Візитка без назви

05.07.2008

Складно презентувати диск, який не має назви. Але так склалося, що перша серйозна CD–робота Харківської філармонії з’явилася без заголовка. На обкладинці — лише імена дириґента (художній керівник і директор філармонії Юрій Янко), виконавця і композиторів. Філармонія, її бізнесові партнери і студія звукозапису «НН» сподіваються, що за цим диском ітиме золота серія класики по–харківському.

До цього Харківська філармонія уже мала досвід збереження своєї музики на звукових носіях: в радянський час оркестр записували для Всеукраїнського радіокомітету, потім на дисках виходили записи окремих концертів. Але цьогоріч до справи підійшли серйозніше. Були й оператор, і дизайнер, і опрацювання в студії, і отримання ліцензії. Чотири дні тривав запис у філармонії, потім два місяці записане слухали в студії. Слід сподіватися, що у філармонії найближчим часом з’явиться власна студія, яка дозволить записувати класику без найменших втрат якості.

Підсумок роботи — 69 хвилин класичної музики (І. Дунаєвський, Б. Яровинський, Ф. Мендельсон, О. Бородін, В. Золотухін). Вибір композиторів, як пояснив Юрій Янко, був пов’язаний із трьома факторами: популярність («Половецькі танці» Бородіна, увертюра Дунаєвського з кінофільму «Діти капітана Ґранта»), інтрига (ніде не записана «Присвята» Яровинського, концертна увертюра Золотухіна) і класика («Симфонія №4» Мендельсона). На запитання, чи потрібно видавати класичну музику, коли в кожному магазині полиці заповнені записами класики, художній керівник філармонії відповів, що подібні диски передусім є візиткою Харкова (Юрій Янко уже подарував його колегам у Празі, Відні, Софії). Випуском диска Харківська філармонія завершує фестиваль «Музичні паралелі».