Усі, та не всі

08.07.2008
Усі, та не всі

Вікторія Стьопіна на чемпіонаті України стрибнула вище, ніж на комерційному турнірі в Іспанії. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Національна першість, що завершилася минулої п’ятниці на столичному НСК «Олімпійський», зібрала майже всіх наших зірок «королеви спорту». Проте не всім із них вда­лося продемонструвати свої найкращі якості. Тому постало навіть питан­ня, чи брати їх до Пекіна.

Наприклад, олімпійський чемпіон Афін–2004 у штовханні ядра Юрій Білоног на чемпіонаті України в усіх трьох спробах заступив за лінію й посів останнє місце. І хоча норматив на Ігри–2008 він виконав раніше, на виконкомі Федерації легкої атлетики України обговорювали доцільність поїздки Білонога в Китай. Зваживши, що у змарнованих спробах одесит відправляв снаряд до позначки 21 метр, його таки взяли до збірної.

Жоден із стрибунів у висоту в Києві не зміг підкорити олімпійський норматив, хоча раніше це вдалося аж п’ятьом спортсменам. У підсумку третім нашим делегатом до Пекіна — у компанію до чемпіона країни Юрія Кримаренка й срібного призера Олександра Нартова — федерація вибрала молодого львів’янина Дмитра Дем’янюка.

У стрибунок виконання нормативу Б не дозволило стати учасницею Олімпіади 36–річній киянці Ірині Михальченко. До Китаю поїдуть Вікторія Паламар (у березні злітала на 2,01 м) і Вікторія Стьопіна. Цікаво, що миколаївка Сьопіна на чемпіонаті України стрибнула на норматив А (1,95 м), а на недільному турнірі в Мадриді підкорила планку лише на висоті 1,92 м і стала п’ятою.

Незаповненою залишається третя вакансія у багатоборок. Молоді Ганна Мельниченко й Людмила Йосипенко, котрі назбирали потрібну суму балів разом із досвідченими Людмилою Блонською та Наталією Добринською, проведуть між собою «очну ставку» на окремому старті.

Як повідомили на прес–конференції президент ФЛАУ Валерій Борзов і держтренер Ва­лерій Александров, лег­коатлетична команда України на Олімпійські ігри–2008 сформована на 90 відсотків. До 14 липня ще намагатимуться виконати норматив А Сергій Лебідь і Тетяна Головченко (5 км), Вадим Слободенюк (3 км із перешкодами), Наталія Лупу і Зоя Гладун–Нестеренко (800 м) та призерка Афін–2004 Олена Красовська (100 м із бар’єрами).

З естафетних квартетів Україна делегує лише своїх жінок у забігах 4х100 м і 4х400 м. У Києві ж у представників сильної статі тріумфували четвірки Донецької (4х100) і Луганської (4х400) областей, у жінок — Івано–Франківської (4х100) і Чернівецької (4х400). Але до Пекіна, зрозуміло, поїдуть кращі представники в кожному виді.

 

ЗАГАЛЬНИЙ ЗАЛІК

У підсумковому командному заліку чемпіонату України п’ятірку лідерів склали збірні Донеччини (27 522 очки), Харківщини (27 261), Київщини (27 020), Києва (26 584) і Дніпропетровщини (26 230). До трійки аутсайдерів увійшли Херсонська (10 492) й Закарпатська (7 051) області та Севастополь (3 882).