«Король» для Президента

30.07.2008
«Король» для Президента

«Білий дует» — аматор Ксенія Горбунова та кінь Сокіл.

У неділю на кінноспортивній базі Національного аграрного університету в Києві відбувся другий етап всеукраїнських змагань із кінного спорту «Кубок Дарлінга». Цей турнір — найстаріший у незалежній Україні. Його проводять уже одинадцятий рік поспіль, і щоразу змагання приваблює багато учасників.

Цікавою є історія заснування «Кубка...». Орга­нізатор кінноспортивної пер­шості, завідувачка відділу конярства НАУ Анна Скабард розповідає: «Турнір присвячений конкретному коню — Дарлінгу, якого я 21 рік тому привезла трирічним із Латвії і вклала в нього душу». Кінь неодноразово ставав переможцем чемпіонатів України, етапів Кубка світу, абсолютним чемпіоном Прибалтики... Напередодні перших президентських виборів Аг­рарний університет подарував Дарлінга Леонідові Кравчуку. Дарлінга називали «королем». «На жаль, кінь помер. Відомих коней на знак визнання ховають біля стайні. Дарлінга поховали біля поля, де він тренувався, за всіма традиціями: стоячи і в екіпіруванні», — згадує пані Анна. Справді, неподалік — могила і надгробок, гранітна стела із зображенням шляхетної кінської голови.

На «Кубок Дарлінга» змагаються аматори й професіонали, існує поділ на чотири ліги (стрибки через перешкоди різної висоти — 90, 105, 115, 130 см). Після трь­ох етапів до фіналу вийдуть 60 учасників.

Причиною незначної явки глядачів на другий етап, очевидно, була спека. Сонце дошкуляло й тваринам: коней раз по раз поливали водою зі шлангів, аби хоч якось охолодити. Частими були випадки, коли кінь зупинявся перед перешкодою і відмовлявся стрибати — таким чином сходили з дистанції. Учасниця турніру, представниця київського «Роял хорс клаб» Ксенія Горбунова, зазначила з цьо­го приводу, що на коней справді дуже впливає висока температура повітря: вони стають інертними, доводиться боротися з небажанням скакуна долати перешкоди.

Дехто скаржився й на музичний супровід змагань. Проте, як говорять досвідчені вершники, для коней, котрі часто виступають, це не проблема. А от чорний песик, що завзято бігав за кіньми під час змагань, стрибаючи в піску під копита і голосно гавкаючи, заважав і коням, і вершникам.

Більшість учасників змагань становили кияни — «Роял хорс клаб», «Динамо», «Оболонь». Чудово виступили й гості — Ігор Чорний із Білої Церкви, який змагався на кількох конях, Максим Радіонов із Кіровоградщини, Олександр Путілін із Кривого Рогу. Організатори помітно хвилювалися під час виступу представників НАУ — Наталі Настенко й коня Дарлінга ІІ, який під час подолання однієї з перешкод загубив підкову, але дійшов до кінця дистанції.

Фінал «Кубка Дарлінга» відбудеться 24 серпня.

Любов БАГАЦЬКА