Хитка рівновага

24.07.2008
Хитка рівновага

Такий вигляд новий стадіон у Дніпропетровську мав уже рік тому. Попри готовність цієї арени, Україна має серйозні проблеми в підготовці до Євро–2012. (Фото УНІАН.)

Європа непокоїться

Ситуація навколо проведення в Україні чемпіонату Європи з футболу 2012 року продовжує розбурхуватися. Наша нестабільність і нехлюйство породжують чергові чутки, які швидко розходяться в пресі Старого світу. Днями німецька газета «Більд» і англійська «Дейлі телеграф» опублікували статті про те, що в УЄФА з’явилися запасні варіанти проведення головного європейського турніру.

За однією версією, поляки можуть упоратися з Євро–2012 й самі, оскільки підготовка в них триває успішніше, ніж в Україні. Але ймовірнішим вважають варіант, що Польща проведе чемпіонат спільно з Німеччиною (з інфраструктурою в німців після світового форуму–2006 усе гаразд). Ще однією можливістю є перенесення континентальної першості до Італії або Іспанії —ці країни начебто палають бажанням приймати турнір.

Однак треба взяти до уваги, що згадані газети є відверто «жовтими», тому з задоволенням друкують будь–які плітки. У зв’язку з цими публікаціями Німецький футбольний союз уже виступив з офіційною заявою, наголосивши, що ніяких переговорів з УЄФА щодо Євро–2012 не веде. Та й чиновники Спілки європейських футбольних асоціацій продовжують переконувати, що не збираються змінювати місце проведення наступного чемпіонату.

Столиця думає

У самій же Україні в ставленні до Євро–2012 мало що налаштовує на позитивний лад. Залишається нерозв’язаною ситуація навколо столичного НСК «Олімпійський». Міністр у справах молоді, сім’ї та спорту Юрій Павленко обіцяв назвати фірму, яка проводитиме реконструкцію арени, до 23 липня. Проте вчора в прес–службі відомства кореспондентові «УМ» повідомили, що генерального проектувальника досі не визначено. Процес переговорів із можливими виконавцями робіт не завершено — профільний міністр зараз опікується саме цією проблемою. Офіційного оголошення про фірму, що оновить «Олімпійський», можна очікувати до кінця поточного тижня.

Як відомо, переможець першого конкурсу на реконструкцію — тайванська компанія Archasia Design Group — не погоджується з рішенням українських чиновників позбавити її цього права. Позавчора бізнесмени з Тайваню провели прес–конференцію, звинувативши в негараздах міністерство й уряд. За словами президента «Арказії» Еріка Шу, для врегулювання всіх питань їм треба було зібрати 380 (!) підписів чиновників різного рангу. Без сприяння з боку української влади зробити це дуже важко. А Мінмолодьспорт поводиться так, наче є опонентом тайванців.

Попри ці труднощі, нині всі необхідні документи й ліцензії «Арказії» до «спортивного» відомства вже надійшли. Однак там заявляють, що папери лише «візьмуть до відома», оскільки треба було подавати їх під час конкурсу. Щоправда, постає цілком логічне питання, яке й озвучив пан Шу: «Чому ж нас обрали переможцями, якщо міністерство не мало від нас необхідних документів?»

У разі остаточної відмови «Арказія» вже має готовий позов до суду.

Регіони готуються

Отже, Київ зволікає, стадіони в Дніпропетровську й Донецьку ще будують, а найкраще підготовленим до Євро–2012 УЄФА вважає Львів. Принаймні, за повідомленням прес–служби Львівської міської ради, місто має найменше претензій у розвитку готельного господарства. Крім того, столиця Галичини є єдиним з українських міст, чий аеропорт повністю відповідатиме вимогам УЄФА після реалізації всіх планів його розвитку. Іншим же регіонам ще варто доопрацювати свої проекти. А от питання зі стадіоном у Львові залишається відкритим.

У Харкові, який є запасним містом для проведення Євро, виникли проблеми з аеропортом. У квітні місцевий виконком передав летовище компанії «Нью Системс АМ» в оренду на 49 років. Проте міністр транспорту та зв’язку Йосип Вінський вважає, що бізнесмени «нічого там не зробили», й виступає за розірвання договору оренди. Але це питання перебуває в компетенції харківської влади.

Цікаво, що «Нью Системс» входить до бізнесової групи DCH, якою володіє президент футбольного клубу «Металіст» Олександр Ярославський. Між­народний аеропорт «Харків» він і взяв в оренду начебто якраз для того, аби підготувати як слід до Євро–2012.

 

ДО РЕЧІ

Аби прискорити процес, Кабмін звільнив від тендерних процедур розвідувальні, науково–дослідні, проектні та демонтажні роботи, пов’язані з реконструкцією НСК «Олімпійський».