Віддайте наші черепи!

12.07.2008

Відомо, що в музеях Британії, яка свого часу була найбільшою у світі метрополією, зберігається безліч мистецьких цінностей та артефактів із колишніх колоній. Повертати їх британці не збираються. Але винятки бувають. Та ще й обертаються курйозами.

Як повідомляє газета «Дейлі телеграф», австралійські аборигени з племені нгарінджері впродовж 14 років вимагали віддати їм чотири черепи своїх предків, що зберігаються в «Альберт Меморіал м’юзіум» англійського графства Ексетер. Тубільці вірять, що духи пращурів не заспокояться, доки кістяки ХІХ століття не повернуться в рідну землю у долині річки Мюррей неподалік Аделаїди (південь Австралії). Новий британський закон дозволяє повернення таких речей, тож днями в музеї відбулася відповідна церемонія.

Гості з півдня запропонували англійцям провести ритуал очищення музею від злих духів, котрі розцвіли тут буйним цвітом за час зберігання черепів. Як і належить, напівоголені аборигени влаштували танці, співи. Музейники на знак солідарності й собі розфарбували обличчя червоними та білими смугами. Дійство ще не досягло апогею, коли в музеї спрацювала... протипожежна сигналізація й зі стелі полилася вода. Це датчики диму зреагували на куріння аборигенами під час ритуалу спеціальних пахощів. Вимкнути протипожежні пристрої не вдалося, тож церемонію з черепами закінчували надворі, під дощем...