НОВИНИ ПЛЮС

15.07.2008

Справа про отруєння Ющенка

Журналіста сайту «Українська правда» Сергія Лещенка вчора зранку «із застосуванням процедури силового приводу» доставили на допит у справі про отруєння Віктора Ющенка. Про це інформує сама «УП». Повістку на десяту ранку понеділка журналісту не вручали, натомість Сергієві тричі передавалися повістки на допит — в п’ятницю та двічі — в суботу. Слідчі наголошували на екстреній необхідності допитати журналіста, проте Лещенко не зміг з’явитися в прокуратуру через зайнятість на роботі (у Верховній Раді та на з’їзді партії «ЄЦ»). Можливою причиною допиту Лещенка «Українська правда» називає інтерв’ю, яке він записав із народним депутатом Давидом Жванією стосовно отруєння Ющенка.

Сам Президент Віктор Ющенко дасть свідчення слідчим Генеральної прокуратури у справі про своє отруєння 22 липня. Про це повідомили на запит газети «Дзеркало тижня» в прес–службі глави держави. Такий графік запропонувала слідчий ГПУ Галина Климович, яка веде цю справу. Це буде вже друга її розмова з Ющенком.

Яценюк пропонує новації на осінь

Електронна система голосування «Рада» з початку нової парламентської сесії матиме спеціальний режим функціонування, який передбачатиме особисту присутність народного депутата на пленарному засіданні. Про це заявив Голова ВР Арсеній Яценюк, перебуваючи в неділю в Криму. У прес–службі Верховної Ради відмовилися коментувати технічні деталі відповідного розпорядження Яценюка, попросивши написати офіційни запит. Раніше була інформація про можливість голосування за відбитками пальців.

«Хто не хоче працювати у парламенті — є можливість написати заяву», — каже Яценюк. Також він пообіцяв «публікувати списки тих людей (депутатів), які ходять на роботу, і тих, які на неї не ходять. Країна має знати своїх героїв».

Фонд держмайна хоче забрати «Криворіжсталь» в індусів

Фонд держмайна вважає за необхідне розірвати договір із компанією Mittal Steel про купівлю–продаж гірничо–металургійного комбінату «Криворіжсталь». Причина — невиконання покупцем умов договору. Як інформує агенція «Українські новини», про це йдеться в листі ФДМУ до Кабінету Міністрів. Відомство Валентини Семенюк підкреслює, що Mittal Steel не виконав пункти договору про забезпечення реконструкції коксових батарей №3, №4 з впровадженням комплексу природоохоронних дій, про забезпечення реконструкції цеху сіркоочистки коксохімічного виробництва, про забезпечення витрат на поліпшення соціально–побутових умов для працівників на рівні не менше 0,5% від суми реалізованої продукції тощо.

У зв’язку з цим ФДМУ поінформував уряд про необхідність виділення коштів в обсязі 72,725 млн. гривень на оплату арбітражного збору при подачі позову про розрив договору від 28 жовтня 2005 року.

Затулін допоміг випустити українофоба з–за грат

Ленінський районний суд Севастополя у п’ятницю звільнив одного з трьох затриманих учасників інциденту, що стався на Графській пристані 5 липня: тоді зловмисники зірвали й розбили меморіальну дошку на честь 90–річчя підняття українських прапорів на кораблях Чорноморського флоту, а також побили українських моряків, котрі блали участь у встановленні дошки. Анатолія Марету, взятого під варту 9 липня, звільнили під заставу в сумі понад 16 тис. грн. Олександр Караваєв і Дмитро Соловйов залишатимуться під вартою до 15 липня.

На засіданні суду був присутній депутат Державної думи Росії Костянтин Затулін, який відпочиває в Криму.