Перемоги стануть дорожчими,

23.07.2008

Президент підвищив стипендії переможцям

Напередодні Олімпіади в Пекіні Президент Віктор Ющенко видав Указ «Про збільшення розміру та кількості президентських стипендій для видатних спортсменів і тренерів». Згідно з указом, із наступного року запрова­джується 25 довічних державних стипендій для видатних діячів фізичної культури і спорту, які досягли 70–річного віку.

Кількість стипендій Президента збільшено зі 140 до 200, а розмір виплат чемпіонам та при­зерам Олімпійських, Па­ралім­пійських та Дефлім­пійських ігор — у півтора раза. Зокрема, тріумфатори Пекіна–2008 отримуватимуть стипендію 15 тисяч гривень. За олімпійське «срібло» або перемогу на чемпіонаті світу спортсмену та тренеру платитимуть по 12 тисяч щомісяця, за олімпійську «бронзу» — 10 тисяч, за друге й третє місця чемпіонатів світу — 9 і 7 тисяч відповідно. Чемпіони та призери першостей Європи отримуватимуть по 5, 3 і 2 тисячі відповідно.

Нагадаємо, що одноразові виплати призерам Олімпіади — за «золото», «срібло» й «бронзу» — становитимуть 100, 70 і 50 тисяч доларів відповідно.

Популяризація олімпізму через бібліотеки

Національний олімпійський комітет України почав всеукраїнську акцію «Олімпійська книга». У рамках цього проекту НОК передасть до навчальних закладів — від дитячих садків до університетів усіх регіонів — більше 110 тисяч примірників книжок на олімпійську тематику. Серед видань — Енциклопедія олімпійського спорту, «Твій перший олімпійський путівник» (за редакцією Марії Булатової), «Олімпійський у серцях вогонь» Володимира Кулика, «На олімпійській хвилі» Анатолія Волошина, а також вибрані твори Олексія Бутовського. (До речі, Бутовському — одному із засновників олімпійського руху, соратникові П’єра де Кубертена — нещодавно відкрили пам’ятник на його батьківщині в Полтаві та при­своїли його ім’я стадіону «Ворскла».)

«Крім підготовки атлетів до Олімпіад, не менш важливим нашим завданням є популяризація олімпійського руху й здорового способу життя», — сказав під час презентації акції президент НОК Сергій Бубка.

Павленко хоче повернути спорту авторитет

Організаційний комітет з підготовки та участі спорт­сменів України в Олім­пійських, Паралім­пій­ських, Дефлім­пійських іграх, Всесвітніх універсіадах, чемпіонатах світу та Європи розглянув та підтримав проект «Стратегії формування сучасної системи олімпійської підготовки». За словами міністра у справах сім’ї, молоді та спорту Юрія Павленка, мета стратегії — забезпечити конкурентоспроможність вітчизняної фізичної культури та спорту на міжнародній арені, виховувати в молоді патріотичні почуття.

Реалізація стратегії відбуватиметься в три етапи до 2020 року через державні програми «Спортивна інфраструкту­ра пріоритетних олім­пійсь­ких видів спорту», «Дитячо–
юнацький олімпійський спорт», «Резервний олімпійський спорт», «Олім­пій­ська збірна команда України».

 

МЕДІА ДЛЯ МАС

Олімпіада — лише по УТ–1

Стежити за подіями Олімпійських ігор у Пекіні на території України можна буде лише на Першому Національному телеканалі. Нагадаємо, саме Національна телекомпанія України (НТКУ) має ексклюзивне право транслювати Ігри на наших екранах.

Медіа–група «Інтер» намагалася придбати в НТКУ субліцензію, тобто право на трансляцію тих змагань, які Перший Національний не покаже або покаже в запису вночі. Група «Інтер» планувала приділяти Олімпіаді щодня по 10 годин на своєму каналі «Мегаспорт». Але угода зірвалася. У поширеному «Інтером» прес–релізі говориться, що сталося це з вини НТКУ. Перший Національний постійно змінював умови контракту, й у підсумку сторони так і не змогли дійти згоди. Унаслідок цього НТКУ не заробить 2 млн. 875 тис. гривень за продаж субліцензії.

Рекламний рекорд Ен–Бі–Сі

Американська компанія Ен–Бі–Сі, яка має ексклюзивне право на трансляцію Олімпіади на території США, уже продала рекламного часу на 900 мільйонів доларів. До початку Ігор Ен–Бі–Сі сподівається укласти додаткові угоди ще мінімум на 100 мільйонів. При цьому за купівлю ліцензії компанія виклала 894 «лимони».

Зміни в розкладі — на догоду американцям

Аби мешканці США могли побачити більшість трансляцій у прямому ефірі, Міжнародний олімпійський комітет навіть змінив розклад змагань із кількох видів спорту. При цьому МОК наголосив, що продаж прав на показ Ігор є головним джерелом фінансових находжень, тому нехтувати побажаннями телевізійників не можна.