Відкритий лист

31.07.2008

Ми звертаємося до Вас, щоб запобігти використанню чиновниками
й їх прибічниками Вас, мешканців сіл,
з метою досягнення своїх комерційних цілей

Ви багато чули з засобів масової інформації, від місцевих органів виконавчої влади та місцевого самоврядування Києво–Святошинського району Київської області про те, що СГ ТОВ Агрокомбінат «Хотівський» незаконно отримав земельні ділянки державної власності.

При цьому вони не згадують, що земельні ділянки, щодо яких іде спір, ще у 1999 році вибули з державної власності й були передані підприємству в колективну власність.

Згідно з державними актами, на колективну власність і постійного користування, виданих у 1999 році сільськими радами с. Лісники, Хотів та Ходосівка в зазначених трьох сільрадах (Лісниківської, Хотівської, Ходосівської), СГ ТОВ Агрокомбінат «Хотівський» мав усього земель 2 744,4 га, з них у колективній власності 1637,5 га й у користуванні 1106,9 га.

Протягом останніх двох років було проведено інвентаризацію земель з метою виявлення ділянок, що залишилися у власності підприємства й у користуванні після паювання й виходу членів КСП зі своїми майновими й земельними паями.

Інвентаризацією виявлено:

1. Із земель колективної власності (1637,5 га) залишилося 77 га. Саме ці землі, що не підлягали паюванню відповідно до вимог законодавства (несільськогосподарські угіддя, деградовані та інші), на підставі матеріалів інвентаризації, вимог законодавства, на правонаступника КСП — сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю Агрокомбінат «Хотівський» — були переоформлені державні акти на землі власності — 77 га земель, в межах раніше виданих державних актів на право колективної власності. На паювання з 1637,5 га земель було виділено за розпорядженням Києво–Святошинської РДА №90 від 23.02.2005 року всього 1394.34 га. Неважко підрахувати, що невідомою є доля 166.00 га землі.

2. Із земель постійного користування (1106,9 га) залишилося 549,00 га. Ці землі не підлягали паюванню. Тобто всі землі повинні були залишитися у власності держави. Невідомими є доля 558 га.

Цими землями мають право розпоряджатися відповідні сільські ради або адміністрація.

Вказані землі постійного користування обсягом 549 га, що залишилися, — «не приватизовувалися» й ніяким чином не переоформлялися СГ ТОВ Агрокомбінат «Хотівський». Таким чином, із боку підприємства жодної дії, спрямованої на зазіхання земель державної власності або власності членів КСП, не було.

Однак просимо звернути увагу, що у 1999 році ці землі, що були надані у постійне користування, складали 1106,9 га, а на сьогодні їх площа складає удвічі менше. Причому слід враховувати, що паюванню підлягали тільки землі колективної власності, тобто зазначені землі постійного користування не паювалися й повинні були залишитися у тому ж обсязі. Чому їх стало на 558 га менше? — виникає питання.

Саме це питання слід адресувати вказаним сільрадам та районній адміністрації, в повноваження яких входить розпорядження зазначеними землями. Чому стало менше земель колективної власності на 166 га?

Чому таке сталося? Річ у тім, що відповідні державні акти на КСП Агрокомбінат «Хотівський» були видані у 1999 році, коли не було електронної бази даних обліку земель та кадастру земель. Тобто цією інформацією володіли тільки сільські ради, що видавали державні акти на той час, й органи виконавчої влади.

Таким чином, після роздачі земель запасу, скориставшись відсутністю інформації у базі даних щодо земель, наданих КСП, зазначені органи на свій розсуд почали роздавати землі КСП.

Наше підприємство шляхом інвентаризації та внесення відповідної інформації щодо цих земель у базу даних зупинило незаконне «розбазарювання» земель. Саме цей факт викликав обурення чиновників, які мали наміри продовжувати роздачу земель КСП на свій розсуд.

Саме з цього приводу вони агітують селян під прикриттям неправомірної приватизації сільськогосподарським товариством з обмеженою відповідальністю Агрокомбінат «Хотівський» земель, щоб виправдати себе й споганити добре ім’я інших.

Адже багато хто із цих чиновників, займаючи свої посади, обіцяли селянам надання земель працівникам соціальної сфери, молодим родинам. Тепер у них з’явився привід заявити про неможливість виконання своїх обіцянок у зв’язку з нібито незаконною приватизацією земель площею 77 га сільськогосподарським товариством з обмеженою відповідальністю Агрокомбінат «Хотівський». А де ділися 558 га земель користування й 166 га земель колективної власності, починаючи з 1999 року? Чому саме зараз вони згадали про робітників соціальної сфери? Що їм заважало надавати ці землі протягом останніх 10 років?

Щоб не бути голослівним, ми наведемо приклад лише одного випадку такого «розбазарювання» землі, що сталася вже під час проведення інвентаризації. Так, згідно з розпорядженням–дозволом Києво–Святошинської районної адміністрації від 17 вересня 2007 року, 139 особам у межах Ходосівської сільської ради було виділено загалом 58,5 га землі (кожному по–різному від 15 соток до 2 га) за рахунок земель, що були у користуванні КСП.

