Перша полтавська галушка — не глевка

17.07.2008
Перша полтавська галушка — не глевка

Капітан «Шахтаря» Даріо Срна святкує з партнерами виграш Суперкубка–2008. (Фото Рейтер.)

Попри організаційні неполадки в новоствореній прем’єр–лізі, дебютний матч нового сезону під патронатом ПЛ було організовано на високому рівні. Національний Суперкубок уп’яте поспіль розігрували «Динамо» й «Шахтар», але вже не в Одесі, а в Полтаві — таким чином вирішили популяризувати «великий» футбол у регіонах. Полтавці постаралися на славу. Головний тренер донеччан Мірча Луческу навіть післяматчеву прес–конференцію почав зі слів подяки організаторам. Шкода, що, окрім стадіону, команди в Полтаві не побачили майже нічого — до «міста битви» вони прибули лише в день гри.

 

Новинки для Полтави

Обидві команди, придбавши собі в міжсезоння по кілька новачків, уже місяць як вийшли з відпустки. На тренувальних зборах у Західній Європі суперники провели контрольні матчі з не надто серйозними опонентами. А 21–річний новачок «Шахтаря», болівійський форвард Марсело Морено, заявив, що ще ніколи в житті так не тренувався. Імовірно, через це він і залишився в запасі. А от іншого дебютанта, колишнього голкіпера «Динамо» й «Харкова» Рустама Худжамова, Луческу випустив у стартовому складі. Надав румунський фахівець шанс проявити себе й забраному з оренди в «Арсеналі» нападнику Євгену Селезньову. Ці хлопці заслужили право вийти на поле стадіону «Ворскла» доброю роботою на зборах.

Керманич киян Юрій Сьомін також не став ховати в рукавах свої козирні придбання. 24–річні бразильський правий захисник Бетао і хавбек збірної Хорватії Огнен Вукоєвич провели всю зустріч, проте чимось видатним не вразили.

Не обійшлося й без іноземного рефері. Цього разу об’єктивність мав забезпечувати німець Вольфганг Штарк.

Стандартне дійство

Футболісти знову продемонстрували велике бажання перемогти принципового суперника, проте їхні прагнення на даному етапі не підкріплювалися фізичними й технічними можливостями. Тож, думається, нічия стала закономірним підсумком основного часу.

Голами опоненти обмінялися по–справжньому класними. Ударна комбінація «біло–синіх» нагадала кращі традиції динамівського футболу. Бетао, Шацьких, Несмачний і Нінкович в один дотик доправили м’яч Мілевському у штрафний майданчик, і екс–білорус із розвороту вразив дальній кут воріт «Шахтаря». До речі, в цьому епізоді Артема опікав його партнер по збірній України Дмитро Чигринський.

Виправитися молодому захисникові вдалося за півгодини, коли його команда заволоділа територіальною перевагою. Після навісу Срни зі штрафного Чигринський у боротьбі на другому поверсі випередив нігерійця Юссуфа й відправив снаряд над Шовковським.

Загалом же в матчі було багато боротьби й пристрасті, але не гольових моментів. За традицією, пару шансів змарнував Шацьких, головою просто у руки Худжамову спрямував м’яча Нінкович. У гірників пострілами здалеку запам’яталися Рац, Кучер і Срна, а найреальнішу можливість вийти вперед в другому таймі не використав Ілсіньйо — бразилець бив двічі з близької відстані, але спершу поцілив у лежачого захисника, а повторним ударом — у поперечину.

Тож долю призу знову визначила «футбольна лотерея». Уже чотири з п’яти побачень наших грандів у Суперкубку завершилися серією 11–метрових!

Із дев’яти виконаних пенальті невдалим виявився лише один. Нехитрий і несильний удар київського сенегальця Папе Діакате нейтралізував Худжамов. Як виявилося пізніше, в списку пенальтістів попередньо значився Гіоане, але його замінив Сьомін.

Таким чином «Шахтар» удруге заволодів Суперкубком (у «Динамо» на одну перемогу більше). Суперкубок, обмитий бризками шампанського, став третім національним трофеєм «Шахтаря» у 2008 році з трьох можливих — нагадаємо, що навесні гірники випередили киян і в Кубку, і в чемпіонаті України.

А вже вчора ввечері відбувся й перший матч нового чемпіонату прем’єр–ліги — «Таврія» в Сімферополі приймала «Дніпро». Зустріч мала відбутися 20 липня, але її перенесли через участь кримчан у Кубку Інтертото.

 

ПІСЛЯМОВА

Мірча Луческу, головний тренер «Шахтаря»:

— Динамівці здивували нас агресивним початком, вони багато рухалися й демонстрували непогану швидкість. Лише в другій частині тайму ми почали створювати моменти. Двічі мав відзначатися Селезньов. Після перерви ми володіли ініціативою, але могли й програти. Наприкінці виручив Худжамов.

Я задоволений, що ми здобули вже третій трофей у цьому році. Але, сподіваюся, в новому чемпіонаті України в боротьбу «Динамо» й «Шахтаря» нарешті втрутяться інші клуби — «Металіст», «Дніпро», «Таврія».

Юрій Сьомін, головний тренер «Динамо»:

— Попри те, що Суперкубок ми не виграли, я залишився задоволеним як грою команди в цілому, так і діями окремих виконавців. Лише хотілося б, щоб такі моменти, як був у Шацьких, завершувалися голами. Хлопці добре виглядали функціонально й продемонстрували футбол доволі високого рівня. Щоб виграти, нам забракло удачі й майстерності.

 

ТАБЛО

Суперкубок України 2008 р.

«Шахтар» — «Динамо» — 1:1

(пен. — 5:3)

Голи: Чигринський, 38 — Мілевський, 6

Пенальті забили: Фернандіньйо, Рац, Чигринський, Срна, Брандао — Ярмоленко, Нінкович, Алієв; не забив — Діакате

«Шахтар»: Худжамов, Срна, Чигринський, Кучер, Рац, Дуляй, Гюбшман, Ілсіньйо (Жадсон, 71), Фернандіньйо, Вілліан (Брандао, 46), Селезньов (Гладкий, 71)

«Динамо»: Шовковський, Бетао, Михалик, Діакате, Несмачний, Вукоєвич, Юссуф, Нінкович, Гіоане (Алієв, 82), Шацьких, Мілевський (Ярмоленко, 81)

Суддя — Штарк (Німеччина)

Попередження: Срна, 85 — Гіоане, 18; Діакате, 50

Полтава, стадіон «Ворскла»

ім. Бутовського. 25 000 глядачів