Вищий політ — болючіше падіння

08.07.2008
Вищий політ — болючіше падіння

Рафаель Надаль виборював історичну перемогу на траві 4 години 48 хвилин. (Фото Рейтер.)

Уїмблдон–2008 почав дивувати від самого початку. І якщо до недільного фіналу сенсацій комусь здавалося замало, то після останнього матчу таких, мабуть, не лишилося в природі. П’ятничні півфінали між Федерером і Сафіним та Шуттлером і Надалем цікавили більше росіянина та німця, а спортивний світ жив очікуванням тенісного «ель классіко» — чергової битви швейцарця й іспанця.

Дві перші ракетки планети без проблем виграли свої передостанні матчі на турнірі — кожен у трьох сетах (Роже — 6:3, 7:6, 6:4, Рафаель — 6:1, 7:6, 6:4). А в неділю настав час для побиття рекордів. Федерер, який уже втретє поспіль зустрічався з Надалем у фіналі Уїмблдону, мав змогу перевершити рекорд легендарного шведа Бйорна Борга й виграти шостий титул поспіль. Однак Рафа зробив фінал справжнім жахом для лідера світового рейтингу АТР. Ще рік тому в перемогу «короля ґрунту» над «королем трави» на Уїмблдоні не вірив ніхто, але позавчорашній майже п’ятигодинний психологічний трилер переконав усіх, що Надаль уже нічим не гірший за Федерера й на трав’яному покритті.

 

Ахіллесова п’ята Федерера

Програвши власну подачу вже в другому геймі, Федерер почав нервувати, адже йому довелося наздоганяти від самого початку зустрічі. Швейцарець першу партію врятувати не зміг — 4:6. У другому сеті розлючений Федерер одразу пішов у відрив — 3:0, але Надаль зміг переломити хід гри й виграв сет. Іспанець впевнено тримав свою подачу, доки третя партія за рахунку 5:4 на його користь не була зупинена через дощ.

Під час перерви Федерер мав змогу проаналізувати свої помилки й зібратися з силами, а Надаль трохи втратив кураж. Тож коли опади припинилися, гравці дійшли до тай–брейку, в якому іспанець поступився. Швейцарець укотре засвідчив, що, перебуваючи під тиском, не демонструє своєї кращої гри. Але, відігравши два матч–боли на тай–брейку четвертої партії, швейцарець таки зрівняв рахунок по сетах — 2:2.

Дощ, який перервав вирішальну партію, був уже на користь Надаля. Близько 22.00 за лондонським часом — уже в сутінках, за рахунку 7:7 у п’ятому сеті — настала «найтемніша година» в кар’єрі Федерера: він змарнував власну подачу й програв наступний гейм. 22–річний Надаль здобув історичну перемогу на траві!

Матч встановив рекорд тривалості фіналів Уїмблдону — 4 години 48 хвилин. Федерер зі сльозами на очах визнав: «Поразка на «Ролан Гаррос» — це ніщо, а поразка тут — це трагедія всієї моєї кар’єри». Річ навіть не в тім, що «король» поступився вперше після 65 перемог на трав’яних кортах. А в тому, що Роже програв закономірно — по грі.

Надаль не знаходив слів для висловлення емоцій, лише промовив, що його найулюбленішим турніром був саме... Уїмблдон, а не «Ролан Гаррос».

Драми другого розряду

У жінок головні фаворитки турніру вилетіли на першому тижні змагань, тож титул розігрували американські сестри Уїльямс. Фінальна зустріч між Венус і Сереною була вже третьою в історії Уїмблдону: у двох попередніх перемагала молодша, Серена, але тепер 28–річна Венус взяла реванш. Уїльямс–старша здобула вже п’ятий кубок переможниці відкритого чемпіонату Великої Британії.

«Чорні перлини» жіночого тенісу останнім часом не часто грають у парі, але на лондонській траві виграли парний титул, який став для них сьомим у кар’єрі.

Протистояння родичів тривало в міксті. Брати Брайани, програвши півфінальну зустріч Ульєтту та Бйоркману, вийшли на корт один проти одного у фіналі змішаних пар. Боб із Самантою Стосур здолали Майка та Катаріну Среботнік.

Парний розряд у чоловіків обернувся тріумфом канадця Нестора та серба Зімоньїча — після програшу фінального поєдинку на «Ролан Гаррос» вони не дозволили собі програти другий титул із серії «Великого шолома» поспіль.

Знайшовся привід порадіти і для місцевих уболівальників. Титул серед дівчат здобула несіяна англійка Лаура Робсон. Вона пообіцяла, що наступного року переможе Венус Уїльямс, якщо отримає місце в основній сітці дорослого турніру.

У юнаків тріумфував 17–річний болгарин Григор Дімітров, якому пророкують славу Надаля — на нього уродженець Хасково схожий за манерою гри.

 

ТАБЛО

Уїмблдонський турнір (трава). Призові — 11 млн. 812 тис. фунтів стерл. Фінали

Чоловіки. Надаль (Іспанія, 2) — Федерер (Швейцарія, 1) — 6:4, 6:4, 6:7 (5:7), 6:7 (8:10), 9:7

Пари. Нестор/Зімоньїч (Канада/Сербія, 2) — Бйоркман/Ульєтт (Швеція/Зімбабве, 8) — 7:6, 6:7, 6:3, 6:3

Жінки. В. Уїльямс (CША, 7) — С. Уїльямс (США, 6) — 7:5, 6:4

Пари. В. Уїльямс/С. Уїльямс (США, 11) — Реймонд/Стосур (США/Австралія, 16) — 6:2, 6:2

Мікст. Б. Брайан/Стосур (США/Австралія) — М. Брайан/Среботнік (США/Словенія, 1) — 7:5, 6:4