Лазаренко бореться за невинність

23.07.2008

Адвокати Павла Лазаренка відновили процес зі скасування постанов про порушення кримінальних справ щодо лідера партії «Громада» в Україні. Як розповіла сайту «Українська правда» адвокат Марина Долгопола, на початку місяця в Печерський суд Києва були спрямовані скарги про скасування двох постанов щодо порушення кримінальних справ проти колишнього Прем’єра за 14 епізодами.

Довгопола відзначила, що на сьогодні одна зі скарг уже відхилена. Вона стосувалася економічних злочинів. Зараз суд продовжує розгляд скарги щодо причетності Лазаренка до вбивств народних депутатів Євгена Щербаня і Вадима Гетьмана.

Адвокати Лазаренка намагаються скасувати постанови про кримінальне переслідування Павла Івановича вже впродовж кількох років. Правники скаржаться на те, що Феміда затягує розгляд цих питань і підходить до них заангажовано. Зокрема, Марина Довгопола звинувачувала Печерський суд у тяганині півроку тому. За її словами, двоє суддів, які розглядали справу Лазаренка, взяли самовідводи. «Вони вчинили це після того, як добре вивчили матеріали справи і побачили, що кримінальну справу, порушену [Генеральним прокурором] Потебеньком у 1998—2002–му відносно Лазаренка, треба закривати, оскільки Генпрокуратура дійсно не мала належних законних підстав для порушення цієї справи», — розповідала Довгопола восени минулого року.

Нагадаємо, що Лазаренко зараз перебуває в ув’язненні у США. У 2006–му його було засуджено до дев’яти років позбавлення волі та штрафу. У квітні цього року агенція «Рейтер» повідомила про те, що американський суд зобов’язав колишнього українського Прем’єра виплатити близько 20 мільйонів доларів українському бізнесменові, який заявив, що політик вимагав у нього гроші, а також право володіння на половину його фірми в обмін на політичне та економічне покровительство. Ім’я бізнесмена не називалося.