Дві країни — жодного підкату

16.07.2008
Дві країни — жодного підкату

Україна і Польща не випустять зі свої рук право на проведення футбольного чемпіонату Європи. І уряди наших держав, об’єднавши зусилля для того, щоб виконати всі вимоги УЄФА, також прямуватимуть до Євро–2012 однією командою. Хоча для початку таки розділяться на дві — футбольні.

Такими є підсумки одноденної поїздки Прем’єр–міністра України Юлії Тимошенко до Польщі, де вона, зокрема, взяла участь у першому засіданні Міжурядового українсько–польського комітету з питань підготовки і проведення до Євро–2012.

Звісно, зустрічаючись зі своїм польським колегою Дональдом Туском, маршалком Сейму Республіки Польща Броніславом Комаровським, президентом Лехом Качинським, очільниця українського Кабміну говорила не тільки про футбол, а й про проблеми євроінтеграції, спільного кордону, диверсифікації джерел енергопостачання, взаємних інвестицій тощо. Але футбольна тема все ж виявилася провідною, особливо у спілкуванні двох прем’єр–міністрів. Як в Україні, так і в Польщі з підготовкою до проведення чемпіонату є неабиякі проблеми. Тому обидва уряди повинні б зі шкіри пнутися, аби їх розв’язати. І не лише в дер­жавних, а й у своїх же «шкурних» інтересах. Бо не можуть не розуміти: якщо за їхнього перебування при владі УЄФА виставить двом країнам–сусідкам «незадовільно» й розіб’є надії українських і польських шанувальників футболу, це відобразиться на рейтингах найжалюгіднішим чином.

По завершенні першого засідання Міжурядового комітету Юлія Тимошенко виглядала задоволеною. За її словами, уряди України та Польщі домовилися про координацію діяльності з усіх напрямків підготовки до фінальної частини Євро–2012. «Ми обмінялися планами дій щодо Євро–2012, щоб відчувати напрямок дій кожної країни», — повідомила українська Прем’єрка. Також, за її словами, під час зустрічі досягнута домовленість про двосторонню підтримку всіх проектів, пов’язаних із розбудовою інфраструктури, в тому числі будівництва високоякісної транзитної автодороги Львів—Краків. І, звісно, обидві країни–партнерки зобов’язалися вчасно завершити будівництво головних арен майбутнього чемпіонату: НСК «Олімпійський» у Києві та Стадіону Народового у Варшаві.

«Сьогодні очевидно, що обидва керівники урядів узяли на себе спільну відповідальність за підготовку до Євро–2012 і вестимуть свої команди до перемоги», — заявила Тимошенко на прес–конференції у Варшаві, відзначивши, що Україні та Польщі було б доцільно виробити спільну систему звітності перед керівництвом УЄФА.

Наступне засідання Міжурядового комітету заплановане на 15 вересня — напередодні звіту про готовність до Євро–2012 перед УЄФА. А щоб довести головним футбольним функціонерам континенту, що улюблена гра мільйонів їм справді небайдужа, 14 вересня польські та українські урядовці самі вийдуть на поле. Як розповіла журналістам Юлія Тимошенко, під час засідання комітету сторони домовилися про проведення цього дня «дружнього футбольного матчу» між урядами України і Польщі. «Для того щоб символізувати нашу дружбу й абсолютну скоординованість у підготовці до такого великого футбольного свята, — пояснила леді Ю. — Дружити так дружити!».

Принагідно Тимошенко продемонструвала певну обізнаність у футбольній термінології. «Що стосується спільної роботи, то ми одне до одного не зробимо жодного підкату... і до складних питань журналістів завжди будемо надійними голкіперами, — підхихикнула Прем’єр–міністр. І вже серйозно зауважила: — Я б хотіла, щоб слоган підготовки до Євро–2012 був такий: «Дві країни — одна команда».

...Повертаючись із Варшави до Києва, міністри, мабуть, у літаку обговорювали свої позиції на футбольному полі. Міністр економіки Богдан Данилишин, наприклад, сказав журналістам, що буде захисником. А на ворота заочно «поставив» головного міліціонера — Юрія Луценка. Сам Луценко вчора на запитання, чи згоден він стати на ворота, відповів, що стоятиме «там, де визначить капітан». А коли журналісти поцікавилися, чи купив він форму для тренувань, міністр внутрішніх справ відрізав: «Та які тут тренування? Ми не підведемо Україну ні в питаннях проведення «Євро», ні в разі необхідності в проведенні цього матчу».

 

А ТИМ ЧАСОМ...
НСК «Олімпійський» реконструюють німці

Після засідання міжурядового польсько–українського комітету керівник виконавчої дирекції Федерації футболу України Іван Федоренко повідомив, що головний стадіон Євро–2012 — НСК «Олімпійський» у Києві — реконструюватиме німецька компанія GMP. Закінчення робіт заплановано на грудень 2010 року.

Цього разу для визначення виконавця реконструкції ніякого конкурсу не знадобилося. Нагадаємо, що переможцем першого конкурсу на перебудову НСК «Олімпійський», проведеного в квітні Міністерством у справах молоді, сім’ї і спорту, стала тайванська компанія Archasia, але її позбавили права на ремонтні роботи через відсутність необхідних ліцензій.

Німецька фірма GMP — у складі консорціуму — JSK Architekci–GMP–SBP — уже зараз будує для Євро–2012 стадіон у польському місті Хожув.