Честь чи слава?

22.07.2008
Честь чи слава?

На нинішньому «Тур де Франс» українець Попович (ліворуч) працює на свого партнера по команді Еванса.

Тріумф — а там і трава не рости

Перемога будь–якою ціною! Схоже, за таким принципом діють деякі гонщики на найпрестижнішій багатоденній гонці «Тур де Франс». Авторитет перегонів та увага до них настільки великі, що виграш навіть на одному з етапів розносить ім’я його переможця в усі куточки світу. Що вже говорити про тріумфатора загального заліку «Великої петлі»!

Але шлях до слави кожен собі обирає свій. Хтось — завдяки наполегливій праці та стабільним результатам прагне дістатися Єлисейських Полів і одягнути жовту майку. А хтось хоче бути переможцем вже «тут і зараз», не цураючись неспортивних методів боротьби. Не зважаючи навіть на можливу кримінальну відповідальність, що передбачена французьким законодав­ством за зберігання, розповсюдження та вживання заборонених препаратів, штрафні санкції з боку організаторів і загрозу дискваліфікації, гонщики все одно ризикують своєю кар’єрою, прагнучи будь–що досягти успіху на «Турі».

Першим спіймали на використанні допінгу 37–річного іспанця Мануеля Бельтрана з «Ліквігасу». У нього в організмі виявили еритропоетин — препарат, який сприяє збільшенню кількості еритроцитів, що дає перевагу спортсмену в горах. Інший іспанський гонщик, Мойзес Дуеньєс, став причиною розірвання спонсорської угоди. Компанія «Барловорлд», яка є титульним спонсором однойменної команди, достроково розірве фінансовий контракт із велосипедистами після закінчення «Туру». Бізнесмени побоюються, що допінговий скандал із гонщиком «стайні» призведе до негативних економічних наслідків для їхнього «бренда».

Сильне потрясіння очікувало 24–річного гонщика «Соньєр Дюваль» Рікардо Рікко. Після перемог на двох гірських етапах преса вже почала йому співати дифірамби та порівнювати із зірковим співвітчизником Марко Пантані. Але, наче грім серед ясного неба, пролунала звістка про позитивний допінг–тест італійця. «Морально я розчавлений — з неба упав на землю. Добу просидіти у в’язниці — такого й собаці не побажаєш», — сказав спійманий на гарячому гонщик. А представник титульного спонсора «Соньєр Дюваль» Тьєрі Леруа заявив, що після остаточного розгляду допінгової неприємності керівництво компанії прийме рішення про доцільність фінансової підтримки команди. «Є велика ймовірність того, що ми припинимо свою фінансову участь у гонках після завершення цієї справи» — сказав Лерой. Команда «Соньєр Дюваль» знялась з перегонів і відмовилася від послуг Рікко та Леонардо П’єполі — переможця 10–го етапу.

Гори підкорюються не всім

Ще одна подія здивувала світ велоспорту. Британський гонщик «Коламбії» Марк Кавендіш, здобувши чотири перемоги на спринтерських етапах багатоденки, несподівано залишив «Петлю». За словами менеджера спортсмена Боба Степлтона, його підопічний відчув себе надто втомленим і потребує відновлення сил перед Олімпійськими іграми в Пекіні. Однак ці слова не всіх задовольнили, й журналісти вже почали відшукувати справжні мотиви сходу з дистанції британця, який прагнув одягнути зелену майку «короля» спринту.

Тим часом гонщики, здолавши Піренеї, переїхали в Альпи. Попри перебування в горах, знайшлося тут місце й для рівнинного 14–го етапу. Його переможцем став лідер спринтерського заліку — іспанець Оскар Фрейре Гомес із «Рабобанка».

А от 15–й гірський етап випробовував спортсменів і їхніх залізних коней на міць, зустрівши вітром і дощем. На одному з перевалів пелотон потрапив під зливу, наслідком чого стали масові падіння. Основна група «розірвалася», що дозволило четвірці втікачів відірватися і в очній боротьбі визначити переможця. Однак основна боротьба розгорнулася в групі «жовтої майки», де її володар, австралієць Кейдал Еванс, не зміг на рівних сперечатися зі справжніми «гірниками», яким у підсумку й поступився в генеральній класифікації.

 

ТАБЛО

Багатоденка «Тур де Франс». 13–й етап (Нарбонн — Нім, 182 км). 1. Кавендіш (Велика Британія, «Коламбія») — 4 год. 25 хв. 42 сек.... 34. Попович (Україна, «Сайленс–лотто») — час переможця… 107. Густов (Україна, CSC) — +0,15. 14–й етап (Нім — Дінь–ле–Бен; 194,5 км). 1. Фрейре Гомес (Іспанія, «Рабобанк») — 4.13,8.... 31. Попович… 75. Густов — час переможця. 15–й етап (Ембрюн — Прато Невозо, 183 км). 1. Джерран (Австралія, «Кредіт Агріколь») — 4.50,44 сек.… 34. Попович — +7,46... 56. Густов — +15,11.

Загальний залік. 1. Шлек (Люксембург, CSC) — 63.57,21. 2. Коль (Австрія, «Герольштайнер») — +0,07. 3. Еванс (Австралія, «Сайленс–лотто») — +0,08... 27. Попович — +21,13… 48. Густов — +46,25...

Найкращі в номінаціях. За очками: Фрейре Гомес — 219... 84. Попович — 7. «Гірський король»: Коль — 85... 46. Попович — 7. Кращий молодий гонщик — Нібалі (Італія, «Ліквігас») — 64.02,43.

Командний залік. 1. CSC — 191.43,49. 2. «AG2R ла Мондіале» — +3,32. 3. «Рабобанк» — + 28,13… 8. «Сайленс–лотто» — +49,35... 19. «Агрітюбель» — + 2.20,37.