Знову на вершині

19.07.2008
Знову на вершині

Президент піднявся на Говерлу вже 33-й раз, але вперше на вершині чекали стільки людей з усіх областей України. (Микола ЛАЗАРЕНКО.)

Після дворічної перерви Президент Віктор Ющенко знову здійснив сходження на Говерлу, приурочивши його до річниці прийняття Декларації про державний суверенітет України — 16 липня. Щоправда, цього разу експедицію довелося відсунути на два дні.

Найбільшу вершину України вчора «штурмувала» рекордна кількість громадських активістів та «політичних туристів» — близько десяти тисяч осіб. Ішли двома колонами: частина на чолі з Ющенком піднімалася з боку Закарпаття, а більшість — традиційно з турбази «Заросляк» в ІваноФранківській області.

Зранку почала псуватися погода. Оскільки Президент трохи припізнився, учасники почали міркувати, чи не передумав Ющенко підійматися на гору. Адже попереднього разу під час такого сходження навколо Говерли гриміла гроза, і блискавка вдарила поруч із главою держави. І позавчора синоптики також попереджали про можливі погодні ускладнення в цьому районі Карпат. Однак Віктор Ющенко підтвердив намір здійснити сходження за будьяких обставин. Адже вперше він вів на гору всю свою вертикаль — керівників областей, заступників «губернаторів» тощо.

Напередодні майже всі прибулі «губернатори» заночували в наметах біля села Богдан Рахівського району Закарпаття. Вже о 6.00 їх розбудили й посадили у вантажівку ГАЗ66, яка півтори години по гірському бездоріжжю добиралася до підніжжя Говерли — урочища Сідло.

Там до обласних керівників долучилися власне Ющенко, глава секретаріату Президента Віктор Балога, нардеп Іван Плющ, спортивний міністр Юрій Павленко, а також секретар РНБО Раїса Богатирьова. Раніше передбачалося, що компанію президентській команді складе і тіньовий лідер Партії регіонів, олігарх Рінат Ахметов. Однак цей пункт програми не підтвердився: найголовніший донеччанин вирішив угору не йти.

Колона, яка налічувала більше тисячі осіб, на чолі з главою держави та державними прапорами в руках вирушила з Сідла до вершини. Незважаючи на туман і холод, учасники акції стоїчно долали 4кілометровий маршрут.

По кілька десятків людей було від кожної області. Не обійшлося й без баби Параски. Ті, хто йшов з боку ІваноФранківської області, вибралися на Говерлу раніше від «закарпатських». Колона Президента не вкладалася у графік на 40 хвилин. 300 метрів вершини оповили хмари. Здійснявся сильний поривчастий вітер із дрібними краплями дощу.

Ведучий церемонії відкриття меморіального комплексу та скульптурної композиції «Тризуб» на вершині пожартував: «Деякі чиновники з обласних адміністрацій мають «солідний» вигляд і давно не цікавляться спортом, тому президентська група й відстає».

Високоповажні гості прибули з майже годинним запізненням. Охайний вигляд їхнього одягу навіть спровокував чутки, ніби Президент та його люди прилетіли на гелікоптері. Втім ці розмови згодом спростували і організатори, і працівники МНС: густий туман навіть за великого бажання не дозволив би ризикувати життям першої особи держави, транспортуючи Президента на гелікоптері.

«Повітря патрулювали тільки рятувальні гвинтокрили, а один із трьох військових вертольотів підняв на висоту 1600 метрів телевізійників, яким було б надто важко підніматися зі своєю важкою апаратурою», — повідомило джерело «УМ».

Прибувши на вершину гори, Президент відкрив уже третій, найсолідніший, скульптурний комплекс на Говерлі: композицію «Тризуб» заввишки майже три метри та мармурову стелу вагою 700 кг. Представники обласних адміністрацій привезли капсули з землею, «взятою з місць українського духу і зброї». Регіональні капсули заклали у спеціальні отвори в сірій брилі.

«Цей меморіал символізує єдність української землі, її нероздільність, звитягу людей, які її населяють», — заявив Віктор Ющенко, виступаючи на мітингу.

Нагадаємо, що раніше на Говерлі вже був встановлений невеликий металевий тризуб на честь Конституції України — його не так давно намагалися спаплюжити українофобиекстремісти з «Євразійського союзу молоді».

Під звуки гімну підняли синьо­жовтий прапор розміром 6 на 4 метри, який виготовили в Луганську з непромокальної тканини. Відбулося освячення державних символів.

Глава держави згадав, що це вже 33тє його сходження на Говерлу, і віддав належне тим, хто зважився піднятися разом із ним.

Спустилися без пригод.

ПРЯМА МОВА

Президент Віктор Ющенко, виступаючи на вершині Говерли, сказав:

— Ми твердо віримо у часи змін у нашій державі, бо сьогодні прийшло на Говерлу дуже багато молоді, яка знає, як будувати європейську державу. Приходять ті, хто не буде ділити Україну на схід і захід, північ чи південь. Обіцяю, що держава оновиться, відбудуться якісні зміни. Демократичні сили наведуть лад і приведуть Україну до об’єднаної Європи. Цей знак єдності, встановлений на Говерлі, є державним символом соборності українських земель. І ті, хто сьогодні зійшов на Говерлу, всі свої помисли скеровуватимуть на єднання соборної України.