Шоу єдності та центризму

15.07.2008
Шоу єдності та центризму

«ЄЦ» підійшов до справи організації форуму з розмахом. (Фото УНІАН.)

У суботу в Палаці «Україна» відбувся з’їзд партії «Єдиний центр». У промовах «єдиноцентристи» наголошували, що підставлятимуть Президентові плече оперативно і самовіддано, як ніхто інший. Тим самим відсовуючи з п’єдесталу «справжньої пропрезидентської сили» «Нашу Україну». Остання відрізнялася від «ЄЦ» талантом до несподіванок. Інтрига з присмаком скандалу раз по раз супроводжувала з’їзди «нашоукраїнців» — принаймні нудно було не завжди. Натомість «Єдиний центр» вразив іншим — тією частиною, яка стосувалася помпезності зібрання. Хор імені Верьовки заспівав «Боже великий, єдиний...», а керівництво «ЄЦ» — осанну Анатолію Авдієвському (керівникові хористів) — за вступ до «Єдиного центру». «Піккардійська терція» виконала «Ще не вмерла Україна». Відтак промовці почали щедро мусолити і Господа Бога, і апостолів Петра та Павла, чиє свято припало на 12 липня («Це знак!»), і, звичайно ж, Тараса Григоровича. Така собі українська варіація на тему КПРС. Тепер «Єдиний центр» може вважатися розбудованим і готуватися до парламентських виборів. Щоправда, Віктор Балога свою партію так і не очолив...

 

Вони добрі. Але не бухгалтери

Виконавши презентаційну функцію, «єдиноцентристи» перейшли до самопіару. Леся Оробець зазначила у промові, що завдяки «Єдиному центру» в країні було проведено незалежне тестування випускників. Насправді все значно простіше: Леся Юріївна як народний депутат України входить до складу парламентського комітету з науки та освіти. Підбивати власні баланси явищами, що йдуть паралельно до життя твоєї політичної сили, досі віртуозно вміла інша прекрасна дама — чинний Прем’єр–міністр. До речі, Тимошенко стала об’єктом жорсткої і нищівної критики з боку Оробець. Пафосні репліки й акторські паузи одягненої в чорне пані Лесі були настільки відмінними від пересолоджених освідчень у вірності неньці Україні, що в наївну уяву кореспондента «УМ» закралася думка: чи не розв’яжеться обіцяна інтрига з обранням лідера партії на користь Лесі Оробець? Тим паче що жінка в «цікавому стані» виступала відразу після Ігоря Кріля — як друга у партійній ієрархії.

Але ні. У заключній частині з’їзду, після годинної паузи, на сцені «України» відбулося урочисте дефіле всієї політради «єдиноцентристів», яка проголосила лідером того ж таки Кріля. До речі, дійство транслював канал УТ–1 — без усілякого адмінресурсу, запевнив новообраний керівник партії. «За все заплачено», — сказав Кріль, маючи на увазі прямий ефір. Інше питання — ким? І скільки саме? «Я не бухгалтер. Я політик», — відповів головний «єцист», говорячи про бюджет з’їзду на найдорожчій сцені України.

«Єдиного центру» просто бояться, припустив він, оцінюючи критику з боку опонентів. «Але не треба нас боятися. Ми добрі». Кріль також додав, що його партія не має посади почесного голови, тому Віктора Ющенка до участі в діяльності «ЄЦ» ніхто не ангажує. Президента «Єдиний центр» любитиме на відстані. Але дуже палко.

І ще стосовно глави держави: фальстарт президентській кампанії вже даний, констатує лідер «ЄЦ». Це дуже погано, вважає він, «бо в нас уряди очолюють кандидати в президенти, які переймаються тільки власним рейтингом. Виняток — уряд Єханурова, глава котрого не був таким кандидатом».

Крім Єханурова, порція компліментів дісталась... уряду Росії, бо в цій державі «уряд, президент і парламент не ворогують між собою». А щоб і нам досягти розквіту, слід зробити: 1) змінити Конституцію в частині виборів до місцевих рад; 2) припинити з’ясовувати, хто і як воював за Україну в минулому; 3) всі мови держави шанувати згідно з Хартією мов; 4) вступати до систем колективної безпеки тільки після референдуму.

Очевидно, що натяк на регіональну двомовність та пункт щодо НАТО явно розрахований на певного споживача на сході України: «ЄЦ» має визначатися, з ким дружити у недалекому майбутньому. БЮТ — виключається, «Наша Україна» — швидше за все, також. А обіцянка Кріля самостійно сформувати більшість у майбутньому парламенті — з тієї ж серії, що й теза про тотальний страх перед «Єдиним центром». Залишається Партія регіонів і «широка» коаліція.

Оголошуємо весь список

Серед членів політради опинився, ясна річ, голова президентського секретаріату Віктор Балога — «тіньовий почесний голова» партії, народні депутати Кріль, Оробець, Білозір, Петьовка, Полянчич, Тополов; «губернатори» Дніпропетровщини (Віктор Бондар), Чернігівщини (Володимир Хоменко), Херсонщини (Борис Силенков), Хмельниччини (Іван Гавчук), Житомирщини (Юрій Забела). З людей «творчих», окрім Авдієвського, до «ЄЦ» узяли Олександру Коваль — президента Львівського книжкового ярмарку. З людей «президентських» — радника Ющенка Лідію Поречкіну. Черновецький і компанія представлені в особі заступника голови КМДА екс–«пориста» Сергія Рудика. Покійний вчений Федір Моргун так само «мав би бути сьогодні в залі», — заявив Кріль.

Раніше «УМ» писала про перехід до «ЄЦ» і Бориса Загреви — колишнього очільника волинської обласної організації УНП. Очевидно, Загрева — не перший і не останній. Проект Кріля та Балоги ще наростить м’яса на кістках. Можливо, навіть стільки, що вистачить на парламентські вибори. Проте попри всі реверанси в бік Ющенка та традиційних цінностей, «Єдиний центр» сприйматиметься також і як організатор розколу в демократичному таборі (читай — у президентській її половині).

 

ОЦІНКА
Тимошенко — про «товсту полярну лисицю»

Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко, зігнорувавши норми демократії, вважає, що партія «Єдиний центр» узагалі не має права на існування в Україні.

Виступаючи в суботу на конференції всеукраїнської молодіжної громадської організації «Батьківщина молода», лідерка «Батьківщини» і БЮТ заявила: «Партія, яка будується на зраді і цинізмі, не може витримати конкуренції. І саме тому я думаю, що партія «ЄЦ» — партія, яка носить ім’я товстої полярної лисиці, не має права сьогодні на життя в Україні. На зраді взагалі не повинні народжуватися політичні сили».

Тимошенко відзначила, що «Єдиний центр» відколовся від серйозної, потужної демократичної команди, і представники «ЄЦ у Верховній Раді не голосували за бюджет, натомість голосували за відставку уряду (хоча насправді за відставку Тимошенко голосував лише один член «ЄЦ»).

Щодо «товстої полярної лисиці», то так пані Юлія обігрує вислів «повний пєсЄЦ».