Скрипуча перемога

31.07.2008
Скрипуча перемога

У Дубліні «Динамо» врятував Олександр Алієв. (Фото з сайту FCDynamo.kiev.ua/)

Через низьке місце України в клубному рейтингу УЄФА віце–чемпіон країни змушений починати боротьбу в Лізі чемпіонів 2008–2009 років з другого кваліфікаційного раунду. Хоча на цьому етапі й не трапляються сильні й класні опоненти, але «темні конячки», які будь–що прагнуть засвітитися на євроарені та попсувати нерви більш маститим суперникам, знайдуться завжди. Цього разу динамівцям жереб підкинув дебютанта найпрестижнішого клубного турніру — команду «Юнайтед» із 30–тисячного ірландського містечка Дрогеда.

За свою майже 90–річну історію «Дрогеда» лише вшосте потрапила до єврокубків, тому й не дивно, що клуб не має стадіону, який би відповідав вимогам УЄФА. Тож гру з киянами «Дрогеда» змушена була проводити в столиці Ірландії —Дубліні. Попри дощ, на трибунах «Далімаунт Парку» «Динамо» підтримувала чимала армія вболівальників, що представляла українську діаспору в Ірландії. На знак жалоби з приводу повені в Україні команди війшли на гру з траурними пов’язками.

Керманич «біло–синіх» клубу Юрій Сьомін у своєму першому офіційному міжнародному матчі на чолі «Динамо» не став порушувати відому традицію й залишив без змін переможний склад останнього матчу з «Дніпром». До речі, після гри Сьомін згадав про втому, яка давалася взнаки після Дніпропетровська. А от «Дрогеда» готувалися до поєдинку з віце–чемпіонами України цілеспрямовано, перенісши матч внутрішньої першості на іншу дату.

Незважаючи на дефіцит фізичних кондицій, динамівці з перших хвилин заволоділи ігровою та територіальною перевагою, яка вже невдовзі трансформувалася в гол. Тарас Михалик відкрив рахунок, скориставшись помилкою резервного голкіпера господарів, шотландця Джеймі Юїнгса, після подачі кутового. До перерви кияни по інерції продовжували насідати на ворота «Дрогеди», а підопічні Пола Дулліна, все ж таки побоюючись досвідченого суперника, більше часу проводили у у надійному захисті.

Після перерви події на полі кардинально змінилися. Динамівці, схоже, вирішили трохи подовжити відпочинок, за що миттєво поплатилися. Після навісу з лівого флангу центральні захисники киян залишили без опіки австралійського легіонера «Дрогеди» Адама Х’юза, і той без жодних перешкод ударом головою «пробив» Олександра Шовковського. СаШо спробував парирувати м’яч, але другим дотиком «вигрібав» снаряд уже з–за лінії воріт.

Втративши концентрацію, багаторазовий чемпіон України до середини другого тайму був змушений шукати свою гру. Російський наставник динамівців сприяв у цьому активними емоційними вигуками. Хоча ініціативу кияни перехопили, але з реалізацією моментів знову біда: то Юїнг демонстрував дива воротарської майстерності, то не вистачало бомбардирського хисту, то на допомогу острів’янам приходила стійка воріт. Після гри Сьомін скаже: «Якщо форвард не забив із вигідної позиції два м’ячі, звичайно, ні тренер, ні сам гравець такими діями задоволений бути не може. Є над чим працювати, але критикувати зараз нікого не буду».

Утім у «Динамо» знайшовся рятівник. Останнім часом на полі та поза ним Сьомін змушений найбільше виховувати норовливого Олександра Алієва. Той виправився: спочатку, за словами Ігоря Суркіса, припинив зловживати пивом, а на 86–й хвилині розкидав фінтами в різні сторони оборонців «Дрогеди» і технічним ударом з меж штрафного майданчика приніс своїй команді вистраждану перемогу. Заодно півзахисник відкрив лік своїм голам у Лізі чемпіонів.

Матч–відповідь — за тиждень у Києві. А в наступному раунді підопічних Сьоміна чекатиме суперник зовсім іншого рівня, і щоб вийти до основного турніру Ліги чемпіонів, потрібно буде продемонструвати значно кращу гру.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Другий кваліфікаційний раунд. Перші матчі (поєдинки вівторка)

«Дрогеда» (Ірландія) — «Динамо» (Україна) — 1:2

Голи: Х’юз, 47 — Михалик, 23, Алієв, 86

«Дрогеда»: Юїнгс, Кендрік, Гартланд, Х’юз, Бейкер (О’Брайєн, 90), Бірн, Зайєд, Кіган (Шеллі, 71), Махер, Кехілл, Кудузович (Барретт, 62)

«Динамо»: Шовковський, Бетао, Діакате, Михалик, Несмачний, Гіоане (Шацьких, 80), Вукоєвич, Алієв, Нінкович, Бангура (Кравець, 61), Мілевський (Каддурі, 89)

Суддя — Моен (Норвегія)

Дублін, «Далімаунт Парк»

«Інтер» (Азербайджан) — «Партизан» (Сербія) — 1:1

«Бранн» (Норвегія) — «Вентспілс» (Латвія) — 1:0

* * *

Кубок УЄФА. Перший кваліфікаційний раунд. «Норселланн» (Данія) — ТВМК (Естонія) — 5:0 (перший матч — 3:0).