Курчат рахуватимуть восени

15.07.2008

Люди часто нарікають, що їхні можливості не збігаються з бажаннями. Цього разу вийшло так, що можливості в нас ніби були — понадпланові надходження в бюджет. Але бажання політиків були настільки заплутаними, що у п’ятницю — останній сесійний день перед канікулами — Верховній Раді не вдалося прийняти ані урядовий, ані президентський проект змін. Тож Україна житиме за старими приписами бюджету щонайменше до осені.

 

Профіцит, який не намастиш на хліб

Обидва проекти змін до бюджету були направлені на повторне перше читання. Голова ВР Арсеній Яценюк припустив, що у випадку, якщо бюджетний комітет хутко розгляне проекти, ці зміни можна було б проголосувати вже на цьому тижні. Аякже! Багато депутатів уже минулої п’ятниці роз’їхалися на відпочинок, згідно з попередніми графіками. Вже і сам Яценюк визнає, що парламентаріїв із морів не позбираєш.

А тим часом 8,3 мільярда гривень, які держава отримала понад план за половину 2008 року, так і залишаться числами на папері. Вони ніби є, але люди не відчують їх на своєму бутерброді. «Уряд може витратити ці кошти тільки на покриття дефіциту. Використовувати їх на інші напрямки не можна, це фактично кримінальний злочин, — пояснює в коментарі «УМ» член Бюджетного комітету ВР від фракції «НУНС» Павло Жебрівський. — Жодної копійки, крім затвердженої, уряд не має права витрачати».

За прогнозом, до кінця року сума понадпланових надходжень мала б становити 30,5 мільярда гривень. Але тепер їх можна буде поділити тільки восени. «Зібратися на позачергову сесію влітку, щоб ухвалити зміни до бюджету, — це, на жаль, нереально, — констатує Жебрівський. — Багато моїх колег уже роз’їхалися відпочивати. Навіть у тому випадку, якщо ми зберемося, нам не вдалося б схвалити бюджет — у парламенті немає більшості. Ми не поділяємо ініціатив, які пропонують фракції Компартії та Блоку Литвина. Партія регіонів не голосуватиме взагалі. А голосів у самої коаліції не вистачить».

Жебрівський підсумовує, що політикам ці канікули потрібні. «Нашоукраїнець» радить урядові провести переговори з різними фракціями і не жити у стилі президентської кампанії.

Тимошенко не вгаває

Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко переклала відповідальність за провал бюджетних змін на чужі плечі — секретаріат Президента та його соратників. Для прийняття урядового проекту не вистачило 10 голосів. У БЮТ за бюджет не проголосував перебіжчик Рибаков, у «НУНС» — 11 депутатів (переважно з «Єдиного центру»). На прес–конференції Прем’єрка сказала, що Кабінет Міністрів шукатиме шляхи, як використати профіцитні гроші.

«Ми думаємо над тим, як без зрадницьких депутатів і як без втручання Президента підвищити людям пенсії. Як, незважаючи на провал бюджету своїми ж депутатами–побратимами в демократичній коаліції, які належать до партії «Єдиний центр», як сьогодні зробити так, щоб з 1 вересня всім освітянам, усім працівникам медичної сфери, науковцям, працівникам культури все–таки додати зар­плату і перевести їх на єдину тарифну сітку», — відзначила Тимошенко. За її словами, уряд почав правовий аналіз законодавства, аби знайти юридичні шляхи для виплат. Хоча, як ішлося вище, «зайві» гроші можна використати тільки для погашення дефіциту.

Економіці — добре, людям — зле

Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк каже, що літні канікули треба використати для доопрацювання бюджетних змін. Він сподівається, що в вересні Кабмін запропонує узгоджений бюджет, який, «окрім підвищення соціальних стандартів, враховуватиме питання утримання макроекономічної стабільності». «Я на кожну ситуацію дивлюся з усіх сторін. «Мінус» у тому, що відбулося — зміни до Державного бюджету не ухвалили саме зараз, не підвищили соціальні стандарти, не вклали гроші у розвиток інфраструктури. А «плюс» ситуації — це дасть можливість скоротити дефіцит державного бюджету і прийти до політичного консенсусу виключно в економічному документі», — відзначив спікер.

Павло Жебрівський визнає, що від провалу бюджетних змін найбільше потерпатиме пересічний громадянин. «Згідно з законодавством, якщо інфляція на місяць становить 1%, ми маємо перерахувати соціальні стандарти — мінімальну зарплату, соціальну допомогу, пенсії, зарплати бюджетникам. Неприйняття бюджетних змін ударить по бідних. Втратить пенсіонер, втратить бюджетник», — каже депутат.

Водночас для держави негативне голосування за бюджетні зміни не стане катастрофою. «Навпаки, це дозволить покрити бюджетний дефіцит і допоможе вгамувати інфляцію, — відзначає Павло Жебрівський. — Тим більше, що ті ініціативи, які пропонувалися урядом, провокували збільшення інфляційних процесів. За моїми підрахунками, 60% грошей перераховувалося на споживання, і тільки 40% — на інфраструктурний розвиток. Це розкрутило б інфляцію до 20—22%».

Жебрівський підсумовує: бюджетні зміни породили певний конфлікт, згідно з яким економіці краще, але людям — гірше.