Валерій Борисов: Яценюк зробив усе мудро

01.08.2008

Про те, як Комітет Верховної Ради з питань бюджету узгоджував президентський, урядовий та «регіональний» законопроекти, «УМ» розповів заступник його голови Валерій Борисов (фракція блоку «Наша Україна — Народна самооборона»):

 

— Бюджетний комітет, узгоджуючи внесені на розгляд парламенту законопроекти про внесення змін до Державного бюджету, дійшов згоди на тому, щоб передбачити для подолання наслідків повені в західних областях додаткові видатки в сумі 5,8 мільярда гривень. З них 2 мільярди 320 тисяч гривень будуть виділені регіонам, 1,6 мільярда — скеровано до резервного фонду Кабінету Міністрів. На будівництво доріг виділено 755 мільйонів, на аграрний фонд — 1,4 мільярда. Також ми проголосували за те, щоб дати дозвіл уряду на надання гарантій щодо залучення іноземних інвестицій — і для відновлення доріг, і для підготовки до Євро–2012... Наприклад, Львівщина одночасно є регіоном, постраждалим від повені, й областю, яка прийматиме чемпіонат Європи з футболу. Як визначити, з якою метою виділені кошти — на реконструкцію дороги від повені чи на її будівництво до Євро–2012? Саме виходячи з цієї позиції комітет підтримав ініціативу уряду щодо передбачення державних гарантій для кредитних ресурсів у розмірі 24,3 мільярда гривень. Щоправда, це рішення підтримали не всі члени комітету. «За» висловилися 17 депутатів, не голосували, зокрема, представники Партії регіонів. Тому я припускаю, що з цього питання в залі може виникнути серйозна дискусія.

— Уряд також наполягав на тому, щоб підвищити акцизний збір на тютюн для збільшення дохідної частини бюджету. Лідер «Нашої України» В’ячеслав Кириленко від імені фракції зауважив, що збільшувати акцизи доречно вже при підготовці бюджету на наступний рік, оскільки ці кошти в будь–якому разі надійдуть не скоро, а допомагати постраждалим областям треба негайно...

— Це питання буде винесене на розгляд парламенту окремим законопроектом. Профільний комітет Верховної Ради з питань податкової та митної політики, який очолює БЮТівець Сергій Терьохін, розглянувши пропозицію уряду про збільшення акцизів на тютюн, рекомендував її підтримати. Якщо такий закон буде ухвалений, це дасть змогу вже цього року додатково залучити в бюджет близько 1,1 мільярда гривень. Щодо законопроекту про підвищення акцизного збору на алкогольні вироби, то його комітет Терьохіна поки що відхилив.

— Валерію Дмитровичу, а чи не простіше було одразу проголосувати за узгоджений законопроект на основі президентського з пропозиціями Олександра Пеклушенка, адже, судячи з попередніх коментарів «регіоналів», «литвинівців» та «НУНСівців», голосів для його ухвалення вистачало? Від «нашоукраїнців» доводилося чути нарікання на несподіваний вчинок Арсенія Яценюка, який замість одразу поставити на голосування цей законопроект оголосив перерву і відправив Бюджетний комітет узгоджувати цей документ іще й з урядовим проектом.

— Проголосувати, за великим рахунком, можна все, що завгодно. Але ми ж відповідальні люди. Тому повинні зважати на те, що, згідно з указом Президента, відповідальність за ліквідацію наслідків стихійного лиха покладена на Кабмін. І саме в руках Кабміну як виконавчої влади зосереджені всі механізми — фінансування, наповнення дохідної частини бюджету, тендерні процедури, порядок надання субвенцій тощо. Тому не залучати до цієї роботи уряд, який зобов’язаний її виконати, і не врахувати його пропозицій щодо джерел фінансування — нерозумно. Тому Яценюк зробив усе мудро, як людина, яка справді хоче вирішити питання.

— Якщо зрештою компромісу таки вдалося досягти, то невже не можна було зробити цього раніше? І виходити на позачергову сесію парламенту не з двома різними проектами змін до бюджету від нібито коаліційної влади, а з одним, узгодженим?

— На жаль, це питання найменшою мірою лежить в економічній площині. Тому Верховна Рада в даному випадку виступила органом, який максимально повернув його з політичного саме в економічне річище — суто до розгляду конкретної проблеми, як це й має бути.