ОЛІМПІЙСЬКА МОЗАЇКА

18.07.2008

Клочкова — прапороносець

Чотириразова олімпійська чемпіонка Яна Клочкова нестиме прапор України на церемонії відкриття Ігор–2008 у Пекіні 8 серпня. Таке рішен­ня на своєму засіданні ухвалив виконком НОК. Нагадаємо, Клочкова відмовилася виступати в Китаї в індивідуальних змаганнях через низькі результати на контрольних стартах, а попливе лише в естафеті.

Вважається, що місія прапороносця — «нещаслива», адже жоден з українських атлетів, які несли стяг на відкритті Олімпійських ігор, не досяг п’єдесталу.

Рекордні 254 надії

Виконком НОК затвердив склад збірної України на Олімпійські ігри–2008. У Пекіні в 28 видах спорту виступатимуть 254 наші атлети, що є рекордним показником за всі роки незалежності. До Атланти–1996 ми відправляли 230 спортсменів, до Сіднея–2000 — 231, до Афін–2004 — 245.

У нинішній команді 97 чоловік уже мають досвід виступів на Іграх, а семеро є чинними олімпійськими чемпіонами. Повний склад збірної «УМ» подасть на початку серпня.

Україну в Пекіні представлятимуть і дев’ять суддів, запрошених міжнародними федераціями з різних видів спорту.

Винагорода — стандартна

Як і на попередніх Іграх, представник Ук­раїни, який здобуде «золото», отримає від держави винагороду в сумі 100 тис. доларів, за «срібло» — 70, «бронзу» — 50 тис.

Надихатиме власна пісня

На ХХІХ Олімпій­ських іграх українські спортсмени матимуть власний гімн. Пісню «Чемпіони» у виконанні Віталія Козловського можна буде почути 27 липня на столичному майдані Незалежності під час проводів збірної України до Пекіна.

Крім того, вперше наших олімпійців на Олімпіаді супроводжуватиме культурний десант зірок вітчизняної естради, які покликані піднімати бойовий дух спортсменів.