Це дуже цікаві землі, оскільки вони розташовані навпроти славнозвісного котеджного містечка «Маєток», а саме між цим містечком й валом, який є пам’яткою архітектури — «Змієві Вали», на якій більшість присутніх журналістів уже побувала. Цей випадок ще цікавий тим, що з 139 осіб, які отримали земельні ділянки в межах Ходосівської сільської ради за розпорядженням Києво–Святошинської РДА, якою керує Пашинський Микола Васильович, ми не знайшли у переважній більшості мешканців с. Ходосівка. Але в цих списках є інші прізвища, наприклад, Пашинська Лідія Василівна з ділянкою за № 449 за схемою приватизації, й інші цікаві особи.

На тлі таких дій і прийнятого нещодавно на сесії районної ради рішення депутатів щодо недовіри голові Києво–Святошинської РДА дуже дивним виглядають його заяви про захват земель сільськогосподарським товариством з обмеженою відповідальністю Агрокомбінат «Хотівський» і захист інтересів держави. Також дуже дивним виглядає підтримка таких заяв головами сільських рад.

Але якщо проаналізувати діяльність цих голів сільських рад у галузі земельних питань, тоді все стає зрозумілим.

Наприклад, хотівський сільський голова Безпечний Микола Григорович надав в оренду ТОВ «ВВС–ЛТД» дві земельні ділянки площею близько 2 га кожна по вул. Промислова у зазначеному селі. При цьому одна земельна ділянка була надана із земель, що належала як паї громадянам Бондаренко В. Є. й Давиденко Г. П., інша — із земель постійного користування КСП Агрокомбінат «Хотівський».

При цьому ніяких дій із боку сільської ради щодо вилучення (викупу) цих земель, що передбачені земельним законодавством, не проводилося. Обидві земельні ділянки мали цільове призначення — для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Згодом зазначені земельні ділянки були продані сільською радою товариству «ВВС–ЛТД» в обхід мораторію щодо продажу земель товарного сільськогосподарського виробництва, без аукціону й за ціною, значно нижчою за ринкову.

Оскільки вказані громадяни не могли продати ці землі, їх продала сільська рада, нібито з земель запасу. Тобто використана проста схема обходу мораторію продажу на землю.

Інший факт зловживання — це надання товариству з обмеженою відповідальністю «Люмва», яку пов’язують із самим сільським головою, земельних ділянок площею 16 і 25 га. Причому обидві були надані знову ж таки без вилучення (викупу) й отримання згоди землекористувача — КСП Агрокомбінат «Хотівський», що володіє цими землями відповідно до вищевказаних державних актів. Земельні ділянки були надані товариству «Люмва» для ведення підсобного сільського господарства, але ніякої діяльності, тим більше сільськогосподарської, на цих землях не ведеться.

Причому все це робиться сільським головою, проти якого декілька років тому була порушена кримінальна справа — отримання хабара за вирішення земельних питань, при передачі якого він був затриманий.

Прикладів неправомірного «розбазарювання» землі у цій та інших сільських радах можна навести багато, але ми виступаємо сьогодні не з обвинуваченнями, оскільки це входить до компетенції відповідних правоохоронних і контролюючих органів, а хочемо донести до мешканців цих сіл, що СГ ТОВ Агрокомбінат «Хотівський» жодного квадратного метра із земель державної власності чи земель запасу сільських рад не переоформлювало. На сьогодні підприємство шляхом інвентаризації земель, що були надані йому в 1999 році, й внесення їх у базу даних фактично зробило перший крок щодо зупинення неправомірного розбазарювання земель.

Крім того, шляхом зазначеної інвентаризації СГ ТОВ Агрокомбінат «Хотівський» визначило й готове надати будь–якій територіальній громаді району схеми цих вільних земель площею 549 га, що залишилися. Вказаними землями можуть розпоряджатися територіальні громади з метою надання особам, що неправомірно недоотримали свої земельні паї, робітникам соціальної сфери, малозабезпеченим і молодим сім’ям на селі тощо. Але на це повинна бути добра воля цих територіальних громад і згода користувача землі.

Щодо архітектурної пам’ятки «Змієві Вали» слід зазначити наступне.

Офіційна назва її, згідно з паспортом на пам’ятки історії та культури СРСР, виданим 20 червня 1984 року, — «Велике Ходосівське городище».

Частина цієї пам’ятки архітектури розміщена на земельній ділянці, що разом з іншими була передана у 1999 році Ходосівською сільською радою із державної у колективну власність згідно з вищевказаним державним актом. Тому незрозуміло, в чому вина нашого підприємства з цього приводу?

Найцікавіше, що нічого неправомірного в цьому взагалі немає. На будь–якій земельній ділянці, у тому числі, що перебуває у приватній власності, у будь–який час можуть знайти якусь пам’ятку архітектури. Але це не є підставою для позбавлення власника цієї ділянки його права власності на саму ділянку.

Водночас із метою припинення спекулювання цією темою ми офіційно зробили заяву про відмову від права власності на цю ділянку на користь держави.

