Повістка в комплекті з хамством

18.07.2008

Народний депутат Давид Жванія знову отримав повістку з викликом на допит у Генпрокуратуру. Вручили її фігурантові у справі про отруєння Віктора Ющенка (у якій, нагадаємо, Жванія проходить як свідок) пізно ввечері середи в аеропорту. Причому, що особливо обурює «НУНСівця», «операція» з вручення повістки була проведена «по–хамському».

Напередодні Генеральна прокуратура, зневірившись побачити Давида Важа­йовича на допиті, звернулася до нього через пресу. «У зв’язку з тим, що Жванія останнім часом дуже активно виступає у засобах масової інформації з заявами та інтерв’ю, що стосуються предмета розслідування в цій кримінальній справі, а від надання свідчень у встановленому законом порядку ухиляється, прес–служба Генеральної прокуратури уповноважена через засоби масової інформації запросити його 23 липня 2008 року на 10–ту годину до Головного управління з розслідування особливо важливих справ як свідка на допит», — сказано в повідомленні, поширеному ГПУ.

Останнім часом Жванія справді охоче виступає в різних ЗМІ зі своєю версією причин хвороби нинішнього Президента. Зокрема, нардеп, який у вересні 2004 організував зустріч Ющенка з головою і заступником голови СБУ Ігорем Смешком та Володимиром Сацюком, категорично заперечує, що тодішній кандидат у президенти був отруєний.

Резонансне інтерв’ю на цю тему Жванія дав журналістові інтернет–видання «Українська правда» Сергієві Лещенку, якому за останні кілька днів уже двічі довелося по півдня провести в Генпрокуратурі. Один із колишніх керівників штабу Віктора Ющенка стверджує, що раніше ходив на всі допити, яких було безліч. Але потім, за словами Жванії, ця справа стала «механізмом репресій».

Генпрокуратура ж у відкритому зверненні до парламентарія заявляє, що на допити пан Давид приходив лише двічі, і вони так і не були завершені. «Після чого з 22.02.2008 року до цього часу на жоден із десяти викликів [Жванія] не з’явився та не надав будь–яких відомостей, які б свідчили про поважність на допити рекомендованими листами й навіть повістками, переданими особисто через міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, слідчі пішли іншим шляхом».

А далі був конфлікт в аеропорту. «Я проводжав всю родину на відпочинок. Мене зустріли з камерами і хамським чином при дітях вручили повістку, — обурюється Жванія. — Я їм сказав, що вони дебіли і виродки. Я не мав на увазі їх, а всю систему, яка так працює. Бо я цілий день перебував на робочому місці й кілька десятків разів ходив додому, оскільки збирав родину на відпочинок».

При цьому парламентарій запевнив, що прийде 23 липня у слідче управління. Але тільки за умови, що допит проводитиме особисто керівник слідчої групи справи про отруєння Ющенка Галина Климович. «Вона краде мій особистий час, я теж хочу зайняти її час.

Раніше в інтерв’ю «УП» Жванія обурювався, що «допитували» його переважно «пацани», які замість ставити запитання «колупалися пальцем у носі».

 

ОЦІНКИ
«На тілі Президента не було живого місця»

В інтерв’ю «Українській правді» юрист Микола Полудьонний, який представляв інтереси Ющенка в кримінальній справі про його отруєння, розповів, що в результаті судово–медичної експертизи зразків крові Президента три незалежні лабораторії в Бельгії, Великій Британії та Німеччині дали однозначний висновок: в організмі Віктора Ющенка виявлена надзвичайно висока концентрація діоксину. Ця експертиза проводилася у 2005–му — через рік після появи в пацієнта перших симптомів хвороби.

А відомий дерматолог Ольга Богомолець, яка була особистим лікарем Ющенка і лікувала його від зовнішніх проявів отруєння, розповіла про перебіг хвороби Президента. За її словами, спершу характерні висипи, окрім обличчя, були тільки на деяких ділянках тіла, але з кожним місяцем поширювалися, і з березня до червня 2005 року «на тілі практично не було живого місця». Для того, аби полегшити стан пацієнта, Ющенкові регулярно проводили глибокі чистки уражених ділянок. Зокрема, дренували кісти й видаляли жирову тканину, в якій найбільше накопичувався діоксин.

«В офіційні поїздки ми брали з собою по три–чотири сорочки на день, тому що пов’язки не витримували, просочувалися кров’ю, і сорочку після чергової перев’язки потрібно було змінювати, щоб не просочився піджак», — розповідає Богомолець.За її словами, Президент терпів страшний біль.

Також лікар стверджує, що на час приходу до неї в Ющенка не було клінічних проявів герпесу або інших шкірних захворювань (нагадаємо, Давид Жванія запевняє, що зміни в зовнішності Президента відбулися внаслідок герпесу і запалення трійчастого нерва, розташованого в тканинах обличчя).