Кіно і росіяни

03.07.2008
Кіно і росіяни

Ізабель Юппер із призом «Я вірю!».

ХХХ Московський міжнародний кінофестиваль, яким кілька років поспіль «рулить» «прем’єр» російського кіно Микита Михалков, підбив свої підсумки і роздав золотих і срібних «Георгіїв». 200 фільмів було показано за 10 фестивальних днів і 100 тисяч людей їх встигли подивитися. Втім президент ММКФ Микита Михалков чи не найбільше пишався тим, що «в цьому році фестиваль був пов’язаний тільки з переглядом картин, а всі вечірки, які були актуальні раніше, або точніше «п’яні тусовки» цього року не мали право на життя. Традиція оцінювати картини «навєсєлє» поступово викорінюється». На 30–й, ювілейний, фестиваль у Москві з’їхалися реальні кінематографічні зірки: журі очолювала улюблена актриса Інгмара Бергмана Лів Ульман, на церемонію закриття прилетіла талановита француженка Ізабель Юппер — їй вручили премію за акторську майстерність імені Станіславського «Я вірю!», славний балканський кінорежисер Емір Кустуріца не тільки зіграв на відкритті зі своїм The No Smoking Orchestra, а й показав нову документальну стрічку про Дієго Марадонну, Уїлл Смітт і Шарліз Терон представляли стрічку «Хенкок», Такісі Кітано приїхав отримати почесний приз за досягнення в кіномистецтві й відкрити свою ретроспективу. Непогана компанія.

В основному конкурсі фестивалю за головний приз змагалися 16 стрічок, з них дві російські — «Сад» Сергія Овчарова і «Одного разу в провінції» Каті Шагалової, і навіть одна українська — «Райські птахи» Романа Балаяна. Після показу «Райських птахів» Українська кінофундація влаштувала прийом в Українському культурному центрі на Арбаті, куди прийшли перші величини російського кіно — президент ММКФ Микита Михалков із дружиною, брати Чадови, Сергій Гармаш, Лариса Удовиченко, Наталя Фатєєва, Олег Янковський, Вікторія Толстоганова, режисер Андрій Смирнов. В інтерв’ю російській пресі Роман Гургенович сказав, що не розраховує на призи, бо кіно знімав глядацьке, зрозуміле людям: «Це більш важливо не для мене, а для продюсера, оскільки від участі в такому форумі як ММКФ залежить прокатна доля картини. Я не дуже розраховую на якісь призи. Наша картина — демократична, традиційна і навіть старомодна, а значить розрахована на широкого глядача. Власне кажучи, мене найбільше й цікавить, скільки людей подивиться мою картину і скільки почує моє звернення до них», — сказав Балаян в інтерв’ю РІА «Новості».

Передбачення метра збулося і призи отримав не він. Головний приз — «Золотий Георгій» — журі присудило іранському режисеру Реза Мір Казімі «Простіше простого» про один день простої іранської жінки в рамках її щоденної сімейної рутини, її внутрішній світ і внутрішній бунт. Другий за вагомістю приз — за кращу режисуру — дістався болгарину Явору Гирдеву за фільм–нуар «Дзифт». Приз за кращу жіночу роль отримала Маргарита Буй, вона зіграла немолоду жінку–мистецтвознавця в картині «Дні і хмари» (Італія–Швейцарія), акторська перемога в чоловічій «номінації» дісталася американцю Ричарду Дженкінсу за роботу в фільмі «Відвідувач». Кращим акторам у Москві вручили стильні годинники Carrera y Carrera. Спеціальний приз журі отримала Маріон Лейн за екранізацію роману Густава Флобера «Проста душа», а глядачі віддали свої симпатії ізраїльській драмі «Для мого батька».

Російські кінематографісти «прикололися» і вручили спеціальний приз ММКФ — «Хлопавку» — тренеру російської збірної з футболу Гуусу Хіддінку з формулюванням «За найкращу режисуру Євро–2008». За деякими оцінками, російський футбол цього року виглядав цікавіше, ніж фільми–переможці Московського кінофестивалю.