Коли колайдер в землі загуркоче...

09.07.2008

Учора дехто з людей, які трохи цікавляться наукою, не виключав... кінця світу, або ж провалу всієї планети в чорну діру. Адже саме на 8 липня було перенесено запуск Великого адронного колайдера — унікального пристрою, збудованого вченими Європейського центру ядерних досліджень (ЦЕРН). Якщо ви читаєте ці рядки, значить, кінець світу ще раз відстрочено.

Про колайдер «УМ» писала у вчорашньому номері. Це ідеально рівно закільцьована труба зав­довжки 27 км, вміщена на глибині близько ста метрів у спеціальному тунелі під територіями Швейцарії і Франції. У такому пристрої розганяють пучки протонів, які мають літати в 27–кілометровій трубі колайдера зі швидкістю 11 245 кіл за секунду. Мета експерименту — дослідження народження Всесвіту. Адже при зіткненні протонів на швидкості світла стається колосальний викид енергії, що фактично є міні–моделлю Великого вибуху — схожого на той, від якого утворився наш Всесвіт.

Дехто вважає, що експеримент може призвести до появи чорних дір, які розростуться з мікроскопічних розмірів до значних масштабів і «проковтнуть» не лише Женевське озеро і Юрські гори (саме там прокладено колайдер), а й усю Землю. Група американців зі штату Гаваї, побоюючись невідомості, навіть подали позов проти ЦЕРНу — вимагали не починати експеримент.

Гавайцям відмовили, що експеримент почали. «Кінця світу» доведеться почекати, адже дослід розтягнутий у часі. Цими днями охолодження обмоток надпровідних електромагнітів колайдера досягло робочої температури — мінус 271 градус за Цельсієм, що всього на 2 градуси «тепліше» абсолютного нуля. Перші пучки лише починають розганятися. Якщо все йтиме за планом, зустрічні пучки протонів, рухомих зі швидкістю близько 0,99999998 швидкості світла, почнуть зіштовхуватися восени. Кількість зіткнень буде поступово збільшуватися, наближаючись до запланованого рівня — мільярда мікроударів на секунду. Науковці заспокоюють: боятися нічого, бо сама природа вчиняла такі «експерименти» незліченну кількість разів, а світ і досі існує...