Віра Ульянченко: Фан–зони на Євро–2012 будуть і в Білій Церкві

05.07.2008
Віра Ульянченко: Фан–зони на Євро–2012 будуть і в Білій Церкві

Так збіглося, що річниця заснування «України молодої» припадає саме на той день, що й призначення Віри Ульянченко головою Київської обласної держадміністрації. Тому вчора, коли Віра Іванівна по телефону вітала «УМ» із 17–річчям, вона похвалилася і власною річницею — двома роками перебування на посаді. Пані Ульянченко належить до близького оточення Віктора Ющенка, вона й раніше справляла значний вплив на українську політику, залишається впливовою й зараз, поєднуючи це з бурхливою господарською діяльністю на Київщині. Віра Іванівна якраз їхала дорогою з Обухова й Трипілля після чергового виїзду «на місця», тому згадувала трипільську культуру навіть у контексті своєї зустрічі з Мішелем Платіні, яка відбулася напередодні...

 

— Віро Іванівно, отже, два роки тому вас призначили «губернатором» Київщини. Амбіцій і планів у вас вистачало. Що вдалося здійснити?

— Два роки тому, дійсно, нашою командою було задекларовано декілька стратегічних проектів. Наприклад, проект великої кільцевої дороги. Багато поважних керівників вважали, що це далеке майбутнє, а мене називали великою мрійницею. Але нині постановою Кабміну вже схвалено генеральний напрям дороги, кільце розбито на дев’ять сегментів, кожен з яких у роботу запущений. Триває інтенсивна робота із запровадження цього проекту, і лише ледачий не говорить про це будівництво.

Друге. Рік тому я задекларувала, що медицина буде в зоні уваги обласної влади. І нині Київщина є однією з кращих в Україні щодо запровадження сімейної медицини. Нічого страшного не сталося після переобладнання сільських лікарень у амбулаторії сімейного типу, деінде на їхньому місці відкриваємо будинки для людей похилого віку. Щодо райлікарень, то вони мають стати центрами інтенсивного лікування із сучасним обладнанням. У цьому році ми здамо лікарню у Бородянці, а також чудову шестиповерхову поліклініку в Ірпіні — уявіть, в обох цих випадках відділення були розкидані по району або розташовувалися у пристосованих приміщеннях. Нормам уже відповідають лікарні у Яготині, Переяславі–Хмельницькому, багато коштів вклали область та місцеві бюджети. І жодної копійки з держбюджету ми не використали.

Це стосується і програми оптимізації мережі системи освіти. Розпочали з важкого питання — забезпечення шкіл автобусами. У 2007 році без держбюджету профінансували придбання 25 автобусів, у цьому році вже 20 автобусів відправили, і до 1 вересня школи отримають стільки ж. Це буде крапка в програмі «Шкільний автобус», після чого ми почнемо оптимізувати мережу шкіл. Приміщення колишніх шкіл й надалі слугуватимуть дітям: там будуть дитячі садочки, позашкільні гуртки, клуби тощо. Ми вже відкрили 21 дошкільний заклад на селі, а з 1 вересня ще 20 садочків відкриємо.

Додайте сюди ще й нашу програму благоустрою і освітлення населених пунктів, яка з усіх регіонів закладена лише в бюджеті Київської області.

— Київщина має плани і щодо Євро–2012. Наскільки вони підкоригувалися після того, як позавчора Україну відвідала делегація УЄФА на чолі з президентом Платіні?

— Дійсно, Київська область є резервною щодо спортивних об’єктів. Маю на увазі тренувальні бази, які ми вже готуємо. Але найбільше наш регіон буде задіяний щодо прийому туристів. Тому нині інтенсивно розбудовується готельно–розважальна інфраструктура вздовж Обухівської, Житомирської і Бориспільської трас. На останній із них маємо два проекти, які вже проходять містобудівну раду — «Аеропорт–сіті» та «Київ—Аеропорт–сіті». А це і розважальні центри, і бізнес–офіси, і конференц–зали, і доступні готелі — десь на три–чотири зірки. Бо це придорожня інфраструктура, до того ж, до нас не лише вболівальники з багатої Європи приїдуть, а й із країн СНД.

Крім цього, в рамках програми до Євро–2012 ми хочемо створити навколо столиці фан–зони — і про це в четвер ми говорили з Мішелем Платіні. Думаю, окрему фан–зону варто створити і в найбільшому місті області — Білій Церкві. Фан–зони матимуть величезні екрани, де вболівальники зможуть разом переглянути матчі, отримати різні послуги. Так було і в Австрії та Швейцарії під час недавнього Євро–2008. Але одразу кажу: ці фан–зони ми оголошуємо територією без спиртного, тютюну та наркотиків. Ми знайдемо різні форми розваг для наших гостей і до, і після перегляду матчів. Це будуть етнографічні заходи, щоб вони відчували, що перебувають на землі, де була трипільська культура, плюс — фольклорна програма, яка познайомить гостей із українськими традиціями. Тому тут дуже важливим є розвиток туризму — уже в жовтні ми презентуємо програму «Київщина туристична», згідно з якою ми відновлюємо архітектурні пам’ятки області, а туристичні маршрути матимуть інфраструктуру за принципом «місце відпочинку — ресторан — готель». n