А Добкін Луценка не боїться

30.07.2008

На відміну від свого колеги, секретаря Харківської міськради Геннадія Кернеса, мер Харкова Михайло Добкін прибув до Міністерства внутрішніх справ без конвою. Щоправда, викликали його ще на 24 липня, але оскільки міський голова був у відпустці, то попросив, аби зустріч зі слідчим перенесли на 29. У якій конкретно справі він проходитиме свідком, пан Добкін до останньої хвилини не знав. Хоча в інтерв’ю УНІАН припустив, що йтиметься про події, пов’язані з Харковом. На його думку, у слідства немає на сьогодні конкретних доказів вини підозрюваних, тому процесу розслідування зумисне надається суспільний резонанс, елементи шоу та піар–акції. «Але я — законослухняний громадянин, — додав Добкін, — тому готовий відповісти на всі запитання слідчого, що в моїй компетенції. Та якщо від мене вимагатимуть чогось більшого, то буду адекватно реагувати на це».

Як повідомив уже після допиту департамент зв’язків із громадськістю МВС, Ми­хайла Добкіна розпитували у справі щодо незаконного обігу наркотичних засобів. Нагадаємо, згідно з матеріалами порушеної з цього приводу кримінальної справи, у причетності до незаконного розповсюдження наркотиків підозрюється Геннадій Кернес. Сам Добкін зізнався журналістам, що давав свідчення у двох кримінальних справах, але в яких саме, відповісти не зміг — дав підписку про нерозголошення. Натякнув лише, що йшлося про події 2005—2006 років. За словами харківського голови, обвинувачення за цими подіями «вже три роки не знаходять підтвердження», тож свій візит до МВС Добкін розцінив як «чорний піар» з боку його політичних опонентів.

Чи вдасться харківським посадовцям виплутатися з кримінальної історії про наркотрафік і відрізані вуха депутата Олега Медведєва (є у справі, в якій фігурує Кернес, і такий кривавий момент), наразі сказати важко. А ось за некрасивий випад проти депутата Андрія Руденка, якого секретар міськради вдарив на сходах ногою нижче спини, Геннадію Кернесу, схоже, відповісти таки доведеться. Як повідомив прокурор Харківської області Василь Синчук, порушена в цьому зв’язку кримінальна справа за статтею «хуліганство» таки має судову перспективу. Саме тому прокурор міста Євген Попович заборонив «правій руці» харківського мера залишати територію України на час, поки триватиме слідство.

Щоправда, як уже писала «УМ», Кернес попросив тимчасово призупинити дію запобіжного заходу, оскільки не встиг долікуватися у Москві. Прокурор пішов йому назустріч, давши відстрочку до 31 липня. Як повідомив секретар міськради у телефонному інтерв’ю харківській медіагрупі «Об’єктив», лікування в Білокам’яній проходить успішно. Наразі він почуває себе «більш–менш добре» і прибуде до рідного міста у вказаний Євгеном Поповичем термін. А от чи поїде вдруге надавати свідчення до МВС, поки що не вирішив.