НОВИНИ ПЛЮС

05.07.2008

Курс долара буде 4,85 плюс–мінус 4%

Національний банк України виробив єдину позицію щодо курсової політики національної валюти. Курс гривні до долара на друге півріччя 2008 року встановлено на рівні 4,85 із можливим відхиленням плюс–мінус 4%. Про це вчора на прес–конференції повідомив голова ради Нацбанку Петро Порошенко.

Водночас глава НБУ Владимир Стельмах повідомив журналістам, що меморандум, підписаний між урядом і Нацбанком, передбачає введення «плаваючого» валютного курсу, але, безумовно, зараз психологічно відразу важко перейти до такого курсу». За його словами, на відхилення від позначки 4,85 впливають такі фактори, як ціна на газ і нафту.

Соцінтерн «обламав» Мороза

Соціалістичний інтернаціонал відмовив Соціалістичній партії України в наданні повного членства в цій організації. Про це повідомляє сайт «Українська правда» з посиланням на джерела в секретаріаті 23–го конгресу Соцінтерну, який відбувся в Афінах. СПУ продовжує значитися консультативним членом Соцінтерну, хоча чільники партії Мороза вже заявляли про постійне членство. Цей статус дозволяє партії брати участь у зустрічах Соцінтерну, але не дає права на голосування.

ЦВК позбавить Рибакова мандата?

Рішення міжпартійного з’їзду Блоку Тимошенко щодо позбавлення Ігоря Рибакова депутатських повноважень перебуває на розгляді Центральної виборчої комісії. За даними газети «Коммєрсант–Україна», БЮТівці Портнов і Пилипенко ведуть у ЦВК переговори про те, аби забрати мандат у чоловіка, який написав заяву про вихід із коаліції. «Теоретично це можливо. А практично... Будемо чекати розгляду документів. Я вважаю, що є всі підстави зареєструвати наступного за списком [БЮТ] депутата», — вважає заступник голови ЦВК Жанна Усенко–Чорна.

Тим часом сам Рибаков звернувся до Генпрокуратури з проханням порушити кримінальну справу за фактом фальсифікацій при ухваленні радою БЮТ рішення щодо позбавлення його депутатських повноважень. Рибаков пояснює, що його заява стосувалася виходу з коаліції, а не з фракції.

Президент вимагає українізації держчиновників

Президент Віктор Ющенко вимагає, щоб усі держслужбовці на офіційному рівні спілкувалися державною мовою. Про це він заявив позавчора під час форуму «Влада і бізнес — партнери» після виступу голови Державної податкової адміністрації Сергія Буряка російською мовою. «Представники державної влади мають дотримуватися закону про державну мову! Усі інші — це їхнє право обирати, якою мовою говорити. Навіть записки від депутатів російською я стерплю. Але коли йдеться про державного службовця, пам’ятайте: ми живемо в Україні, де є закон про державну мову і другий закон про державного службовця», — наголосив глава держави.