На столицю не смог, на столицю туман упав

30.07.2008

Учасники Олімпіади–2008 можуть сміливо їхати до її столиці — пекінське повітря за чистотою хоч і не відповідає стандартам, але для здоров’я спортсменів цілком безпечне. Принаймні їх намагається переконати в цьому китайська влада, для якої продемонструвати запеклу боротьбу з потужним смогом над олімпійською столицею стало справою честі. «Ми можемо й забезпечимо добру якість повітря під час Олімпіади», — запевнив заступник голови управління у справах екології Пекіна Ду Шаочжун.

Останніми днями покращення екологічного стану і справді стало для міської влади питанням номер один. Як уже писала «УМ», іще з червня Пекін закритий для в’їзду великогабаритного транспорту, а для «звичайних» авто запроваджене правило виїзду на дороги тільки по парних або непарних числах (відповідно до останньої цифри на автомобільному номері). Парк службового автотранспорту держустанов, компартії і навіть керівних органів КНР тимчасово скорочений на 70 відсотків. За словами Ду Шаочжуна, кількість автомобілів у Пекіні на час проведення Олімпіади зменшиться на два мільйони. Окрім того, з 20 липня в місті заборонено проведення будівельних робіт, пов’язаних із забрудненням повітря, і припинена діяльність екологічно небезпечних підприємств.

За результатами таких посилених заходів профільні служби бадьоро звітують про те, що рівень забруднення в Пекіні знизився на 20 відсотків.

Однак міжнародні спостерігачі оптимізму китайських екологів чомусь не поділяють і занепокоєно відзначають, що останніми днями Пекін затягнутий щільною хмарою смогу, крізь яку навіть сонце не роздивитись. Ситуацію ускладнює те, що столицю Китаю оточують гори, перешкоджаючи вільній циркуляції повітря.

У представників офіційних екологічних служб КНР є відповідь і на це: туман, який справді висить над Пекіном, має не лише «смогову», а й природну складову. Мовляв, саме через особливості розташування столиці Ігор–2008 туманний покрив, зумовлений високою вологістю та спекою, не може вільно розвіятися, і вкриває місто.

А поки екологи заспокоюють, дехто зі стурбованих учасників Олімпіади, яка стартує вже 8 серпня, запасається захисними масками–респіраторами.