Між нами, жінками

24.07.2008

Усі лесбіянки світу можуть зітхнути спокійно: позавчора по обіді грецький суд ухвалив рішення, яким не задовольнив скандальний колективний позов мешканців острова Лесбос. Нагадаємо, що острів’яни у своєму квітневому поданні вимагали закріпити лише за ними право називатися лесбіянцями і лесбіянками. Саме так була трансформована вимога жителів Лесбоса виключити згадку про свій острів із назви Грецького союзу геїв та лесбіянок. Лесбоський активіст Дімітріс Ламброу свідчить: громада його острова відчуває «постійне приниження» через те, що порядних мешканців Лесбоса повсюдно прирівнюють до прихильниць жіночого одностатевого кохання — лесбіянок.

Однак суд вирішив, що жителі Лесбоса на мають виняткових прав на визначення «лесбійський», і відмовив у позові. Мовляв, цей прикметник давно перестав бути «місцевим», вийшов за межі Греції і використовується в усьому світі, тож неможливо заборонити «рожевим» жінкам інших територій називатися лесбіянками.

Як нагадує сайт Earth Times, скандальний грецький острів має й іншу назву — Мітілена (за назвою найбільшого міста). А світову популярність Лесбос отримав завдяки поетесі Сапфо, яка жила тут у VI ст. до н.е. й писала поеми, присвячені чуттєвому коханню між жінками.