Перепрошую, що ви сказали?

18.07.2008

Глава секретаріату Президента Віктор Балога звинуватив Прем’єр–міністра Юлію Тимошенко в тому, що риторика, котрою вона послуговується всередині країни, відрізняється від заяв, які лідерка БЮТ робить за кордоном. Балога заявив, що під час останнього візиту до Польщі Тимошенко виступила проти інтеграції в НАТО.

Варто відзначити, що відповідні заяви Юлії Володимирівни не знайшли відображення у пресі. Якщо вони і звучали, то на закритих перемовинах.

«Прихована частина заяв засвідчує явний конфлікт між Тимошенко як керівником уряду, котрий має виступати з Президентом з єдиних позицій, і Тимошенко — політиком із явними претензіями на найвищу посаду в державі, який для досягнення мети здатний знехтувати національними інтересами», — відзначає у своїй заяві Балога.

Насамперед, каже Балога, глава уряду підтвердила польським співрозмовникам бажання взяти участь у наступних президентських виборах. Аби підсилити вагомість цього наміру, Тимошенко буцімто переконувала керівництво Польщі у слабкості позицій Ющенка. Зокрема, намагаючись підсилити власну значимість, Юлія Володимирівна заявила, що «уряд під її керівництвом не підтримає приєднання України до ПДЧ в НАТО, оскільки обіцянку про це вона дала голові уряду Росії Володимиру Путіну під час останнього візиту до Москви».

«Уже не вперше Тимошенко намагається гендлювати інтересами України. Мета роздачі навсібіч обіцянок, які загрожують серйозними наслідками для безпеки країни, примітивна у своїй корисливості», — вважає Балога. Глава СП засудив політику, коли заради досягнення цілей політики «не гребуть вільним поводженням із результатами, які досягли інші державні діячі».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Секретаріат Президента звинувачує керівництво уряду у зриві підписання угод щодо реалізації проекту «Одеса—Броди». Як розповів уповноважений Президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський, у середу Віктор Ющенко мав намір провести нараду щодо реалізації проекту «Одеса—Броди», на якій очікувалося підписання двох угод — про постачання на підприємства (НПЗ «Галичина» і «Нафтохімік Прикарпаття») більше 5 мільйонів тонн каспійської нафти, а також 3 мільйонів тонн транзиту через Україну. За словами Соколовського, цю нараду було скасовано, бо напередодні СП отримав факсом доручення Прем’єр–міністра, в якому представникам урядових структур і державних компаній заборонялося брати участь у переговорах і підписувати документи щодо транспортування нафти трубопроводом «Одеса—Броди» до окремого рішення уряду. Соколовський розцінює дану ситуацію як «без­прецедентний випадок».