Продажний голос Сандерса

08.07.2008

На інтернет–аукціонах у наші часи продають, здається, все, що тільки можливо. Тут можна придбати душу і тіло або принаймні його частину, чиєсь життя і зірку з неба. Одними з найактивніших учасників таких торгів є американці. Але, як виявилося, є одна річ, яку громадянам США продавати зась. Йдеться про те, чим у нас перед виборами торгує ледве не кожен другий повнолітній: виборчий голос. Як переконався на власному досвіді 19–річний студент зі штату Міннесота Макс Сандерс, бажання нажитися на громадянському праві обирати може завершитися великими неприємностями.

Свій голос на майбутніх виборах президента США Сандерс виставив на онлайн–аукціон eBay за смішну суму — 10 доларів. Але влада штату оцінила його набагато дорожче: за торгівлю виборчим правом студентові загрожує штраф у 10 тисяч. Це на додачу до ув’язнення строком на 5 років, до якого хлопця можуть засудити в найгіршому разі. Адже, згідно з чинною редакцією відповідного закону Міннесоти, що діє з 1893 року, купівля або продаж голосу на виборах є кримінальним зло­чином.

Контакти горе–продавця, який ховався за ніком zepdrummer612, правоохоронні органи отримали, звернувшись з офіційним запитом до адміністрації eBay. Тепер переляканий Макс намагається довести, що пожартував, але в американського правосуддя погане почуття гумору. До речі, за весь час, поки лот провисів на сайті аукціону, придбати голос Сандерса не знайшлося жодного охочого.