Перший після рекордсмена світу

15.07.2008
Перший після рекордсмена світу

Олена Ісинбаєва долає 5,03 м — висоту свого 22–го світового рекорду. (Фото Рейтер.)

Минулої п’ятниці третій етап престижної серії «Золота ліга» у столиці Італії зібрав чимало зірок «королеви спорту». Особлива увага була прикута до п’яти претендентів на розіграш призового мільйона. Напередодні директор змагань Луїджі Д’Онофріо виказував припущення, що перелік претендентів на джекпот зменшиться до трьох прізвищ, хоча дипломатично не назвав жодного імені. Із прогнозом італієць трохи промахнувся — надалі призові розігруватимуть лише двоє.

Першою з боротьби за мільйон вилетіла екс–нігерійка, а тепер представниця Іспанії, лідер світового сезону Жозефіна Онія. На стометрівці з бар’єрами вона фінішувала аж шостою. Інтригу ж закрутили бронзові призерки чемпіонатів світу 2005–го та 2007–го років із Ямайки — Бріджит Фостер–Хілтон та Деллорін Ен­ніс–Лондон. У підсумку розділили їх лише 0,02 секунди — Бріджит відсвяткувала перемогу з результатом 12,60 сек.

Володар кращого результату сезону у світі в стрибках у довжину Ірвінг Саладіно нарешті розставив усе по місцях. Представникові Панами зна­добилася лише перша спроба, аби, приземлившись на позначці 8,30 м, відсвяткувати заслужену перемогу. Несподіваний тріумфатор двох попередніх етапів «Золотої ліги», Хусейн Ель–Сабі з Саудівської Аравії, спромігся на скромні 8,08 м у четвертій спробі.

Бігова доріжка римського «Стадіо Олімпіко» виявилася безжальною і до американського «Бетмена» Бершоуна Джексона. Тріумфатор недавньої першості США в бігу на 400 м із бар’єрами програв 0,11 секунди своєму співвітчизникові, переможцю минулорічного чемпіонату світу в Осаці — Керрону Клементу (48,23 сек.).

А ось рекордсменка світу серед юніорів Памела Джелімо вкотре довела, що її домінування на 800–метрівці нинішнього року не є випадковим. 18–річна кенійка, встановивши новий рекорд римських змагань (1.55,69), знову дала фору своїм суперницям у добрих два десятки метрів. Українка Юлія Кревсун, фінішувавши тут третьою, показала кращий особистий час у сезоні (1.58,75) і лише однією сотою поступилася чинній чемпіонці світу з Кенії Джанет Джепгосгей. Після фінішу донеччанка зізналася, що просто побоялася триматися за переможницею. «Зазвичай перше коло Джелімо долає набагато швидше, — сказала Кревсун після фінішу. — Якби заздалегідь знати, як складеться біг, можна було б спробувати потриматися за лідеркою і суттєво покращити свій результат на фініші».

Хорватка Бланка Влашич, як завжди останнім часом, виявилася недосяжною для суперниць, хоча й обмежилася стрибком у висоту на два метри рівно. Саме Влашич і Джелімо мають у своєму активі перемоги на всіх трьох етапах турніру й продовжують суперечку за мільйон. Але для участі в поділі джекпота дівчатам потрібно виграти ще три старти: 18 липня — в Парижі, 29 серпня — в Цюріху та 5 вересня — у Брюсселі.

На дистанції 110 м із бар’єрами серед чоловіків, яка нині не входить до програми «Золотої ліги», киянин Сергій Демидюк фінішував другим — одразу за рекордсменом світу Дайроном Роблесом. У Римі кубинець так і не зміг розміняти 13 секунд, поскаржившись після фінішу, що під час бігу «не відчув жодної іскорки». Без особливого запалу пронісся дистанцією і рекордсмен України, зупинивши секундомір на позначці 13,40 сек.

Окрасою ж вечора стала перша цього літа поява у секторі для стрибків із жердиною Олени Ісинбаєвої — переможниці Афін–2004, чемпіонки та рекордсменки світу. Росіянка почала свої спроби з висоти 4,70 м, а закінчила на позначці нового світового рекорду — 5,03 м! Попереднє досягнення, що належало Олені, було на 2 см меншим.

Інтерв’ю з Ісинбаєвою — підопічною українського тренера Віталія Петрова — та інші цікавинки римського етапу «Золотої ліги» читайте в завтрашньому номері «УМ».

Людмила ЯКУШЕВА