Україна і світ напоготові:

19.07.2008
Україна і світ напоготові:

Розтатуйований фанат Олімпіади.

Підняття прапорів від Ужгорода до Пекіна

Підняття українського прапора в олімпійському селищі в Пекіні відбудеться 7 серпня о 20й годині за місцевим часом (о 15й — за київським). Очікується, що в урочистому заході візьме участь і Президент України Віктор Ющенко.

Цього ж дня Національний олімпійський комітет планує провести церемонії підняття державного прапора і прапора НОК на головних площах усіх обласних центрів України. Започаткована перед зимовою Олімпіадою—2006 традиція має на меті об’єднання суспільства навколо олімпійських цінностей й підтримку наших спортсменів.

У гостях — як удома

Під час Олімпійських ігор на території нашого посольства в Китаї функціонуватиме «Український дім». Саме тут, у приміщенні, оформленому в національному стилі, відбуватимуться прийоми та зустрічі, вшанування спортсменів та тренерів, пресконференції. У будьякий час до українського осередку можуть завітати атлети, аби відчути себе, як удома. Функціонуватиме «Український дім» упродовж усього терміну проведення Олімпіади — з 8 по 24 серпня.

Міністерські успіхи й прогнози

Міністр у справах сім’ї, молоді та спорту Юрій Павленко вважає, що для успішного виступу збірної України на Олімпіаді є всі підстави. «Профільне» відомство прогнозує, що наші атлети здобудуть 12—14 медалей, з яких дві—три можуть бути золотими. (Для порівняння: за підсумками участі в чемпіонатах світу з олімпійських дисциплін у 2007 році Україна посіла лише 34те місце.)

Віцепрем’єр­міністр Іван Васюник заявив, що держава виконала всі свої зобов’язання з підготовки спортсменів до Пекіна—2008.

Витоки інформації

За три тижні до початку Олімпіади в Пекіні вже працюють головний пресцентр і міжнародний центр мовлення — саме звідси буде передаватися інформація про змагання. Акредитації отримали більше 20 тисяч журналістів, серед них 22 — українські. При цьому НОК України відкрито повідомляв лише про 15 вакансій і не інформував про надання ще семи («Україні молодій» в отриманні акредитації НОК відмовив).

Крім того, до Пекіна відправляться групи Національної телекомпанії в складі 28 (!) осіб і Національної радіокомпанії (семеро журналістів).

Заради п’яти кілець

Федерація стрільби Норвегії повідомила чемпіону країни Аре Хансену, що не зможе фінансувати його поїздку на Ігри в Пекіні через високу вартість такого вояжу. Тоді майстер гвинтівки вирішив сам заробити собі на олімпійську мандрівку, знявшись... оголеним для одного з журналів. Таким же шляхом, але з метою популяризації власного іміджу, піш­ли іспанські тенісисти Томмі Робредо й Фернандо Вердаско та американська плавчиня Аман­да Бірд.

На ще більш радикальні кроки йдуть господарі Олімпіади. Один із китайців покрив 90 відсотків свого тіла татуюваннями на олімпійську тематику, а інший устромив собі в голову 205 голок із прапорами країн­учасниць.

Ще один громадянин КНР вирішив поліпшити комфорт гостей Пекіна, борючись із... мухами. Кожному, хто принесе йому вбиту комаху, цей, схоже, заможний чоловік готовий платити два юані (трохи більше гривні).

Засекречені церемонії

Всесвітньо відомий американський режисер Стівен Спілберг висував свою кандидатуру на право здійснити постановки церемоній відкриття й закриття Олімпіади—2008. Проте китайська влада віддала перевагу своєму співвітчизникові Чжану Імоу — лауреату кінофестивалів у Берліні й Венеції. Спілберг не образився й погодився виступити помічником китайця.

Сам сценарій церемонії відкриття Олімпіади тримають у суворій таємниці. Відомо лише, що дійство триватиме півтори години й участь у ньому візьмуть близько тисячі осіб.

Позавчора на головному стадіоні Пекіна — «Пташиному гнізді» — відбулася репетиція відкриття Ігор. Доступ на арену для сторонніх було закрито, але зовні було видно розкішний феєрверк над спортивною спорудою.