Тоталітарні Ігри

31.07.2008

Закордонні журналісти не матимуть повного доступу до інтернету під час висвітлення ними Олімпіади в Пекіні, заявили вчора організатори Ігор. Таким чином, китайська влада зробила розворот на 180 градусів порівняно зі своєю попередньою обіцянкою відмовитися від цензури принаймні на час проведення Олімпіади, констатує агенція «Франс прес». Буде заблоковано сайти забороненої секти «Фалуньгун», що ще можна зрозуміти. Але речник оргкомітету Сун Вейде повідомив «Франс прес», що тисячі закордонних журналістів також не матимуть доступу до «інших підозрілих сайтів»..

Для власних громадян Китай запровадив цензуру інтернету з допомогою спеціально розробленої системи, яка має назву «Велика китайська вогняна стіна». Вона блокує для користувачів всю інформацію, яку компартія вважає ворожою, недружньою, нездоровою, загрозливою чи просто непотрібною для китайських громадян. Правозахисна організація «Міжнародна амністія» внесла Китай до свого списку «ворогів інтернету». За висновком «Міжнародної амністії», офіційний Пекін використав Олімпіаду як підставу для збільшення тиску на дисидентів, правників, правозахисні групи та ще більшого порушення людських прав по відношенню до свого народу. У січні пекінська поліція започаткувала кампанію проти «нелегальних активістів, які псують імідж міста та порушують громадський порядок», а з травня почала діяти програма «перевиховання» їх через працю в таборах. У червні дисиденти Шанхая та інших міст Китаю отримали попередження про заборону їм відвідувати Пекін без особливого дозволу. «Міжнародна амністія» закликає МОК та світових лідерів рішуче тиснути на китайське керівництво з вимогами дотримуватися демократичних норм та засадничих прав людини.

Американський сенатор від штату Канзас Сем Браунбек позавчора поширив заяву про те, що китайська влада готується до масового шпигування за закордонними гостями Олімпіади з метою здобути корисну для себе інформацію. Сенатор навів документи, які свідчать, що Китайське бюро громадської безпеки здійснювало безпрецедентний тиск на закордонних власників китайських готелів з вимогами дозволити їм встановити системи стеження та фільтрування готельних мереж інтернету. Тим, хто відмовлявся, погрожували позбавленням ліцензії на ведення готельного бізнесу в Китаї.

 

ЦЕРЕМОНІАЛ
08.08.08 підемо 33–ми

За повідомленням прес–служби НОК України, у святковому параді на честь відкриття Олімпійських ігор у Пекіні візьмуть участь делегації 204 країн. Відкриють ходу засновники олімпійського руху — греки, закриють — за традицією, господарі, китайці.

Враховуючи особливості китайської абетки, українці цього разу крокуватимуть 33–ми (на попередніх Олімпіадах наша команда йшла майже наприкінці параду). Україна опинилася в оточенні добре знайомих країн: на стадіон «Велике гніздо» наші олімпійці вийдуть слідом за делегацією Уганди, а за українцями на параді з’являться уругвайці.

Церемонія відкриття Ігор почнеться 8.08.2008 о 8–й годині 8 хвилин 8 секунд за китайським часом (китайці вважають цифру «8» щасливою).

 

ДОЗВІЛ
Ірак буде на Олімпіаді

Міжнародний олімпійський комітет дозволив спортсменам Іраку виступити на Олімпіаді в Пекіні. Минулого тижня МОК дискваліфікував збірну Іраку за те, що іракська влада в травні на свій розсуд змінила керівництво Національного олімпійського комітету. Позавчора ж уряд Іраку запевнив МОК, що Національний комітет буде повністю незалежним у своїх діях, і це стало підставою для відміни рішення про недопущення олімпійської збірної Іраку до Ігор–2008.