ОЛІМПІЙСЬКА МОЗАЇКА

30.07.2008

Олімпійські медалі подорожчали вдвічі

Вартість виготовлення медалей для літньої Олімпіади 2008 року порівняно з Іграми в Афінах чотири роки тому вдвічі зросла. Австралійська корпорація ВНР, яка виробляла нагороди для змагань у Пекіні, витратила на це 1,24 мільйона доларів (на Олімпійських іграх–2004 ця стаття витрат становила 469 тисяч). Подорожчання пов’язане зі зростанням цін на всі групи металів, яке відбулося останніми роками на світовому ринку. Так, золота медаль Олімпіади–2008 «коштує» 393 долари (у 2004–му — 155), срібна — 196 (84), бронзова — 2,47 долара (1,12). І це при тому, що золоті медалі виготовлені зі срібла й тільки вкриті тонким шаром позолоти.

Як повідомляє ІТАР–ТАКС, загалом виготовлено 3 тисячі комплектів золотих, срібних і бронзових медалей, на які, зокрема, пішло 12 кг чистого золота, понад тонна срібла й майже 7 тонн міді.

По Пекіну — на «шаровому» велосипеді

Пекінські готелі, які прийматимуть гостей Олімпійських ігор, отримають 10 тисяч велосипедів, аби безкоштовно надавати двоколісний транспорт кожному своєму гостеві. Як повідомляє агенція «Сіньхуа», така ініціатива пов’язана з прагненням скоротити шкідливі викиди в атмосферу. Міська влада Пекіна закликає і гостей, і постійних мешканців столиці Китаю під час проведення Олімпіади якомога частіше надавати перевагу велосипедам перед автомобільним транспортом.

Олімпійців перевірятимуть на стать

Спортсменів, які братимуть участь в Олімпіаді–2008, будуть перевіряти на стать. Для цього оргкомітет Ігор створив спеціальну лабораторію, де в тих олімпійців, чия статева приналежність викликатиме сумніви, братимуть аналізи на гормони, гени і хромосоми. Також експерти аналізуватимуть і зовнішній вигляд «підозрілих» атлетів, однак лише на око не покладатимуться. Попередні результати тестування на стать будуть доступні через три дні, а остаточні — через тиждень після забору матеріалу для аналізів.

Як стверджують фахівці, принаймні в одного із 500—600 спортсменів «гендерні» тести показують відхилення від норми. З огляду на фізичні характеристики, потрібні для перемоги у спортивних змаганнях, можна припустити, що тестувати на стать будуть переважно жінок. Власне, такі аналізи на Олімпійських іграх проводилися і раніше, але інтерес до цієї теми посилився після того, як на Азіатських іграх 2006 року гендерну перевірку не пройшла індійська легкоатлетка Санті Сундараджан, у якої за результатами тестів відібрали срібну медаль за 800–метрівку.

Буш попросив забронювати квитки на баскетбол

Понад 80 керівників держав висловили бажання відвідати Олімпійські ігри–2008. Як повідомив офіційний представник міністерства зовнішніх справ КНР Лю Цзянчао, точний перелік почесних гостей поки що перебуває на стадії обговорення і буде опублікований пізніше. Однак уже точно відомо, що американська влада зверталася до китайських колег із проханням забронювати кілька квитків для президента Джорджа Буша, який хоче повболівати за американців під час баскетбольного матчу національних збірних Сполучених Штатів і Китаю.