Селище олімпійського типу

30.07.2008
Селище олімпійського типу

У неділю, коли Україна проводила своїх спортсменів на Олімпіаду, півсотні членів нашої збірної вже поселилися в Олімпійському селищі в Пекіні. Вранці того дня відбулося урочисте відкриття комплексу помешкань для учасників Ігор–2008.

По суті, це була перша офіційна церемонія Олімпіади. У святі, що від­бувалося в червоних тонах, взяли участь 265 спортсменів та офіційних осіб. Символічну стрічку на вході до Олімпійського селища розрізали лідери баскетбольної збірної Китаю — Яо Мін, І Цзяньлянь та Ван Чжичжи. Символічний ключ отримала Чен Джилі, віце–президент оргкомітету Олімпіади, яка стала «мером» селища.

Селище включає комплекс багатоповерхових житлових корпусів, ресторан, або, швидше, їдальню на 6000 персон, шпиталь, бібліотеку, басейни, тенісні корти, баскетбольні майданчики, бігові доріжки, магазини, кафе й навіть власну пожежну станцію. Тут можуть розташуватися майже 16 тисяч учасників змагань, тренерів, лікарів, інших членів національних збірних.

Після закінчення Олімпійських і Паралімпійських ігор селище буде реконструйоване й продане. За інформацією Бі–Бі–Сі, одна квартира коштуватиме як мінімум мільйон доларів — навіть для пекінського ринку нерухомості, де ціни рвуться вгору, це все–таки дуже дорого.

 

А НАШІ ЯК?

Українцям виділили окремий будинок

За повідомленням прес–служби НОК, українські спортсмени розташувалися в двомісних номерах шестиповерхового будинку, який повністю відведений для нашої збірної. Житлові приміщення можна назвати типово олімпійськими, адже їх наповнення і стилістика повторюють варіанти Афін і Турина. На кожному поверсі — блок, що об’єднує дві кімнати, має загальний хол і душові. У номері — також типовий набір: два ліжка, шафи, тумбочки. Скромно, але доволі комфортно.

На першому поверсі — штаб української збірної, оснащений приміщеннями для нарад. Уже в найближчі дні почне працювати медико–реабілітаційний центр для відновлення після тренувань і змагань.

Сусідами наших олімпійців стануть канадці, неподалік розташовані й помешкання господарів — китайців.