 72

12 000 глядачів

«Кривбас» — «Металург» (Д) — 1:2

Голи: Мелащенко, 53 — Фернандеш, 37 (пен.); Зотов, 88

Вилучення: Сачко, 84 («К»)

4 000 глядачів

«Харків» — «Арсенал» — 1:1

Голи: Чеберячко, 45 — Симоненко, 66

8 500 глядачів

«Таврія» — «Ворскла» — 1:3

Голи: Любенович, 16 — С. Кравченко, 20; Цуррі, 31; Кулаков, 42

6 000 глядачів

«Шахтар» — «Іллічівець» — 3:0

Голи: Нефедов, 5 (у свої ворота); Селезньов, 83; Брандао, 86

Вилучення: Фернандіньйо, 63 («Ш»)

18 500 глядачів

«Зоря» — «Металург» (З) — 0:0

12 000 глядачів

* * *

Перша ліга. 3й тур.

«Закарпаття» — «Комунальник» — 2:1 (Бабич, 47 (пен.); Бурий, 69 — Кудінов, 86 (пен.)), «Оболонь» — «Нафтовик» — 3:2 (Сибіряков, 36; Демченко, 49 (пен.); Яворський, 90 — Харченко, 35 (пен.); Карпенко, 84), «Ігросервіс» — «Фенікс» — 1:0 (Бондарчук, 52), «Сталь» (А) — «Севастополь» — 1:2 (Акименко, 30 (пен.) — Жабокрицький, 49; А. Шевчук, 73), «Олександрія» — «Геліос» — 2:1 (Мельник, 45; Сирота, 75 — Янченко, 72; вилучення: Тарасенко, 90+1 («Г»)), «Волинь» — «Енергетик» — 2:0 (Піщур, 29; Хромцов, 85), «Кримтеплиця» — «Дністер» — 4:0 (Бабир, 14, 53; Діабі, 43, 63), «Десна» — «Княжа» — 0:0, «Динамо­2» — «Прикарпаття» — 0:3 (Боришкевич, 28; Страховський, 73, 88).

Лідери: «Кримтеплиця», «Севастополь» — 9, «Олександрія», «Нафтовик», «Оболонь», «Волинь», «Ігросервіс», «Закарпаття» — 6...

 

Турнірна таблиця ПРЕМ’ЄР-­ЛІГИ:

I В Н П М О

1. «Металург» (Д) 3 3 0 0 41 9

2. «Металіст» 3 2 0 1 62 7

3. «Динамо» 3 2 0 1 62 6

4. «Ворскла» 3 2 0 1 42 6

5. «Арсенал» 3 1 2 0 32 5

6. «Зоря» 3 1 2 0 21 5

7. «Шахтар» 3 1 1 1 43 4

8. «Кривбас» 3 1 1 1 33 4

9. «Дніпро» 3 1 1 1 23 4

10. «Чорноморець» 3 1 0 2 32 3

11. «Львів» 3 1 0 2 23 3

12. «Іллічівець» 3 1 0 2 25 3

13. «Харків» 3 0 2 1 12 2

14. «Металург» (З) 3 0 2 1 01 2

15. «Карпати» 3 0 1 2 15 1

16. «Таврія» 3 0 1 2 16 1

Бомбардири: Мілевський («Динамо») — 3,
Коритько («Чорноморець»), Коельйо («Металіст») — 2.