Тепер прохання до державних діячів, що затіяли цей пафос із приводу захоплення земель, тощо. Знайдіть у собі мужність і силу та, якщо не бажаєте служити людям, а бажаєте лобіювати свої економічні інтереси й інших осіб, відійдіть убік. Йдіть у бізнес, у вас на те є й фінансові можливості й напрацьовані відповідні завдатки. Надайте іншим розумним та некорумпованим фахівцям можливість розвивати та будувати порядок у територіальних громадах. Якщо на це не вистачить мужності, просимо хоча б не залучати до своїх земельно–фінансових афери жителів сіл, правоохоронні, контролюючі, судові та інші державні органи.

Усі застосовані заходи відомі й уже неодноразово застосовувалися до СГ ТОВ Агрокомбінат «Хотівський». Сценарій практично однаковий у кожному випадку: спочатку підняти селян, вклавши їм в уста, що їхні землі захватили, й пообіцяти надати ці землі робітникам соціальної сфери; потім залучити засоби масової інформації; далі правоохоронні й контролюючі органи; потім тиск на суди. Саме ці дії й охоплює термін «рейдерство». На жаль, у даному випадку це ще більш неприйнятно для сучасного суспільства, що прагне бути у Європі, оскільки це «рейдерство» — з боку державних діячів сумісно з іншими угрупованнями, що дуже відомі й не раз освітлювалися в засобах масової інформації.

Але незважаючи на це, СГ ТОВ Агрокомбінат «Хотівський» працює й приносить добробут його працівникам та користь мешканцям Києва та Київської області від виробленої сільгосппродукції. Сподіваємося, що ще не раз мешканці Києва та Київської області зможуть спробувати овочеву, ягідну, садову й іншу сільгосппродукцію, вирощену СГ ТОВ Агрокомбінат «Хотівський», і саме цим зазначене підприємство запам’ятається, а не черговим чорним піаром або гучним скандалом, пов’язаним із його захопленням чи посяганням на його землі.

Шановні мешканці сіл Лісники, Хотів, Ходосівка, запитайте у своїх селищних радах і районних адміністрацій, де поділися 558 га земель користування й 166 га земель колективної власності КСП Агрокомбінат «Хотівський»? Чому ці землі протягом десяти років роздаються родичам чиновників й іншим бізнесовим структурам без вашої згоди й згоди СГ ТОВ Агрокомбінат «Хотівський» замість того, щоб надавати робітникам соціальної сфери й малозабезпеченим сім’ям? Чому, з огляду на наявність земель користування, що на сьогодні виявлені підприємством під час інвентаризації обсягом 549 га, чиновники не надають ці землі особам, яким обіцяли? Адже всі ваші земельні питання могли б бути давно вирішені за рахунок вказаних площ, які в сумі складають 1273 га (558 га, 166 га й 549 га). Задумайтеся, адже якщо розподілити на кожну сім’ю з ваших трьох сіл (біля 3000 сімей), кожній може бути виділено до 50 соток землі. А якщо взяти площі, що передавалися сільським радам як землі запасу й резервного фонду при передачі земель у колективну власність у 1999 році, — це ще значно більша площа. Чому замість того, щоб вирішувати ваші земельні питання, вони знову лише обіцяють? Чому чинять тиск на підприємство, яке є суб’єктом колективної власності нарівні з його членами та яке законно переоформило права на землі власності площею всього 77 га? Причому ці 77 га відповідно до законодавства не підлягали паюванню й роздачі робітникам соціальної сфери. Може, для того, щоб і ці 77 га земель власності, і виявлені 549 га земель користування роздати так само, як були безпідставно «розбазарені» до цього часу різним фірмам і родичам вищевказані 166 га земель колективної власності й 558 га земель користування, що належали КСП Агрокомбінат «Хотівський».

З повагою
учасники (засновники)
СГ ТОВ Агрокомбінат «Хотівський».
  • І хліб, і до хліба

    Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>

  • Японський трактор у лізинг

    Як свідчить моніторинг ринку останніх років, найбільшою популярністю в українських аграріїв сьогодні користується техніка виробництва США. І рiч не тільки в тому, що засновника всесвітньо відомої компанії «Джон Дір» наші фермери сприймають як свого рідного інженера-емігранта Івана Козу. Американська техніка справді добре зарекомендувала себе в полях України. >>

  • Аграрна арифметика

    Міністерство аграрної політики і продовольства України сформулювало ключові напрями, за якими найближчим часом відбуватиметься реформування галузі. Комплексний стратегічний план, в основу якого їх і покладено, отримав назву «3+5». >>

  • Наша риба впіймала шхуну

    Апеляційний суд Одеси минулого тижня виніс остаточне рішення про конфіскацію на користь нашої держави турецької рибопромислової шхуни ZOR та близько п’ятнадцяти кілометрів сіток — знаряддя лову. Шхуна назавжди залишається в Україні. >>

  • Росіяни хочуть солі?..

    Росспоживнагляд дозволив українському державному підприємству «Артемсіль» відновити постачання солі до Росії. Очікується, що підприємство постачатиме до Росії 170 тисяч тонн солі щороку. Росспоживнагляд повідомив Федеральну митну службу про допуск продукції з 10 травня. >>